Magna Charta Libertatum (expresie latina; in engleza: „The Great Charter"; in traducere: Marea Carta a Libertatilor; forme scurte „Magna Charta" si „Magna Carta") este un document emis in Anglia in 1215 in timpul domniei regelui Ioan Fara de Tara. Prin aceasta Carta se urmarea ingradirea puterii regelui in scopul eliminarii abuzurilor comise de monarh sau de reprezentantii sai directi, precum si garantarea unui numar de drepturi pentru toti cetatenii. In timp, Magna Carta s-a afirmat ca un element de baza a parlamentarismului englez.
Sfatuiti de Langton, arhiepiscopul de Canterbury,[1] o parte dintre nobilii englezi formeaza o confederatie cu scopul de a obtine reemiterea cartei din timpul lui Henric al II-lea, tatal regelui.
La 6 ianuarie 1215 nobilii se prezinta in fata regelui Ioan, cu ocazia juramantului de vasalitate depus de acesta fata de Scaunul Pontifical, si ii prezinta o petitie ĩn care isi sustin cererile. Acesta cere ragaz de gandire pana la sarbatorile de Paste iar confederatii accepta. In lunile care urmeaza, fiecare tabara isi trimite emisarii pentru a obtine sprijinul Papei,[3] adevaratul suveran al Angliei. Acesta hotaraste sa ĩl sprijine pe rege si cere clericilor englezi sa le refuze rasculatilor sprijinul. Clerul englez nu respinge ordinul papal dar tergiverseaza foarte mult punerea sa in aplicare. Unii clerici ajung sǎ se alieze cu nobilii.
La 27 aprilie 1215 nobilii revin la data indicata de rege si ĩi prezinta din nou acestuia cererile lor. Regele isi dǎ seama ca, daca semneaza Carta, rolul sau va deveni unul decorativ, asa ca refuza negocierile. Confederatii incep imediat insurectia atacand castelul din Northampton si ocupand Bedfordul. La 10 iunie 1215 confederatii pun stapanire pe Londra, dupa negocieri intense cu notabilitatile orasului.
La 15 iunie 1215 regele, ramas aproape fara sprijin, semneaza si aplica Marele Sigiliu pe Carta la Runnymede, un district din comitatul Surrey. Copii ale documentului sunt trimise ĩn ĩntreaga Anglie, atat functionarilor regali de rang superior cat si varfurilor ierarhiei Bisericii Catolice.