Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  KOSEM - SULTAN VALIDE
1.615 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumea ascunsa a haremului
381 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul Ierihon
1.146 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Petru Cercel, un roman la curtea regelui Frantei
429 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scurt istoric al Bulgariei
453 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iasul si istoria lui
380 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alfred Hitchcock
1.070 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mustafa Kemal Ataturk
1.029 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rusia: Taramul tigrilor, ursilor si vulcanilor
536 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Despre aurul, istoria si spiritualitatea geto-dacilor
587 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Hurrem sultan

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.03.2016  Adauga la favorite 992 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Roxelana, nascuta Alexandra Anastasia Lisowska si cunoscuta sub titlul turcesc de Hŭrrem Haseki Sultan (turca hyɾˈɾem haseˈci suɫˈtaːn), (n. 1506 – d. 15 aprilie 1558) a fost concubina, apoi sotia sultanului Otoman, Suleiman Legiuitorul.
Roxelana, nascuta in 1500 (dupa unii) sau 1505-1506 (dupa altii), a fost fiica unui preot ortodox ucrainian din Galitia ruteana, aflata in posesia Poloniei la nasterea ei. Traditia ucraineana ii atribuie numele de Anastasia Lisowska si localitatea de nastere Rohatyn. O legenda spune ca tanara Anastasia ar fi fost capturata chiar in ziua nuntii sale.
A fost capturata de tatari pe timpul unui raid de jaf obisnuit in anul 1518 (dupa unii) sau 1520 (dupa altii) si dusa pentru inceput la Caffa, in Crimea iar apoi laIstanbul in anul 1518. Roxelana se gasea asadar in haremul sultanului Suleiman Legiuitorul cu doi ani inainte ca acesta sa ajunga pe tron in 1520. Acolo si-a petrecut primii ani de captivitate citind si cultivandu-se, devenind astfel o buna cunoscatoare a lumii noi in care intrase. Crestinele captive vandute turcilor erau luate in haremuri si trebuiau sa se converteasca la islam. Istoricii otomani mentioneaza ca Roxelana (Roxolana) a aratat un zel islamic deosebit. Ea chiar a construit o moschee in Istanbul. Ca o ironie, banii pentru moschee au fost adunati din taxele impuse pelerinilor crestini care vizitau locurile sfinte in Ierusalim. Taxele nu au fost impuse de Suleiman sau Roxelana, ci existau mult inaintea lor. Doar incidental Suleiman a impus taxe de acest gen (aplicate si moscheelor) ori de cate ori era nevoie de bani mai multi.
Apreciata si protejata de eunucul responsabil de harem si de catre mama sultanului, Roxelana a fost prezentata sultanului. S-a straduit sa-i castige afectiunea si a devenit in curand favorita lui. Suleiman s-a indragostit de ea si a numit-o „Hŭrrem": “Cea care rade" pentru firea ei vesela si talentul de a spune povesti. Legenda spune ca in serai nu se radea, si la inceputul captivitatii Roxelana ar fi platit pentru ca a indraznit sa rada, fiind pedepsita cu biciul. Atunci ar fi jurat razbunare si a facut-o din plin. Roxelana nu avea infatisarea fetelor obisnuite din harem; nu avea ochii mari si negri, nu avea buze carnoase si nu era cocheta. “Giovane, ma non bella" (tanara, dar nu frumoasa), “mica de statura si destul de gratioasa", o descrie un ambasador venetian in 1526. Cea mai mare bogatie a Roxelanei era mintea ei. Avea talentul de a-l intretine pe sultan cu felul sau de a povesti, dandu-i astfel, fara sa para, sfaturi. In 1533 ambasadorul venetian Navagero scria"Maiestatea sa sultanul o iubeste pe Roxelana atat de mult, incat in tot imperiul otoman in nici o dinastie nu a existat femeie mai respectata ca ea. Se spune despre ea ca apare ca fiind modesta si draguta, si ca stie ce este natura unui adevarat conducator de oameni." In 1554, cand Roxelana avea deja 50 ani, un alt italian, Dominico Trevisano, scrie din capitala otomana: “Maiestatea sa, sultanul, este atat de indragostit de ea, incat se spune ca refuza sa fie cu vreo alta femeie in afara de ea. Nici unul din predecesorii sai nu a facut asa ceva, lucru neauzit la turci care au obiceiul de a avea nenumarate femei."
Castigand titlul de „Hasseki" (concubina favorita aleasa sa dea nastere printilor sultanului, a doua ca importanta in harem dupa sultana-mama) i-a daruit lui Suleiman un mostenitor, Mehmed, in 1521, apoi pe Mihrimah in anul 1522 si pe Abdullah in 1523. Abdullah a murit aproape 2 ani mai tarziu. Roxelana il naste pe Selim in anul 1524, apoi pe Bayazid in 1526 si se casatoreste cu Suleiman, incalcand astfel traditia, in anul 1530. Sub acoperirea convertirii la Islam, a reusit sa se emancipeze fata de celelalte femei din harem. Ori conform Islamului, o femeie pacatuieste daca are relatii cu un barbat in afara casatoriei. Astfel Roxelana-Hŭrrem l-a refuzat pe Suleiman timp de trei zile : in final sultanul a cedat si a acceptat sa faca din Hŭrrem singura sotie legitima. Hŭrrem il naste pe Jahangir in anul 1533 si devine sultana-mama in anul 1534. Tinerii printi din acele vremuri nu sovaiau sa infrunte primejdii fizice, la antrenament, la vanatoare sau in razboi, iar igiena, chiar daca la Greci si Turci era mult mai eficienta decat la Europenii din apus (toata lumea cunoaste baile mostenite de la bizantini, denumite in Antichitate „Therme" iar in perioada otomana „Hammam"), era totusi insuficienta, mai ales in decursul campaniilor razboinice. Astfel, Hŭrrem pierde inca trei baieti : Mehmet moare la varsta de 22 de ani, in anul 1543, cand Hŭrrem avea 37 de ani, Mustafa moare la varsta de 38 de ani, cand Hŭrrem avea 47 de ani, iar Jahangir moare la varsta de 20 de ani, cand Hurrem avea 47 de ani.
In 1541, un incendiu a distrus vechiul palat si tot haremul a fost mutat din palatul vechi la Topkapi, unde ea s-a aflat in imediata apropiere de sultan (istoria spune ca mutarea se face la cererea Roxelanei) si astfel incepe ‘Sultanatul femeilor. Hŭrrem avea o suita de peste 100 de persoane, 90 fiind numai servitoarele si roabele ei. Detinea o garda de eunuci, printre care un bucatar si furnizoe de merinde de pret, un croitor si furnizor de textile fine. Haremul era acum aproape de Curte (Divan), locul guvernarii. Hŭrrem devenise sfatnica de incredere al lui Suleiman si se pare ca avea o mare influenta in politica externa. Doua scrisori ale sale catre regele Poloniei, Sigismund al II-lea August, s-au pastrat. Pe timpul vietii ei, Imperiul Otoman a pastrat relatii pasnice cu acel stat. Ambasadorii statelor europene i se adresau Roxelanei si ii trimiteau cadouri. Unii istorici afirma ca ea a intervenit pe langa sotul sau pentru a reglementa traficul de sclavi al tatarilor dinCrimea dinspre tara ei natala, Moldova si Caucaz.
Pe langa politica, Roxelana s-a ocupat si de alte actiuni, de la Mecca la Ierusalim, inspirandu-se dupa modelul fundatiilor caritabile create de Zubaida, sotia califului Harun al-Rashid. Printre primele ei fundatii se afla o moschee, doua scoli coranice, o fantana si un spital pentru femei, alaturi de piata de sclave din Constantinopol. Ea a construit o baie, Haseki Hŭrrem-Sultan Hamami, pentru a servi comunitatea credinciosilor din cartierul bazilicii Sfanta Sofia. In Ierusalim a intemeiat in 1552 Hasseki-Sultan Imaret, o bucatarie care distribuia mancare saracilor si nevoiasilor.
Prima cadina, Gulbehar, era firava si, desi ii fusese amanta cam 10-11 ani si era mama primului nascut, Mustafa, nu reusise sa il zapaceasca asa pe sultan. in final, Hŭrrem ii rapeste nu numai statutul de prima-cadana a sultanului, ci chiar dreptul de a ramane in harem, Gulbehar fiind exilata (fara insa sa i se retraga averea si privilegiile). Prin intriga, Hŭrrem care avea multi “aliati" si “obligati" (cei mai multi ajutand-o pentru ca ea stia foarte multe despre ei) obtinea aproape tot ce dorea. Ea stia sa gaseasca si sa exploateze slabiciunile oricui (si in cazul Sultanului, a dat roade). Ca sa-si ocroteasca fiii de soarta multor eventuali pretendenti la tron (anume uciderea de catre primul nascut al sultanului) Hŭrrem i-a creat lui Mustafa o reputatie de tradator, desi era un excelent conducator, iubit de ieniceri. Astfel, Suleiman l-a ucis.
Mult timp a circulat legenda ca Roxelana l-ar fi vrajit pe sultan prin descantece si potiuni. In 1554 ambasadorul Austriei, Busbeck, scria ca existau in capitala femei care ii duceau sultanei Hŭrrem cranii de hiena, considerate pe atunci ca un puternic afrodisiac. “Dar nici una din ele nu a acceptat sa-mi vanda mie oasele, spunand ca sunt destinate exclusiv sultanei Hŭrrem care il tine astfel atasat de dansa pe sultan, prin potiuni de iubire si alte incantatii magice." Se spunea prin tot poporul ca sultanul era atat de ascultator de sotia sa, numai multumita bauturilor ei vrajite. Populatia a crezut-o pe ea si in spatele uciderii lui Ibrahim.
Sultanul i-a permis sotiei sale sa ramana cu el la curte pentru tot restul vietii ei. Roxelana a murit cu 8 ani inaintea sotului sau. Datorita ultimelor sale cuvinte, urmasul la tron nu a fost nici Bayazid, unul din fii sai cei mai capabili. Acesta a fost ucis de sahul persan, se pare la indrumarea lui Suleiman care credea ca Bayazid nu era fiul sau… tocmai pentru ca Hŭrrem ii spusese asta ca destainuire pe patul de moarte, desi nu era adevarat. Urmasul a fost Selim cunoscut ca Betivul, care era rasfatat, usuratec, crud si deloc destept, dar era preferatul Roxelanei. De aici si legenda ca Roxelana ar fi dorit declinul Imperiului, exploatand sistemul absolutist in care cuvantul si deciziile Sultanului erau lege si destin, nimeni si nimic nefiind mai presus de el.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.