Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  La ce ore e bine sa mananci?
287 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  La ce ore e bine sa mananci? Afla opinia nutritionistulu
360 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hernia de disc |.Cum poate fi evitata operatia
346 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata dupa operatia de hernie de disc
1.063 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Exercitii pentru recuperarea dupa proteza de genunchi
343 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  PROTEZA TOTALA DE GENUNCHI.
280 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce mancam cand avem probleme cu tiroida?
527 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chirurgia Neuromului Morton
206 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ceaiul si apa 1+2.
1.042 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hernia de disc
460 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Ce mancam dupa operatia de colecist?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 05.03.2018  Adauga la favorite 2.368 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Categorie | ALTE ARTICOLE
Taguri | alimente interzise dupa operatia de colecist, alimente permise dupa operatia de colecist, ce mancam dupa operatia de colecist, regimul dupa colecistectomie, regimul dupa operatia de colecist, regimul dupa operatia de fiere, regimul pacientului operat de colecist, restrictii alimentare dupa operatia de colecist
Ce mancam dupa operatia de colecist?
Postat in 11 Septembrie 2012 de Dr. Teodor Buliga

Colecist plin cu calculi

Chiar daca astazi este considerata o operatie simpla (mai ales in varianta laparoscopica), colecistectomia (extirparea colecistului) are cateva consecinte asupra digestiei. Ficatul produce bila in permanenta. Aceasta este eliminata continuu spre exterior, dar nu ajunge imediat in intestin, ci se acumuleaza in colecist, care serveste asadar ca depozit de bila. De aici se elimina in duoden in timpul meselor. Cu cat alimentele ingerate contin mai multe grasimi, cu atat bila se goleste mai rapid si in cantitate mai mare.

Bila e un amestec de substante, multe dintre ele rezultate din activitatea metabolica a ficatului, reactorul chimic al organismului. Prin bila se elimina parte din colesterolul in exces, o substanta ramasa dupa distrugerea hemoglobinei (ea da bilei culoarea galben-verzuie), mucus, saruri minerale, apa, dar si unele subtante cu rol in digestie, numite acizi biliari. Acestia actioneaza ca detergent, „dizolvand" grasimile si ajutand organismul sa le digere. In lipsa acizilor biliari, niciun aliment gras (inclusiv vitaminele liposolubile) nu ar mai putea fi folosit de organism, fiind eliminat ca atare.

Dupa colecistectomie bila nu mai are unde sa se depoziteze intre mese, ca urmare se va scurge continuu in intestin, cel putin in primele zile de la interventie. Cantitatea totala produsa zilnic de ficat ramane constanta, se modifica doar ritmul de eliminare a ei. Logic, daca pacientul recent operat consuma multe grasimi odata, cantitatea disponibila de bila este insuficienta pe termen scurt si alimentele respective vor ramane nedigerate, fiind eliminate ca atare in scaun. Acesta devine mai moale, mai usor, uneori mai urat mirositor. De aceea, cel putin in primele zile dupa operatia de fiere (chiar o luna, dupa scoala clasica) pacientul trebuie sa evite consumul excesiv de alimente grase.

Pe de alta parte, bila este iritanta pentru stomac. Imediat dupa operatie stomacul se goleste mai greu, bila ajunsa in intestin inundandu-l (reflux biliar intragastric). Golirea stomacului este stimulata de mancarea ingerata, care in plus se si combina cu bila, ajutand la indepartarea ei. Daca pacientul mananca doar o singura data pe zi, acest fenomen protector se produce prea rar. Bila are suficient timp sa actioneze asupra mucoasei gastrice, pe care o irita. Ca acest lucru sa fie evitat, pacientul trebuie sa manance putin si des.

Colecistita acuta colecist cu calculi mari

In varianta in care pacientul a suferit o colecistectomie clasica, deschisa, muschii abdomenului au fost taiati pe o lungime variabila si apoi cusuti la loc. Vindecarea lor dureaza aproximativ o luna, a aponevrozelor dintre ei cam 3 luni. In intervalul respectiv, factorii care cresc tensiunea din muschi (efortul fizic intens) sau presiunea din abdomen (balonarea, constipatia) pot provoca rupturi ale peretelui, ducand la formarea unei eventratii. Ca atare, pacientul trebuie sa evite alimentele care ii provoaca balonari (fasolea boabe, mazarea boabe, unele fructe crude) si pe cele care il constipa (orezul etc). Aceste restrictii nu se aplica, din fericire, dupa colecistectomia laparoscopica.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.