Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Enigmele asasinarii lui Nicolae Iorga
1.313 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Sfintirea Apelor de Boboteaza in 1932
1.352 vizite - 0 comentarii
adaugat de sahia
 
  Braila - inceput de secol XX
1.674 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Obiceiuri de Sf Nicolae Germania
1.336 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sf.Nicolae in Olanda
1.238 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ceausescu - Ascensiunea si decaderea lui | BBC |
2.122 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Sfantul Nicolae in Italia
1.604 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legenda lui Mos Nicolae
1.933 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania si dictaturile ei - Nicolae Ceausescu
806 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ultimul dintre Tarii Rusiei - Moartea unei dinastii
1.951 vizite - 0 comentarii
adaugat de lazar
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Nicolae Iorga

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.09.2018  Adauga la favorite 849 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Nicolae Iorga (nascut Nicu N. Iorga, n. 6 iunie 1871 (S.N. 18 iunie), Botosani, d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, judetul Prahova) a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar si academician roman. Este cunoscut in lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor si filozof al istoriei. Dupa cum a afirmat George Calinescu, Iorga a jucat in cultura romaneasca, in primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire".
Dupa studii elementare si gimnaziale in Botosani, a urmat Liceul National din Iasi in 1888. A absolvit Universitatea din Iasi intr-un singur an cu diploma "magna cum laude", apoi a continuat studiile universitare la Paris, Berlin si Leipzig, obtinand doctoratul (1893) la numai 23 de ani.

A fost cofondator al partidului Partidul Nationalist-Democrat in 1910, membru al Parlamentului, presedinte al Camerei Deputatilor si al Senatului, ministru, si, pentru o scurta perioada, prim-ministru. Copil minune, polimat si poliglot, cu o activitate stiintifica prolifica, Iorga a scris 1003 volume, 12755 articole si studii si 4963 recenzii, aceasta culminand cu Istoria Romaniei, in zece volume. A predat la Universitatea din Bucuresti, la cea din Paris si la alte institutii de invatamant academice si a fondat Congresul International de Studii Bizantine si Institutul de Studii Sud-Est Europene (ISSEE). A transformat orasul Valenii de Munte intr-un centru academic si cultural.

In paralel cu contributiile sale stiintifice, Nicolae Iorga a fost un activist de centru-dreapta, ale carui orientari politice au inclus elemente ale conservatorismului, nationalismului si agrarianismului. Desi in ultima parte a liceului a intrat sub influenta marxismului, Nicolae Iorga a depasit acest episod in timpul universitatii, avand sa adere pentru scurt timp la grupul literar conservator Junimea. Nicolae Iorga a fost o figura centrala a Samanatorului, revista populista si a fondat reviste conservatoare ca Neamul Romanesc, Drum Drept, Cuget Clar si Floarea Darurilor. A militat in cadrul Ligii pentru Unitatea Culturala a tuturor Romanilor.

A fost o figura proeminenta in tabara pro-Antanta in timpul Primului Razboi Mondial, datorita sustinerii cauzei romanilor din Austro-Ungaria si a avut un rol politic important in Romania Mare in perioada interbelica. A initiat campanii pentru a apara cultura Romaniei. A starnit controverse datorita retoricii antisemite. A fost adversar al Partidului National Liberal si al Partidul National Roman.

S-a opus gruparii fasciste Garda de Fier si, dupa o perioada de cumpanire, s-a hotarat sa il sustina pe rivalul acesteia, Regele Carol al II-lea, intrand dupa dizolvarea tuturor celoralte partide in partidul unic, de sorginte corporatista si autoritarista, Frontul Renasterii Nationale. Pentru ca fusese implicat intr-o disputa personala cu liderul Garzii Corneliu Zelea Codreanu, contribuind astfel fara voie la uciderea sa, Iorga si-a atras antipatia legionarilor. A ramas o voce independenta a opozitiei dupa ce Garda a instaurat Statul National-Legionar, fiind in cele din urma asasinat de un comandou legionar. Dupa aflarea vestii asasinarii lui Iorga, 47 de universitati si academii din intreaga lume au arborat drapelul in berna.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.