Cine nu stie ca o salata de cruditati este buna pentru sanatate, dar ca devine si mai eficienta atunci cand adaugam cel putin un ou gatit s-ar putea sa nu detina toate informatiile…
Specialistul in nutritie, dr. Campbell, ne sfatuieste ca data viitoare cand vom prepara o salata de cruditati sa adaugam oua fierte, produse care ajuta la cresterea absorbtiei antioxidantilor din legume, incepand cu:
Carotenoidele
Multe carotenoide (betacaroten, alfa caroten, betacriptoxantina…) se gasesc in fructe si legume galbene, portocalii, in rosii, in legumele cu frunze verde inchis etc.
Bogate in caretenoide sunt napii, spanacul, morcovii, cartofii dulci, rosiile. Prezenta unor astfel de pigmenti in fructe si legume explica in parte beneficiile acestor alimente asupra sanatatii si mai ales asupra diminuarii riscului de cancer.
Intr-un studiu, cercetatorii au evaluat efectele consumului de oua asupra absorbtiei carotenoidelor dintr-o salata facuta din diverse cruditati.
La acest sudiu au participat 16 tineri sanatosi. Ei au fost pusi sa manance 3 feluri de salata: o salata fara ou, una cu un ou si jumatate-omleta, iar ultima cu 3 oua intregi, tot sub forma de omleta.
Nivelul fluxului sangvinic a fost determinat la 10 ore dupa consumul salatei cu sau fara ou.
Salata continea rosii, morcovi rasi, spanac, salata verde si goji, adica betacaroten, alfa caroten, licopen, luteina si zeaxantina.
In studiul precedent, aceeasi echipa aratase ca prin adaugarea de uleiuri in cruditati se ajunge la o absorbtie eficienta a caretenoidelor.
Potrivit Campbell, “consumand oua in combinatie cu salate de legume, veti profita nu numai de antioxidantii din ou, ci si de absorbtia antioxidantilor din legume."
Vitamina E
Aceiasi cercetatori au condus o experienta similara pentru a sti daca ouale ajuta la absorbtia vitaminei E prezenta in salate.
Rezultatele au aratat ca o salata in care am pus 3 oua antreneaza o crestere importanta a absorbtiei de doi izomeri ai vitaminei E: alfa-tocoferol si gama-tocoferol.
Asadar, nu ezitati sa includeti oua in salate, ele previn diverse tulburari de vedere, contribuie la alimentarea organismului cu acizi grasi-Omega 3.
Alegeti produse cat mai naturale, de preferinta acelea la care cunoasteti provenienta lor