Morcovul este una dintre cele mai apreciate legume atat datorita continutului sau nutritiv cat si datorita valorii medicinale. Beneficiile morcovului, o leguma originara din Asia, sunt recunoscute peste tot in lume, aceasta fiind si printre putinele legume apreciate si consumate de copii.
Morcovii au un continut nutritiv complex, astfel ca asigura organismului nostru necesarul de enzime, vitamine si minerale. La fiecare 100 grame de morcov consumat, primim 7, 6 grame de carbohidrati, 0,6 grame de proteine, 0,3 grame de grasime, 30 miligrame de calciu si 0,6 miligrame de fier. Morcovii sunt si o sursa importanta de fibre, vitamina B1, B2, B6, vitamina C, vitamina K, biotina, potasiu si tiamina. Morcovii ne asigura si cea mai mare cantitate de beta-caroten dintre legumele pe care trebuie sa le consumam zilnic. Beta-carotenul este un pigment galben-portocaliu, gasit in toate plantele verzi, insa in cantitati mai mari in morcovi, spanac si pepene galben.
Cancerul este una dintre afectiunile in tratamentul caruia morcovul s-a evidentiat. Cercetarile au aratat ca persoanele care prezinta o lipsa de beta-caroten prezinta un risc de doua ori mai mare de a suferi de cancer. Astfel, specialistii ne recomanda pentru a ne mentine sanatatea, sa consumam morcovi in fiecare zi, in cantitati rezonabile.
Continut bogat in acid folic si beta-caroten
Beneficiile morcovilor asupra sanatatii si asupra prevenirii cancerul se explica prin faptul ca beta-carotenul continut de morcovi poate fi transformat cu usurinta in vitamina A de catre corpul nostru, o vitamina esentiala pentru cresterea celulara sanatoasa si intarirea sistemului imunitar. Studiile au aratat, de asemenea, ca morcovii mai contin si o cantitate mare de acid folic, un tip de vitamina B care are un efect benefic in lupta impotriva radicalilor liberi din organismul nostru. Deoarece morcovii sunt substante solubile in apa, continutul nutritiv este mai bine absorbit in prezenta uleiului. Astfel, este indicat sa amestecati sucul de morcovi cu o picatura de ulei de masline, pentru ca organismul nostru sa absoarba toate elementele nutritive. Simplu sau in combinatie cu alte legume, morcovul este folosit de naturisti in tratarea mai multor afectiuni.
Hipertensiunea arteriala poate fi tratata cu ajutorul sucului de morcovi. Pentru persoanele hipertensive este nevoie de 100 mililitri de suc de morcovi zilnic, de doua ori pe zi. Terapia trebuie sa se prelungeasca pe o perioada de 30 de zile.
Tratamentele pentru constipatie includ si ele sucul de morcovi. Pentru a combate constipatia, amestecati intr-un pahar suc proaspat de morcovi, o picatura de ulei de masline si un pic de miere. Beti 80 de mililitri din acest amestec de doua ori pe zi, dimineata si seara.
Tratamentele naturiste indelungate, pe baza de bate-caroten duc la colorarea pielii in nuante galbui. Din acest motiv, dupa un tratament de cinci zile cu beta-caroten trebuie sa se faca o pauza de doua zile.