Putem domoli stresul (si) prin alimentatie? Se pare ca da. Unele vitamine sau alte substante continute din hrana influenteaza starea psihica si rezistenta la stres.
Nu exista alimente-minune care sa alunge efectiv stresul. Cu toate acestea,este bine de stiut ca trebuie sa avem grija fata de unele aspecte atunci cand suntem tensionati.
Atentie si la modificarile comportamentului alimentar! In jur de 60% din persoanele stresate au tendinta de a manca mai mult. La altii,stresul este insotit de pierderea apetitului,ceea cea poate duce la malnutritie.
Ce vitamine si minerale sa nu-ti lipseasca
Este bine sa avem grija ca din hrana sa nu ne lipseasca vitaminele si mineralele necesare pentru sustinerea imunitatii,care este mai slabita de stres.
Vitamina A
Dincolo de beneficiile in ceea ce priveste mentinerea sanatatii pielii si a unghiilor,vitamina A creste rezistenta in fata infectiilor. Surse de vitamina A:ulei de peste,ficat de vita,de porc,lactate,galbenus,morcov,spanac,broccoli,caise,citrice.
Vitaminele din complexul B joaca un rol important pentru buna functionare a sistemului nervos si pentru productia neurotransmitatorilor. De asemenea,ajuta la sinteza serotoninei,al carei deficit poate duce la depresie,iritabilitate,nervozitate si al carei nivel poate fi scazut in perioadele de stres. Surse de vitamine din complexul B:carne,ciuperci,fasole,peste,cereale integrale,drojdie de bere,linte,banane.
Vitaminele din complexul B joaca un rol important pentru buna functionare a sistemului nervos si pentru productia neurotransmitatorilor. De asemenea, ajuta la sinteza serotoninei, al carei deficit poate duce la depresie, iritabilitate, nervozitate si al carei nivel poate fi scazut in perioadele de stres. Surse de vitamine din complexul B: carne, ciuperci, fasole, peste, cereale integrale, drojdie de bere, linte, banane.
Vitamina C
Stresul ne „fura“ din vitamina C, implicit, imunitatea va fi mai slabita, lucru ce implica un risc mai mare de infectii. Surse de vitamina C: citricele, patrunjelul, ardeiul gras, catina, varza.
Magneziul este implicat in functionarea celulei nervoase, fiind un mineral indispensabil pentru cei stresati. Surse de magneziu: fasolea, carnea, ouale, lactatele, bananele.
Calciul este implicat nu numai in sanatatea oaselor, ci si in echilibrarea sistemului nervos. Surse de calciu: lapte, iaurt, branza, seminte de susan.
Potasiul joaca un rol important in mentinerea sanatatii inimii, fiind, de asemenea, implicat si in activitatea sistemului nervos. Starile de nervozitate, insomnia si depresia pot fi puse pe seama carentei acestui mineral. Surse de potasiu: fasole, smochine, banane.
Mizeaza pe cereale integrale si peste
Cerealele integrale (ovazul, orzul, hrisca) contin vitaminele E (cu actiune antioxidanta), B1, B2, B5, B6, B9 (necesare pentru piele, muschi, creier), magneziu (esential pentru functionarea sistemului nervos si muscular si pentru reducerea stresului), seleniu si zinc (valoroase pentru imunitate) si fier (combate oboseala).
La randul lui, pestele gras (somon, ton, macrou) este bogat in acizi grasi Omega-3 si fosfor (protectori ai sistemului nervos), precum si in vitaminele B5, B9 si B12, eficiente contra stresului si oboselii.
De evitat!
In episoadele in care suntem stresati este bine sa consumam cu moderatie sau chiar sa evitam: dulciurile concentrate, cafeaua, prajelile, alcoolul, mezelurile, cerealele rafinate si grasimile.
Ciocolata, buna pentru starea de spirit
Cateva dintre ingredientele ciocolatei au efecte pozitive asupra moralului si probabil ca stii acest lucru. Ciocolata este sursa de magneziu, ale carei efecte antistres sunt cunoscute. De asemenea, contine triptofan, un aminoacid necesar pentru producerea serotoninei, hormon al bunei dispozitii.