Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Procesele lui Iustinian - VOL 4-6 -
440 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Procesul Nazistilor De La Nuremberg 1947 / Part 5
5.855 vizite - 0 comentarii
adaugat de livia
 
  Procesul Nazistilor De La Nuremberg 1947 / Part 1
2.923 vizite - 0 comentarii
adaugat de livia
 
  Procesul Nazistilor De La Nuremberg 1947 / Part 4
2.325 vizite - 0 comentarii
adaugat de livia
 
  Procesul Nazistilor De La Nuremberg 1947 / Part 2
2.083 vizite - 0 comentarii
adaugat de livia
 
  Procesul Nazistilor De La Nuremberg 1947 / Part 3
1.636 vizite - 0 comentarii
adaugat de livia
 
  Albert Speer - Arhitectul lui Hitler
770 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  17 august 1987 - Rudolf Hess se sinucide in inchisoare
1.058 vizite - 0 comentarii
adaugat de suzy
 
  Palatul Sutu
1.364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arhitectura gotica - documentar BBC
1.956 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Procesele de la Nurnberg

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 07.08.2014  Adauga la favorite 1.219 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
"Procesului Doctorilor", primul dintre cele 12 procese pentru crime de razboi tinute la Nurnberg dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. In timp ce primul proces organizat la Nurnberg, cel intentat principalilor lideri nazisti, a fost judecat de un tribunal militar international, a doua serie de procese – care incepe in decembrie 1946 – a fost tinuta in fata curtilor militare americane.


Procesul s-a desfasurat intre 9 decembrie 1946 si 20 august 1947. Din cei 23 de acuzati, sapte au fost achitati, iar sapte au primit pedeapsa cu moartea, restul fiind condamnati la inchisoare (cu pedepse pornind de la 10 ani de inchisoare pana la inchisoare pe viata).

20 din cei 23 de acuzati erau doctori, ceilalti trei fiind oficiali nazisti; toti au fost acuzati de a fi fost implicati in experimente medicale pe oameni si crima in masa prin eutanasiere. Cel mai cunoscut dintre doctorii nazisti, Josef Mengele, nu s-a numarat printre acuzati deoarece nu fusese capturat inca (el avea sa moara in libertate, in Brazilia).

Impreuna, cei 23 de doctori au primit in total 4.000 de acuzatii, inclusiv conspiratie pentru comiterea de crime de razboi, crima impotriva umanitatii, crime de razboii, printre care cea de efectuare a experimentelor medicale pe prizonieri si populatia civila din tarile ocupate; omorarea in masa a prizonierilor de razboi si a populatiei civile din tarile ocupate pe motiv de batranete, nebunie, boli incurabile, handicapuri fizice; participarea la programul de eutanasiere din aziluri. Programul "Euthanasia" a fost gandit si pus in practica de un grup de doctori nazisti, evident, cu implicarea factorului politic, programuul urmarind uciderea sistematica a celor considerati "nedemni de a trai", adica cei bolnavi mintali sau persoanele cu diverse handicapuri fizice.



Condamnatii la moarte


Viktor Brack era colonel in cadrul SS si ofiter in cadrul Cancelariei Fuhrer-ului; Karl Brand a fost doctorul personal al lui Hitler, locotenent-general in Waffen SS si Comisar al Reich-ului pentru Sanatate. Rudolf Brandt a fost colonel in SS, secretar al lui Himmler si consilier ministerial. Karl Gebhardt, locotenent-general in SS, a fost doctorul personal al lui Himmler, chirurg-sef al Politiei si SS-ului, presedinte al Crucii Rosii Germane. Waldemar Hoven a ocupat pozitia de capitan in cadrul Waffen SS, a fost doctorul-sef al lagarului de concentrare de la Buchenwald. Joachim Mrugowsky, colonel in SS, a fost igienist-sef in cadrul Politiei si SS-ului, seful Institutului de Igienia al Waffen SS. Wolfram Sievers, colonel in SS, a fost directorul Institutului pentru Cercetari Stiintifice Militare.

Cei condamnati la moarte au fost spanzurati pe 2 iunie 1948 la inchisoarea bavaerza Landsberg. Pentru ceilalti, diferenta dintre pedeapsa cu inchisoare si condamnarea la moarte a facut-o apartenenta la SS, organizatie declarata ca fiind criminala de catre Tribunalul Militar International. Cu toate acestea, parte din personalul medical al SS-ului a scapat de condamnarea la moartea.

Declaratia de deschidere a partii acuzarii, tinuta de Telford Taylor:



"Inculpatii din acest caz sunt acuzati de crime, torturi si alte atrocitati comise in numele stiintei medicale. Victimele ale acestor crime se numara cu sutele de mii. Doar cativa mai sunt inca in viata; unii dintre supravietuitori vor aparea in aceasta sala. Dar majoritatea acestor victime nefericite au fost macelarite direct sau au murit in urma torturilor la care a fost supusa.

Pentru majoritatea lumii, ei sunt morti fara nume. Pentru ucigasii lor, acesti oameni nenorociti nu erau considerati indivizi. Ei veneau in loturi si erau tratati mai rau ca animalele. Ei au fost 200 de evrei in conditie fizica buna, 50 de tigani, 500 de polonezi tuberculosi sau 1000 de rusi. Victimele acestor crime se numara printre milioanele de anonimi care si-au intalnit moartea in fata nazistilor si a caror soarta este o pata oribila in istoria moderna. [...]"

Acuzatiile


"Acuzatiile impotriva inculpatilor sunt aduse in numele Statelor Unite ale Americii. Ele sunt judecate de o curte de judecatori americani. Responsabilitatea impusa astfel reprezentantilor Statelor Unite, procurori si judecatori, este importanta si neobisnuita. E o datorie, nu doar fata de victime sau fata de parintii si copiii victimelor, ca o pedeapsa justa sa le fie impusa vinovatilor, dar si fata de inculpati, ca acestia sa primeasca o dreapta audiere si decizie. [...]


Este obligatia noastra solemna fata de toate popoarele lumii sa aratam de ce si cum s-au intamplat aceste lucruri. Ne revine sarcina de a arata clar ideile si motivele ce i-au impins pe inculpati sa-si trateze semenii mai rau ca pe animale. Gandurile perverse si conceptele distorsionate care au dus la aceste salbaticii nu au murit. Ele nu pot fi omorate prin forta armelor. Ele nu trebuie sa devina un cancer care se raspandeste in sanul umanitatii. Ele trebuie extirpate si expuse, din motivul atat de bine definit in aceasta sala acum un an de zile: -"Nedreptatile pe care cautam sa le condamnam si sa le pedepsim au fost atat de calculate, primejdioase si devastatoare, incat civilizatia nu poate tolera ignorarea lor pentru ca nu poate supravietui daca ele se vor repeta."

Fragmente din marturia preotului polonez Leo Miechalowski, prizonier la Dachau intre 1940 si 1945. Doctorii l-au infectat intentionat cu malarie pentru a determina eficacitatea unor compusi anti-malarie. De asemenea, a fost fortat sa indure temperaturi foarte scazute pentru ca doctorii sa testeze efectele hipotermiei asupra corpului uman




Procesele de la Nurnberg au avut o mare influenta asupra dezvoltarii legislatiei penale internationale. Comisia Juridica Internationala, actionand la cererea Adunarii Generale a Natiunilor Unite, a publicat in 1950 raportul Principii ale legii internationale recunoscute in Carta Tribunalului de la Nurnberg si in judecata tribunalului . Influenta tribunalului reiese si din propunerile de infiintare a unei instante penale internationale si in elaborarea codurilor penale internationale, pregatite ulterior de Comisia Juridica Internationala.

O parte din argumentele apararii au fost ca unele tratate nu fusesera semnate de puterile Axei si ca, in consecinta, nu erau obligate sa le respecte. Aceasta problema a fost tratata in judecarea crimelor de razboi si a crimelor impotriva umanitatii, care contine o extindere a cutumelor: "Conventia de la Haga din 1907 stipula explicit ca intentioneaza 'sa revizuiasca legile generale si cutumele razboiului,' carora astfel le recunostea existenta, dar pana in 1939 aceste reguli trecute in Conventie erau recunoscute de toate natiunile civilizate, si erau privite ca fiind o declaratie a legilor si cutumelor razboiului referite in Articolul 6 (b) al Chartei de la Londra'. Pe planul legislatiei internationale, consecinta este ca, daca este semnat de un numar suficient de tari si este in vigoare de suficient de mult timp, atunci tratatul poate fi interpretat ca obligatoriu pentru toate statele, nu numai de statele care l-au semnat la inceput. Acesta este un aspect juridic foarte controversat in dreptul international si inca viu dezbatut in publicatiile de specialitate.

Procesele de la Nurnberg au initiat o miscare pentru stabilirea imediata a unei instante penale internationale, conducand in cele din urma dupa peste cincizeci de ani la adoptarea Statutului Tribunalului Penal International.
Concluziile proceselor de la Nurnberg au servit la elaborarea urmatoarelor acte: Conventia privind genocidul, 1948.
Declaratia Universala a Drepturilor Omului, 1948.
Conventia privind Abolirea Prescrierii Crimelor de Razboi si Crimelor Impotriva Umanitatii, 1968.
Conventia de la Geneva asupra Legilor si Cutumelor de Razboi, 1949 cu protocoalele sale aditionale din 1977

Validitatea tribunalului a fost contestata in multiple randuri, pe diverse considerente:
Inculpatii nu au avut drept la recurs si nu au putut afecta selectia judecatorilor. S-a argumentat ca, intrucat judecatorii au fost numiti de invingatori, tribunalul nu a fost impartial si nu poate fi privit ca tribunal in adevaratul sens al cuvantului. A. L. Goodhart, profesor la Oxford, se opunea acestui punct de vedere, scriind:
„Oricat de atractiv ar parea in teorie, acest argument ignora faptul ca se opune practicii aplicarii legilor in orice tara. Daca ar fi fost asa, atunci niciun spion nu ar fi putut fi judecat, deoarece cazul sau este mereu analizat de judecatorii care reprezinta tara inamica. Totusi, nimeni nu a argumentat vreodata ca in asemenea cazuri este necesar ca judecatorii sa fie neutri. Prizonierul are dreptul sa ceara ca judecatorii sai sa fie corecti, dar nu ca ei sa fie neutri. Acelasi principiu este aplicabil si in legea penala obisnuita, intrucat 'un hot nu se poate plange ca este judecat de un juriu format din oameni cinstiti". [32]Judecatorul sovietic principal, Nikicenko, luase parte la procesele politice inscenate de Stalin in 1936-1938.[33].
Una dintre acuzatii, formulata impotriva lui Keitel, Jodl si Ribbentrop, includea conspiratia in vederea comiterii in 1939 a agresiunii impotriva Poloniei. Protocoalele secrete ale Pactului Molotov-Ribbentrop, din 23 August 1939, propuneau impartirea Poloniei intre germani si sovietici (ceea ce s-a si intamplat in Septembrie 1939); totusi, liderii sovietici nu au fost judecati pentru aceeasi conspiratie. In schimb, tribunalul a declarat ca protocoalele secrete ale Pactului de Neagresiune erau un fals.
In 1915, Puterile Aliate, Marea Britanie, Franta, si Rusia, au dat o declaratie in care, pentru prima data, un guvern strain (Inalta Poarta) a fost acuzat de comiterea unei „crime impotriva umanitatii". Se putea argumenta ca abia cand fraza a fost dezvoltata in Carta de la Londra, aceasta a capatat sens. Intrucat definitia Cartei de la Londra in ce priveste definitia unei crime impotriva umanitatii era necunoscuta la data comiterii crimei, se putea argumenta ca legea era retroactiva si incalca principiile interzicerii legilor ex post facto si a principiului din legea penala nullum crimen, nulla poena sine praevia lege poenali.
Procesele s-au desfasurat sub propriile reguli ale dovezilor; rechizitoriile au fost elaborate ex post facto si nu s-au bazat pe legea vreunei tari; apararea tu quoque a fost interzisa. Articolul 19 al Cartei Tribunalului Militar International de la Nurnberg specifica:
„Tribunalul nu va fi obligat sa urmeze reguli tehnice pentru dovezi. Va adopta si va aplica, atat cat este posibil, o procedura expeditiva si nontehnica si va admite orice dovezi va considera ca au valoare probativa".
Un judecator al Curtii Supreme de Justitie a SUA, Harlan Fiske Stone, a afirmat ca procesele de la Nurnberg ca au fost o inscenare. „[Procurorul sef american] Jackson conduce la Nurnberg un linsaj la nivel inalt", scria Fiske Stone. „Nu ma deranjeaza ce le face nazistilor, dar nu-mi place sa vad ca pretinde ca ceea ce conduce el este o instanta judecatoreasca si ca procedeaza conform legii. Este o inscenare prea nerusinata pentru ideile mele invechite".

Alt judecator al Curtii Supreme de Justitie, William Douglas, a afirmat ca Aliatii se faceau vinovati de „substituirea principiului cu forta". „Am crezut la vremea respectiva si cred in continuare ca procesele de la Nurnberg s-au facut fara principii", scria Douglas. „Au fost facute legi ex post facto pentru a satisface pasiunile si dorintele vremii


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.