In episodul de deschidere al seriei, profesorul Andrew Wallace-Hadrill ne duce intr-o calatorie in locatii uimitoare in Grecia, pentru a afla cum Atena a dat nastere ideii unui oras condus de cetateni liberi in urma cu 2500 de ani.
Fiecare aspect al vietii de zi cu zi de la aparare la eliminarea deseurilor a fost controlat, nu de un rege, ci de atenieni insisi. In cele din urma, acest sistem radical nou ar defini un mod de viata si atenienilor ar da un nume.
Ei au numit-putere oameni, demo-kratia sau democratie. In calatoria noastra intalnim oameni care inca vad Atena antica ca model pentru rularea orasele mari de astazi, inclusiv, probabil, cel mai mare campion vechea capitala in noastra moderna unul - Boris Johnson.
Descoperim modul in care grecii au creat primul sistem de guvernare deschis, si a scris prima constitutie care a stabilit drepturile cetatenilor atenieni aproape 2000 de ani inainte de Magna Carta noastra. creatorul sau sa nascut in secolul 7 i.Hr., si chiar mai mult in mod surprinzator, copia antica singura care a supravietuit se gaseste pe un papirus nu in Grecia sau Roma, dar ascuns la British Library din Londra, si niciodata nu a fost filmat inainte.
Andrew explica faptul ca a fost aceasta abordare centrata pe cetatean, care a creat institutii care s-ar construi un oras care a fost invidia zilei sale, cu bibliotecile publice, instantele de drept public, o sursa de apa publica si spatiul public. In acest sens, Atena va stabili un punct de referinta nu doar pentru orasele lumii antice, dar si pentru cei din prezent si viitor.