Produsele lactate sunt importante pentru organismul uman, datorita aportului de calciu si vitamine. Acestea pot fi consumate in varianta fara lactoza. Astfel, te poti delecta cu lapte de vaca fara lactoza sau cu lapte de migdale, din ovaz, din canepa, din soia sau din cocos. De aemenea, produsele lactate fermentate sunt tolerate de cei ce sufera de intoleranta la lactoza, deoarece fermentatia elimina zaharul din lapte. Kefirul si branza se numara printre lactatele fermentate.
Anumite sortimente de iaurt
Poti consuma iaurt, insa trebuie sa ai grija sa il alegi pe cel potrivit. Sunt indicate doar iaurturile ce contin bacterii active, care se hranesc cu lactoza si, astfel, o impiedica sa ajunga in organismul tau. Ai nevoie de iaurt pentru a regenera flora intestinala si pentru un aport benefic de vitaminele B2, B12, de calciu si de potasiu.
Surse alternative de calciu
Organismul are nevoie in permanenta de calciu pentru a putea functiona la parametri optimi. Pe langa lactate, exista o multime de produse bogate in calciu, recomandate celor afectati de intoleranta la lactoza: sardine, broccoli, tofu, suc de portocale sau laptele de nuca.
Alimentatie variata
Chiar si in cazul acestei intolerante, poti avea o alimentatie variata. Este permis consumul de carne de porc, pui sau peste, langa care poti servi ciuperci, fasole, spanac sau varza. Ai unda verde si la fructele de mare, cereale integrale si paste. Te poti juca cu aromele si poti pregati mese imbelsugate.
Trebuie sa tii cont de faptul ca regimul alimentar stabilit ca urmare a intolerantei la lactoza, trebuie discutat si planuit cu un doctor specialist.