Acizii grasi Omega 3 sunt esentiali pentru dezvoltarea, cresterea si mentinerea unui organism sanatos. Lipsa unui aport alimentar considerata a fi un factor semnificativ care contribuie la aparitia multor afectiuni. Suplimentele cu Omega 3 au devenit cele mai populare suplimente din SUA dar si din intreaga lume. Ele ajuta la prevenirea si tratarea unor boli grave.
Studiile aduc dovezi puternice ca acizii grasi Omega 3 din uleiul de peste pot reduce nivelul tensiunii arteriale si nivelul trigliceridelor. Exista, de asemenea, lucrari de specialitate ce atesta ca dietele bogate in Omega 3 sunt de ajutor in poliartrita reumatoida.
S-a studiat efectul acizilor grasi Omega 3 pentru boli precum astm, cancer, depresie, psoriazis si bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn si colita ulcerativa. In timp ce unele dintre aceste studii au fost promitatoare, ele sunt inca neconcludente.
Exista diferite tipuri de acizi grasi Omega 3: uleiurile de peste, care contin acid docosahexaenoic (DHA) si acid eicosapentaenoic (EPA) si sursele de plante cu acid alfa-linolenic (ALA). In general, uleiurile de peste au fost folosite pentru determinarea beneficiilor, insa si cel din surse vegetale poate avea aceleasi avantaje.
Uleiul de peste, datorita prezentei EPA si DHA, este frecvent utilizat pentru boli ale inimii si ale sistemului sanguin. Alte boli pentru care se utilizeaza sunt cele ale creierului, ochilor, oaselor, articulatiilor si muschilor, plamanilor, sistemului imunitar si rinichilor.
Nu exista doze standard pentru acizii grasi Omega 3. American Heart Association recomanda un gram pe zi de EPA+DHA pentru persoanele cu boli de inima. Dozele mai mari – intre 2 pana la 4 grame pe zi – sunt de folos pentru a scadea nivelul trigliceridelor.
Cum reduci trigliceridele
Surse de alimente ce contin acizi grasi Omega 3:
– peste: macrou, ton, somon, sardine, hering, pastrav;
– semintele de in si uleiuri de canola si de rapita;
– soia si tofu;
– nuci;
– broccoli si legume cu frunze verzi.
Se recomanda consumul de peste de cel putin doua ori pe saptamana, pentru a creste aportul de acizi grasi Omega 3. Suplimentele de Omega 3 pot provoca tulburari gastrice sau diaree, insa aceste reactii adverse sunt destul de rare.
Combinatii interzise de medicamente cu alimente
Pot aparea interactiuni intre medicamente, pentru persoanele care iau tablete ce subtiaza sangele, sau anti-inflamatorii analgezice. Aceleasi riscuri se aplica la suplimentele cu Ginkgo Biloba.