Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Dieta in artrita
994 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Beneficiile aurului
1.984 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  DACA AI ARTRITA NU MANCA NICIODATA ACESTE 7 ALIMENTE
191 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Artrita reumatoida e o boala dureroasa
963 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tenosinovita stenozanta
99 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Toporasul, dusmanul reumatismului
359 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acrocianoza si sindromul Raynaud
1.466 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sindromul de ochi uscat
251 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gastrita cronica
221 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Omega 3 – beneficii pentru sanatate
230 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Poliartrita reumatoida

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.02.2016  Adauga la favorite 1.375 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna care afecteaza articulatiile mici, in special pe cele ale mainilor, provocand dureri, inflamatii, rigiditate si, in timp, pierderea mobilitatii.

Mergi la medicul reumatolog cand observi primele simptome!

Primele simptome ale poliartritei reumatoide apar in intervalul de varsta 25-40 ani si afecteaza in principal femeile; de trei ori mai multe femei sufera de aceasta boala, comparativ cu barbatii.

Desi poliartrita evolueaza diferit de la o persoana la alta, cu un tratament adecvat procesul de evolutie a bolii este incetinit considerabil, durerea este diminuata, iar riscul de afectare permanenta a articulatiilor devine mai mic.

Principalele simptome ale poliartritei reumatoide sunt:

Rigiditatea: articulatiile incep sa isi piarda din mobilitate. Rigiditatea apare mai ales dimineata, dar se amelioreaza pe parcursul zilei. Daca acest simptom este prezent mai mult de 6 saptamani la rand, este necesara o vizita la medicul reumatolog.

Inflamarea articulatiilor: in cazul unei articulatii inflamate membrana sinoviala din interiorul acesteia se ingroasa, produce mai mult lichid, iar in urma tuturor proceselor patologice de la nivelul sau cresc dimensiunile articulatiei. Acest lucru duce la durere, senzatie de caldura si umflarea nu numai a articulatiei, ci si a zonei din jurul sau.

Durerea: are mai multe surse si poate fi cauzata fie de inflamarea articulatiilor, fie de fortarea acestora.

In stadiile avansate ale bolii apar noduli in zonele din jurul articulatiilor, supuse presiunii.

Printre alte simptome legate de declansarea poliartritei reumatoide se numara si febra, oboseala, pierderea apetitului, pierderea in greutate, dureri ale muschilor sau stare generala de slabiciune.

In cazul inflamatiilor articulare creste viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) sau valoarea proteinei C reactive (CRP). 50% dintre pacientii cu poliartrita reumatoida in faza incipienta au valori modificate ale acestor parametri in sange.

De aceea, este important ca atunci cand este facuta analiza sangelui sa fie verificati si acestia.

Planul de management al bolii sau cum poti avea o viata normala cu poliartrita reumatoida

Cei mai multi pacienti cu poliartrita reumatoida intampina dificultati in realizarea activitatilor uzuale de zi cu zi cum ar fi: deschiderea unui borcan, rasucirea unui maner, imbracatul sau gatitul.

Poliartrita afecteaza si viata profesionala, aproximativ 20-30% din pacientii cu poliartrita reumatoida sufera de dizabilitate permanenta legata de munca in primii 2-3 ani de boala, iar 60% dintre acestia isi pierd locul de munca in primii 10 ani de la declansarea bolii.

Depistarea cat mai timpurie, vizitele constante la medicul reumatolog si urmarea tratamentului recomandat de acesta, conform fiecarui stadiu al bolii, incetinesc procesul de evolutie al poliartritei reumatoide.

In functie de modul in care sunt afectate articulatiile, au fost identificate patru stadii de evolutie:

In stadiul 1 apar rigiditatea si durerile la nivelul articulatiilor. In acest stadiu poliartrita nu poate fi detectata pe imaginile radiografice, capacitatea fizica este normala, iar cea de a face activitatile fizice este nealterata.





Stadiul 2 este caracterizat prin aparitia inflamatiilor care distrug progresiv cartilajul. Articulatiile incep sa isi piarda din mobilitate si apar deformarile articulare si tumefactiile. In acest stadiu activitatile zilnice pot fi indeplinite, dar cu durere si cu reducerea mobilitatii articulare.

In stadiul 3, deformant, poliartrita reumatoida este considerata severa. Modificarile de la nivelul articulatiilor sunt detectabile pe radiografie, iar deformarea incheieturilor este vizibila. In acest stadiu apar atrofiile musculare si anchilozele. Capacitate de autoingrijire.

Stadiul 4 sau faza terminala este cea in care articulatiile anchilozeaza si isi pierd mobilitatea total, bolnavul devenind invalid. In acest stadiu pacientii sunt imobilizati la pat sau in scaun cu rotile si nu mai au capacitatea de autoingrijire.

Netratata sau tratata necorespunzator, poliartrita afecteaza si alte organe, cum ar fi plamanii, inima sau rinichii.

Diagnosticarea cat mai timpurie a bolii si adresarea catre medicul reumatolog pentru a crea un plan eficient de management al bolii sunt esentiale in lupta impotriva poliartritei reumatoide, pentru a avea o viata cat mai normala.

Viata cu poliartrita reumatoida

Conform studiului realizat de Harris Interactive in 2013 pe un esantion de 10.000 adulti cu poliartrita reumatoida din intreaga lume, 57% dintre pacientii care tin boala sub control au declarat ca aceasta le-a afectat in mod negativ abilitatile de a realiza activitatile fizice de zi cu zi. Conform aceluiasi studiu, pacientii care au un plan de management al bolii s-au declarat mai optimisti (39 % vs. 23 %) si mai increzatori (31 % vs. 16 %), cand au fost intrebati despre cum s-au simtit in ultima perioada, comparativ cu cei care nu au un astfel de plan. Diagnosticarea timpurie, urmarea unui tratament adecvat, recomandat de medicul reumatolog si realizarea unui plan de management al bolii, vor incetini considerabil procesul de evolutie al acesteia.

Alaturi de respectarea schemei de tratament prescrise de reumatolog, unii factori care tin de stilul de viata - dieta, activitati fizice - sunt deosebit de importanti in mentinerea unei vieti normale.

Dieta

Pastrarea greutatii corporale si urmarea unei diete echilibrate reduc durerile si pot preveni o parte din dizabilitatile pe care le provoaca poliartrita reumatoida.
Astfel, este recomandat consumul de peste de apa rece (somon, ton, hering, macrou, halibut) pentru continutul de acizi grasi Omega 3 si al produselor bogate in vitamina D (creveti, seminte de floarea soarelui, oua, lapte si iaurt imbogatite cu viatmina D). Legumele si fructele organice si uleiul de masline extravirgin sunt, de asemenea, recomandate.

Trebuie reduse din alimentatie sarea, produsele lactate precum branzeturile grase, faina alba, carnea (mai ales cea bogata in grasime) si grasimea saturata (inclusiv uleiurile hidrogenate).

Activitatea fizica

Planul de management al bolii include si un program de activitati fizice si exercitii benefice pentru poliartrita reumatoida. Activitatea fizica este deosebit de importanta, fiind demonstrat faptul ca astfel sunt reduse durerile si starile de oboseala si, de asemenea, creste flexibilitatea si puterea muschilor.

Programul de activitati fizice trebuie realizat in functie de recomandarile medicului reumatolog, impreuna cu un specialist (kinetoterapeut).

Trei tipuri de exercitii sunt recomadate pentru poliartrita reumatoida: exercitiile care pun in miscare mainile si picioarele, exercitiile de intarire a muschilor (inot, aqua gym) si exercitiile de rezistenta (cardio, aerobic, bicicleta medicinala).

Alaturi de aceste deprinderi ce tin de stilul de viata, bolnavii isi pot face viata cu poliartrita mai usoara prin folosirea unor sisteme ajutatoare cum ar fi: deschizatoare electrice de conserve, inlocuirea clantelor clasice cu unele cu bulb sau folosirea intrerupatoarelor pe baza de senzori.

Tratamentul adecvat, dieta echilibrata, rutina de exercitii fizice, evitarea activitatilor care pun presiune pe incheieturi si odihna sunt esentiale in mentinerea unei vieti normale.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.