Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Palatul ideal a postasului Cheval
1.050 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Turnul de Argint-Paris - Restaurant franta
1.107 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Roger Martin du Gard
876 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Francois Truffaut
1.022 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Joan Miro
1.087 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maurice Maeterlinck
1.026 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jean-Paul Sartre
1.135 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Simone Weil
529 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jean-Paul Sartre
513 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  BROOKE SHIELDS
315 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Andre Malraux

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.11.2014  Adauga la favorite 739 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Andre Malraux, nume schimbat din Andre Berger (n. 3 noiembrie 1901, Paris - d. 23 noiembrie 1976, Creteil) a fost un scriitor, ziarist si om politic francez. In tinerete a dus o viata foarte aventuroasa, angajandu-se si in agitatiile politice de diferite nuante.
In anul 1905 parintii sai divorteaza, Andre Malraux este crescut de mama si bunica lui, care avea un mic comert in Bondy, cartier periferic al Parisului. Malraux se inscrie la Scoala de Limbi orientale si frecventeaza cercurile artistice ale capitalei, abandoneaza insa studiile la varsta de 17 ani si lucreaza intr-o librarie pentru o editura. Printr-o lectura bogata, isi completeaza cultura, frecventand si cursurile libere de la muzeul Guimet si scoala de pe langa muzeul Louvre. Primele sale cronici literare sau artistice apar incepand cu anul 1921, an in care se casatoreste cu Clara Goldschmidt, provenind dintr-o bogata familie germana.

In 1923 pleaca in Indochina, la 23 decembrie 1923 este arestat la Phnom Penh, pentru ca incercase sa fure un basorelief pretios din ruinile unui templu cambodgian din Banteay Srei din ansamblul Angkor. Este condamnat la trei ani inchisoare, si, abia in apel, pedeapsa i se reduce la un an "cu suspendare", asa ca se poate reintoarce in Franta. In 1925 revine la Saigon si infiinteaza ziarul "L'Indochine", cu o scurta durata de aparitie. Din nou in Franta, scrie diverse eseuri si, in 1930, primul sau roman, "La voie royale", in care relateaza evenimentele la care a luat parte in Indochina. In anii 1926-1927 intreprinde calatorii in Laos si in China, unde participa activ la operatiile grupurilor comuniste.
Incepand din anul 1933, devine militant anti-fascist, participa la Razboiul civil din Spania de partea fortelor republicane, organizand o escadrila de aviatie pe care o va comanda pana in 1937. Totusi, dupa o participare in 1940 la congresul scriitorilor sovietici de la Moscova, incepe sa se distanteze de ideile dogmatice ale comunismului. La izbucnirea celui de-Al doilea razboi mondial se inroleaza intr-o formatie de blindate in lupta impotriva Germaniei hitleriste. In timpul retragerii este ranit si luat prizonier, reuseste insa sa evadeze din lagarul de la Sens, pentru a intra organizatiile de rezistenta contra ocupantilor germani, sub numele de "Colonelul Berger".

Este arestat de autoritatile germane la Grannat, fiind gasit in prezenta unui ofiter englez din serviciile de informatie, si interogat in inchisoarea din Toulouse. Cand fortele germane parasesc in 1944 orasul, Malraux era deja liber. Comanda brigada "Alsacia-Lorena" si participa la eliberarea teritoriului francez. Intervine in 1945 pentru a impiedica Partidul Comunist Francez sa preia sub egida lui totalitatea organizatiilor din Rezistenta. In acelasi an se intalneste cu generalul Charles de Gaulle, al carui colaborator fidel si prieten va ramane pana la sfarsitul vietii. Incepand din anul 1947 detine mai multe posturi in guvern, intre 1947 si 1949 ministru al propagandei si informatiilor, ministru de interne, apoi din 1958 pana in 1969 ministru de stat si ministru pentru probleme culturale. Malraux a jucat un rol important in crearea miscarii "Rassemblement du Peuple Francais" (R.P.F.), platforma politica a generalului de Gaulle. Malraux a fost un partizan al interventiei statului in fenomenele artistice si literare, folosind mijloace bugetare pentru producerea operelor culturale, fapt care a dus la o limitare a spontaneitatii si originalitatii in viata culturala a Frantei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.