30kg), doza care se repeta la 7 si la 14 zile de la externare. In cazul persoanelor alergice, penicilina poate fi inlocuita cu macrolide, in doza de 30 – 40 mg/kg.corp/zi, timp de 10 zile. Tratamentul simptomatic: consta in administrarea de antipiretice. Sunt utile de asemenea, dezinfectia nazo-faringiana, gargara repetata cu gargarisme. Tratamentul de sustinere: vitaminoterapia din grupul C si B, necesare suplinirii carentelor anterioare, cat si deficitului care apare in cursul infectiei. Prevenirea si combaterea scarlatinei Ancheta epidemiologica cu depistarea sursei de infectie. Cazurile de scarlatina se declara nominal si se spitalizeaza 7 zile, dupa externare se mentine in izolare la domiciliu inca o saptamana. Dupa externare bolnavii de scarlatina vor fi dipensarizati trei luni prin examen clinic lunar si cu examen de urina, saptamanal in prima luna de convalescenta; VSH, ASLO si fibrinogen la 1, 2 luni, pentru a surprinde eventuale complicatii. Suspectii de scarlatina vor fi tratati la fel ca bolnavii, pana la confirmare sau infirmare. Purtatorii de streptococ sunt tratati cu penicilina sau macrolide timp de 7 zile, iar purtatorii reumatici 10 zile, in doza dubla. Contactii din focar (membri familiei, colegii, toti cei care au intrat in contact cu persoana bolnava) vor fi supravegheati clinic timp de 10 zile, prin consult medical la 2-3 zile. In colectivitatile de copii in care au aparut cazuri se va face triaj epidemiologic zilnic, timp de 10 zile de la aparitia ultimului caz de boala. Dezinfectia in focar de scarlatina se face cu dezinfectanti uzuali, cloramina 1%, bromocet 1%, formol 5%, etc. Se va face educatie sanitara adresata in special personalului didactic, parintilor, copiilor si angajatilor din sectorul alimentar, privind modalitatile de transmitere a scarlatinei si riscul afectiunilor poststreptoc" />

 

Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Otita la copil
153 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Usturoi tocat pe talpile picioarelor
243 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Usturoi tocat pe talpile picioarelor
247 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Framboesie
583 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constipatie - tratament naturist
902 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Care sunt riscurile consumului de vin si beneficiile
1.054 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Durerea de sciatica - cauze si tratament
228 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vitamina B5
834 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Organismul nostru are nevoie de vitamina C
299 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Virusuri si bacterii ce se ascund in periuta de dinti
234 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Scarlatina

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.06.2016  Adauga la favorite 1.469 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Scarlatina este o boala eruptiva infecto-contagioasa acuta specifica copilariei, mai frecventa sub varsta de 10 ani, determinata de variate tipuri de streptococi beta-hemolitici de grup A toxigeni. Clinic, scarlatina se caracterizeaza prin debut brusc cu febra, stare generala modificata, angina si eruptie micropapuloasa eritematoasa caracteristica, urmata de descuamare tegumentara.
Incubatia: media de 3-6 zile (1-10 zile).

Debutul: brusc, cu febra ridicata 39-40°C, angina, varsaturi, cefalee, odinofagie, stare generala modificata, uneori dureri abdominale.

Perioada preeruptiva dureaza 24-36 de ore, caracteristic fiind enantemul scarlatinos, de un rosu intens, „ca flacara" si care cuprinde amigdalele, pilierii si o parte a valului palatin, unde se delimiteaza uneori net.

Scarlatina este o boala de izolare si internare obligatorie in spital, care dureza 7 zile. Repausul la pat este indicat pentru primele 6-7 zile de boala. Nu se vor interna in acelasi salon bolnavi noi impreuna cu cei convalescenti.

Regimul alimentar pentru bolnavul de scarlatina este hidro-lacto-zaharat si fructarian (dieta de febril). Dupa 7 zile de la disparitia febrei caracteristice primelor zile de boala se trece la regim normal, daca sumarul de urina este normal. Regimul desodat nu mai este considerat necesar in forma comuna de scarlatina.

Izolarea, repausul relativ si controlul medical se vor prelungi inca 2-3 saptamani in convalescenta, pentru a preveni si depista eventualele complicatii imunologice cauzate de toxinele streptococului.

Tratamentul etiologic al scarlatinei: penicilina reprezinta antibioticul de electie, administrandu-se intramuscular la 6 ore interval. Doza variaza in raport cu forma clinica si cu varsta, intre 800 000 U si 1 600 000 U/zi, timp de 6 zile, a 7-a zi administandu-se in doza unica, im. profund, benzatinpenicilina 600 000 U la copii sub 10 ani si 1 200 000 U peste 10 ani (sau la copii > 30kg), doza care se repeta la 7 si la 14 zile de la externare. In cazul persoanelor alergice, penicilina poate fi inlocuita cu macrolide, in doza de 30 – 40 mg/kg.corp/zi, timp de 10 zile.

Tratamentul simptomatic: consta in administrarea de antipiretice. Sunt utile de asemenea, dezinfectia nazo-faringiana, gargara repetata cu gargarisme.

Tratamentul de sustinere: vitaminoterapia din grupul C si B, necesare suplinirii carentelor anterioare, cat si deficitului care apare in cursul infectiei.

Prevenirea si combaterea scarlatinei

Ancheta epidemiologica cu depistarea sursei de infectie.

Cazurile de scarlatina se declara nominal si se spitalizeaza 7 zile, dupa externare se mentine in izolare la domiciliu inca o saptamana.

Dupa externare bolnavii de scarlatina vor fi dipensarizati trei luni prin examen clinic lunar si cu examen de urina, saptamanal in prima luna de convalescenta; VSH, ASLO si fibrinogen la 1, 2 luni, pentru a surprinde eventuale complicatii.

Suspectii de scarlatina vor fi tratati la fel ca bolnavii, pana la confirmare sau infirmare.

Purtatorii de streptococ sunt tratati cu penicilina sau macrolide timp de 7 zile, iar purtatorii reumatici 10 zile, in doza dubla.

Contactii din focar (membri familiei, colegii, toti cei care au intrat in contact cu persoana bolnava) vor fi supravegheati clinic timp de 10 zile, prin consult medical la 2-3 zile.

In colectivitatile de copii in care au aparut cazuri se va face triaj epidemiologic zilnic, timp de 10 zile de la aparitia ultimului caz de boala.

Dezinfectia in focar de scarlatina se face cu dezinfectanti uzuali, cloramina 1%, bromocet 1%, formol 5%, etc.

Se va face educatie sanitara adresata in special personalului didactic, parintilor, copiilor si angajatilor din sectorul alimentar, privind modalitatile de transmitere a scarlatinei si riscul afectiunilor poststreptoc


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.