Ce este gastrita?
Gastrita este inflamatia mucoasei gastrice. Netratata la timp sau tratata necorespunzator, inflamatia mucoasei gastrice poate deveni cronica si astfel apare gastrita cronica.
Pe baza criteriilor endoscopice si a celor histologice gastritele se impart in trei categorii:
- A: fundica
- B: antrala
- AB: difuza
Gastrita tip A se caracterizeaza prin inflamatia difuza a regiunii fundice a stomacului, prin prezenta hipoaciditatii, scaderii concentratiei de vitamina B12, cresterea secretiei de gastrina. In cazul acestui tip de gastrita se pot identifica anticorpii contra celulelor parietale si contra factorului intrinsec. Unele gastrite tip A sunt determinate genetic, in timp ce altele se asociaza cu afectiuni autoimune.
Gastrita tip B se caracterizeaza printr-o afectare difuza si severa a mucoasei gastrice. In acest tip de gastrita debitul acidului clorhidric este putin redus, nivelul gastrinemiei este scazut, anticorpii lipsesc, iar concentratia vitaminei B12 este normala. Deficitul de fier este important.
Cauzele gastritei cronice
Exista o serie de cauze care pot determina instalarea unei gastrite cronice:
femeie care fumeaza
- alcoolul: are o actiune iritanta asupra mucoasei stomacale.
- fumatul: joaca un rol important in aparitia unei gastrite cronice - medicamentele: unele medicamente pot determina aparitia de leziuni ale mucoasei gastrice, ca de exemplu antinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, ibuprofen, diclofenac, indometacin, piroxicam), cortizonicele, imunosupresoarele.
- condimentele: excesul de condimente in alimentatie poate determina aparitia disconfortului gastric.
- alimentele si bauturile fierbinti pot fi responsabile de aparitia gastritei cronice.
- factorii infectiosi: infectia cu Helicobacter pylori este responsabila de instalarea unei gastrite cronice, aceasta bacterie fiind responsabila de aparitia si a cancerului gastric.
- stresul.
Exista si o serie de factori de risc asociati cu gastrita cronica:
- varsta: frecventa gastritei cronice creste cu varsta
- factorii genetici: s-a observat ca rudele de gradul I ale bolnavilor cu gastrita au un risc mai mare de a dezvolta si ei aceasta maladie
- boli sistemice: incidenta gastritei cronice este mai mare la pacientii diagnosticati cu dermatita herpetiforma, lupus eritematos sistemic, diabet zaharat, boala Sjogren , policitemie vera, poliartrita reumatoida
Semnele si simptomele gastritei cronice
Tabloul clinic este necaracteristic, majoritatea cazurilor ramanand pentru o perioada indelungata de timp asimptomatice.