Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Salutari din Iasi
842 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mormantul lui Isus
353 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cheia mai mica a lui Solomon -
173 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jocul final al lui Justinian
164 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ierusalim,aici a inceput istoria crestinismului
164 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Profetiile Lui Nostradamus
133 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MARI TRADARI CARE AU SCHIMBAT ISTORIA ROMANILOR
71 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dumnezeul absent
604 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dumnezeu care nu a fost acolo
723 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prima Tarina a Rusiei. iubirea lui Ivan cel Groaznic
206 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Iasul si istoria lui

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.05.2020  Adauga la favorite 317 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Preistorie
Actualul amplasament al orasului Iasi a fost locuit cel putin din perioada neolitica (finalul epocii de piatra). Descoperirile arheologice arata prezenta, in perioada 5200-3500 i.Hr., a uneia dintre cele mai vechi civilizatii ale Europei, numita Cucuteni, dupa numele unei localitati de langa Targu-Frumos.


Antichitate
In perioada antica, zona a fost populata de numeroase triburi, precum geto-dacii, carpi, sarmatii, scitii, bastarnii, costobocii etc. Regatul Daciei, constituit in sec. II i.Hr., a fost primul stat organizat mentionat in istorie pe acest teritoriu. A fost cucerit de Imparatul roman Traian in anul 106, insa teritoriul Iasului a facut parte din asa-zisul tinut al Daciei Libere. Cu toate acestea, se credea ca turnul (din fata Palatului Domnesc), demolat la 1834 si prezent in vechea efigie a orasului, ar fi fost construit de romani.


Evul mediu
Perioada cuprinsa intre retragerea din Dacia a armatei imparatului roman Aurelian (271 d.Hr.) si intemeierea Moldovei (aprox. 1359) a fost marcata de valuri succesive de popoare migratoare: goti, slavi, huni, avari, maghiari, cumani, mongoli etc. Multe dintre acestea au produs efecte devastatoare asupra populatiei existente, iar izvoarele istorice asupra acestei perioade sunt foarte sarace.

ORIGINEA NUMELUI
Orasul Iasi este cunoscut in documente ca Targul Iesilor, Iasii sau Jassy (mai ales in documentele straine). Numele orasului este legat de tribul iazigilor, un popor antic documentat in sec. I-V d.Hr., care facea parte din familia sarmatilor (de origine iraniana) alaturi de alani si roxolani. Urmasii acestor triburi sunt „iasii", care apar mentionati in sec. XIV in zona Moldovei si a Ungariei si se crede ca numele lor ar deriva de la vechii iazigi, unde yazg sau yash inseamna „faima buna" in sanscrita. In limba maghiara, Municipiul Iasi este denumit „Jaszvasar", iar in estul Ungariei exista comitatul Jasz.



Intemeierea Moldovei la 1359
Dragos-Voda a „descalecat" pe teritoriul actual al Moldovei nordice in prima jumatate a secolului al XIV-lea, pentru a intemeia o marca (provincie de granita) a Regatului Ungariei, cu rol de aparare contra invaziilor tatarilor. Cronicile cu iz de legenda vorbesc despre trecerea lui Dragos dinspre Maramures spre zona raului Moldova, in timpul unei vanatori de bouri in urma careia catelusa sa de vanatoare, Molda, s-ar fi inecat in apele raului. In jurul anului 1359, Bogdan I („Intemeietorul"), un alt voievod al Maramuresului istoric, a trecut in Moldova si s-a razvratit impotriva regelui Ungariei, inlaturandu-i suzeranitatea. Simbolul noului stat a devenit bourul, iar dupa o vreme, capitala Moldovei s-a stabilit la Suceava.


Atestarea documentara de la 1408
Targul Iesilor a aparut mentionat documen-tar pentru prima data in 1408, ca important centru comercial, in timpul Voievodului Alexandru cel Bun si s-a dezvoltat odata cu intemeierea Curtii Domnesti de la Iasi in 1434. In timpul domniei lui Stefan cel Mare (1457- 1504), a fost construita biserica Sfantul Nicolae Domnesc. Luptele purtate impotriva Imperiului Otoman, a tatarilor si a regatelor Ungariei si Poloniei i-au adus faima, iar Moldova a prosperat, ajungand la extinderea ei maxima in 1483, de la Nistru pana la crestele Carpatilor Orientali si de la Marea Neagra pana la nord de Cernauti (azi in Ucraina). Puterea crescanda a Imperiului Otoman si alierea acestora cu tatarii din nordul Marii Negre a facut ca Principatul Moldovei sa devina vasal acestuia, de la moartea lui Stefan (1504) si pana la obtinerea independentei (1877), cu anumite intreruperi.

Iasi Capitala Moldovei 1564-1862
Dupa anul 1564, capitala s-a mutat la Iasi, in urma presiunilor sultanului catre Voievodul Alexandru Lapusneanu de a distruge Cetatea de Scaun a Sucevei. Astfel s-a ales un oras cu o pozitie usor de controlat de catre otomani, dar si mai central in cadrul Moldovei. Pentru urmatorii 300 de ani, Iasul s-a dezvoltat si a generat mai multe miscari cultural-artistice, religioase, politice si de emancipare. Din nefericire, a fost si martorul unor distrugeri catastrofale cauzate de molime (1612), cutremure (1802), incendii (1775, 1827), inundatii periodice ale raului Bahlui sau de atacuri ale armatelor otomane, rusesti, tatare, poloneze si austriece.
Tara Romaneasca (Valahia) si Moldova au avut de multe ori domni care au ocupat tronul cand intr-o tara, cand in cealalta.


In anul 1600, in urma campaniilor de succes din Ardeal, cealalta provincie locuita majoritar de romani, Domnul Mihai Viteazul a intrat triumfator in Iasi, realizand o unire personala a celor trei provincii timp de un an. In mai 1600, si-a realizat o pecete la Curtea Domneasca de la Iasi, care il proclama drept „Domn al Tarii Romanesti si Ardealului si a toata Tara Moldovei".


Vasile Lupu (1634-1653) a dus Iasul la apogeu, construind lacase de cult de valoare monumentala (Manastirile Golia si Trei Ierarhi), o scoala de invatamant superior si altele. A adus aici moastele Sfintei Parascheva de la Constantinopol (1641) si a convocat Sinodul de la Iasi (1642), ceea ce a transformat orasul intr-o capitala a pelerinajului ortodox.

Relativa autonomie a Iasului si a Moldovei in cadrul Imperiului Otoman s-a schimbat dupa anul 1711, cand Domnul-carturar Dimitrie Cantemir l-a chemat la Iasi pe Tarul Petru cel Mare al Rusiei pentru a realiza o coalitie anti-otomana. Armatele rusesti si moldovenesti au fost infrante, iar in perioada urmatoare domnitorii au fost numiti direct de sultan, alesi din randul familiilor aristocratice grecesti din cartierul Fanar din Istanbul, numiti „fanarioti".

Reprezentantul Imperiului Otoman la Iasi, „beiul", a avut un palat langa Biserica Barnovschi, in zona denumita pe atunci „Beilic". Aici i-a fost taiat capul Domnitorului Grigore Ghica al III-lea pentru opozitia fata de cedarea Bucovinei catre Imperiul Austriac in 1775. Dominatia fanariotilor se va sfarsi in 1821 cand miscarea de eliberare a Greciei, „Filiki Eteria" (constituita la Odessa, dar organizata si finantata la Iasi), a inlaturat increderea acordata grecilor.


Hora Unirii si Unirea Principatelor de la 1859
Tinerii revolutionari de la 1848, inflacarati de idealurile Revolutiei Franceze, au reusit sa mobilizeze la Iasi o miscare pasnica, care propunea o serie de reforme sociale si politice, redactate de poetul Vasile Alecsandri. Acelasi poet a compus in 1856 poezia Hora Unirii, care va intari dorinta de unitate ale romanilor. Aceasta a fost cantata si dansata pe actualul loc al Pietei Unirii din Iasi, la vestea dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza la 24 ianuarie 1859 la Bucuresti (dupa ce fusese ales mai intai la Iasi la 5 ianuarie). In 1862, unirea politica a celor doua tari a fost definitivata si s-a hotarat ca Bucurestiul sa ramana singura capitala a noului stat, consacrat cu numele „Romania".
Importanta Iasului a inceput treptat sa scada in urma acestei decizii, iar revolta din 1866 arata ca existau o serie de nemultumiri legate de pierderea statutului de capitala.

Sosirea pe tronul Romaniei a principelui german Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen a adus o perioada de progres, in care Romania si-a declarat independenta (10 mai 1877) si apoi a devenit regat (10 mai 1881). In timpul domniei sale, Iasul a fost privit ca o a doua capitala a tarii si a primit o serie de cladiri-simbol nou construite (Teatrul, Palatul Universitatii), reconsolidate (Mitropolia, Palatul Administrativ) sau renovate (Ansamblul Trei Ierarhi, Biserica Nicolae Domnesc, alte monumente istorice religioase sau laice).


Iasi Capitala de Razboi si Marea Unire 1918
Intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial in anul 1916 si ocuparea capitalei Bucuresti de catre trupele Puterilor Centrale au facut ca intreaga administratie, casa regala si o mare parte din populatia civila sa se retraga la Iasi. De la Iasi, Regele Ferdinand si conducerea tarii au planificat apararea tarii si apoi ofensiva finala. Generalul francez Henri Mathias Berthelot a dus, de la Iasi, un efort necontenit de formare si echipare a Armatei romane.
Marea Unire din 1918 a reprezentat un proces de reintregire nationala care a inceput la 27 martie cu Basarabia a continuat cu Bucovina (28 noiembrie) si s-a incheiat la 1 decembrie cu Transilvania, Banat, Crisana si Maramures. Regina Maria, gazduita in actualul Palat al Copiilor din Copou, a imbracat haina de infirmiera, ajutand ranitii din razboi. A avut un rol esential in tratativele de pace de la Paris din 1919, cand Romania Mare a fost recunoscuta de marile puteri.


Perioada interbelica, Al Doilea Razboi Mondial
Intre 1919-1939 Romania a cunoscut o puternica dezvoltare, iar Iasul si-a consolidat pozitia in cadrul regiunii. In anul 1927, Corneliu Zelea Codreanu a infiintat la Iasi Miscarea Legionara, o grupare nationalist-extremista, antisemita si terorista care a promovat politici de eliminare a evreilor din viata publica. Desi miscarea a fost innabusita in ianuarie 1941, intrarea Romaniei in razboi de partea Germaniei naziste a dus la Pogromul din 28-30 iunie 1941.
Alierea Romaniei cu Puterile Axei impotriva Uniunii Sovietice in 1941 si apoi pierderea bataliei de la Stalingrad din 1943 au dus la retragerea armatelor si bombardarea intensa a Iasului, care a fost astfel mutilat. Imediat dupa pierderea Iasului, Regele Mihai I a decis intoarcerea armelor impotriva Germaniei in data de 23 august 1944 si arestarea maresalului Ion Antonescu, decizii care au grabit finalul conflagratiei.


Regimul comunist 1947-1989
Dupa razboi, un alt extremism, de data aceasta comunismul de sorginte sovietica, a inceput sa prinda radacini si sa distruga treptat libertatea de gandire si dreptul la proprietate. Prin propaganda, manipulare, frica indusa de violentele Securitatii (politia secreta de stat infiintata in 1948) si nepotism pe toate scarile ierarhice, regimul a provocat rani adanci in societatea romaneasca, care nici astazi nu sunt complet inchise.

In timpul regimului lui Nicolae Ceausescu, la Iasi au avut loc distrugeri majore ale centrului vechi al orasului. Cutremurul din 1977 a fost folosit ca pretext pentru eliminarea caracterului istoric, politica sustinuta de prim-secretarul Ion Iliescu. Aceasta politica a fost contrabalansata prin investitii majore in constructia de cartiere de blocuri de locuit si platforme industriale, care azi domina o parte a peisajului urban. Anii 1980 au fost marcati de cultul personalitatii cuplului dictatorial Nicolae si Elena Ceausescu si de politicile austere: lipsa acuta de alimente si utilitati, investitiile precare in modernizarea societatii etc.


Astfel, in februarie 1987, a pornit la Iasi o revolta a studentelor din Campusul Puskin care au cerut drepturi minime, iar apoi, la 14 decembrie 1989, a fost planificata o mare demonstratie impotriva regimului, inabusita insa de Securitate.

.

.

Perioada de Tranzitie si Aderarea la U.E.
Dupa caderea regimului Ceausescu in decembrie 1989, a urmat o perioada de tranzitie catre economia de piata, acompaniata adesea de o dezvoltare haotica sau nepasare din partea autoritatilor. Dupa aderarea la Uniunea Europeana in 2007, Iasul si-a redescoperit patrimoniul local, atractivitatea turistica si spiritul cosmopolit. La nivel infrastructural, ultimii ani au insemnat o renastere prin imbunatatirea spatiilor publice, reabilitarea multor monumente istorice si culturale, punerea in valoare a cladirilor-simbol prin iluminat arhitectural etc. Internetul de mare viteza, renumele Universitatilor din Iasi si departarea relativ mare fata de piata de desfacere europeana au dus la dezvoltarea rapida a sectorului IT si outsourcing, iar Iasul a devenit un oras al tinerilor progresisti. Festivalurile culturale, viata de noapte, cumparaturile si conferintele de afaceri sau educationale imbogatesc paleta de motive pentru care tot mai multi turisti aleg Iasul ca destinatie.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.