Chiar daca nu ai folosit pana acum maghiran, ai auzit cu siguranta de el, macar din binecunoscutul „imn" al oltenilor. Planta cu miros asemanator pinului e remediu in numeroase afectiuni digestive si nervoase. Revista „Click! pentru femei" iti prezinta care sunt acestea.
Planta antistres
Planta e usor de recunoscut datorita aromei care aminteste de cea a pinului. Vechii egipteni o foloseau in ritualurile de imbalsamare, dar nu asta a facut-o „celebra", ci efectul asupra sistemului nervos. Specialistii o considera planta antistres. Are proprietati tranchilizante, anxiolitice si te ajuta sa combati oboseala si stresul.
Leac bun la toate
Planta e bogata in vitamina K, dar are in componenta si vitamina E, fier, calciu, mangan. Mai contine acizi fenolici, flavone si uleiuri esentiale.
Toti acesti compusi ii confera maghiranului proprietati antispasmodice, antifungice, antalgice, puternic antibacteriene, calmante, sedative, hipotensive, vasodilatatoare si .... anafrodiziace (cu efect opus substantelor afrodiziace).
Folosita sub forma de infuzie calmanta, are efect somnifer, dar e indicata si in crampele stomacale sau in colici.
Gargara cu maghiran combate afectiunile mucoasei bucale (afte, herpesuri). Sucul proaspat, extras din frunze, e folosit contra durerilor de cap persistente. Uleiul esential se aplica pe zonele atinse de reumatism, artrita, sau afectate de entorse.
Ceai pentru relaxare
Infuzia de maghiran sustine functionarea normala a sistemului nervos, contribuie la o relaxare optima si favorizeaza somnul. Prin urmare, pentru a scapa de stres, foloseste ceai de maghiran, cumparat de la Plafar, din care faci o infuzie de o lingurta la o cana cu apa. Bea 2-3 cani pe zi.
Urmeaza o cura cu ceai si daca iti lipseste pofta de mancare, daca suferi de colici, balonari, flatulenta, nevroza cardiaca, bronsita, tuse spastica.
Ceaiul de maghiran costa intre 2 si 4 lei, in functie de cantitate.