Acrocianoza reprezinta o coloratie violacee tranzitorie, care apare la nivelul extremitatilor (degete maini si picioare) la expunerea la rece. Sindromul Raynaud defineste o succesiune de evenimente care apar tot la nivelul extremitatilor, mai frecvent la maini decat la picioare, declansate de expunerea la frig, si anume: paloare a degetelor, urmata de cianoza (coloratie violacee), urmata de coloratia in rosu a zonelor afectate, insotita de senzatie de durere sau arsura/usturime. Intregul proces dureaza cateva minute si se poate repeta la fiecare expunere la frig. Cauza este reprezentata de o hiperreactivitate a vaselor de sange, care se isi micsoreaza diametrul mai mult decat normal. Paloarea si cianoza sunt date de scaderea brusca a fluxului de sange la nivelul degetelor, iar pe masura ce vasele de sange revin la calibrul normal, apare roseata, ca marca a reluarii fluxului sanguin.
Cele doua fenomene (acrocianoza si sindromul Raynaud) se pot intalni si ca manifestari in cadrul unor afectiuni severe, cum ar fi colagenozele (scleroza sistemica, lupusul eritematos sistemic, poliartrita reumatoida, dermatomiozita, boala mixta de tesut conjunctiv), sau pot aparea in cursul unor infectii (cum sunt cele cu virus hepatitic B sau C), limfoame, leucemii, dar si alte afectiuni. Persoanele cu istoric de acrocianoza si sindrom Raynaud trebuie investigate si pentru depistarea cat mai timpurie a acestor boli sistemice, intrucat acestea pot afecta sever alte sisteme si organe.
Terapia este complexa, incepand de la preventie prin evitarea si limitarea expunerii la frig, pana la tratamente extensive cu variate clase de substante vasodilatatoare. Deosebit de importanta pentru o persoana ce manifesta episoade repetate de acrocianoza si/sau sindrom Raynaud este cautarea unor eventuale cauze secundare de aparitie a acestor manifestari, precum si tratamentul corespunzator al acestora.