Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Mihai Eminescu-Biografie
801 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce conteaza frumusetea.
415 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce conteaza frumusetea
838 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Emil Cioran
961 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Georg Friedrich Wilhelm Hegel
1.496 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Emanuel Swedenborg
601 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Emil Cioran
1.009 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gabriel Liiceanu
894 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Albert Einstein
142 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constantin Noica-singura filmare cu marele filozof roman
957 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Immanuel Kant

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.04.2013  Adauga la favorite 622 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Immanuel Kant (n. 22 aprilie 1724, Konigsberg/Prusia Orientala - d. 12 februarie 1804, Konigsberg), filozof german, unul din cei mai mari ganditori din perioada iluminismului in Germania. Kant este socotit unul din cei mai mari filozofi din istoria culturii apusene. Prin fundamentarea idealismului critic, a exercitat o enorma influenta asupra dezvoltarii filozofiei in timpurile moderne. In special Fichte, Schelling si Hegel si-au dezvoltat sistemele filozofice pornind de la mostenirea lui Kant. Cei mai multi scriitori si artisti din vremea lui au fost influentati de ideile sale in domeniul esteticii, operele lui Goethe, Schiller sau Kleist neputand fi intelese fara referinta la conceptiile filozofice ale lui Kant.


Pentru echitatea sa, marea stiinta si schimburile agreabile de idei, Kant castiga stima concetatenilor sai, a Universitatii, a auditorilor si a fostilor sai elevi. Reputatia sa e atat de mare, incat se va constitui catre 1790 o adevarata industrie a copistilor pentru a satisface, contra cost, numeroasele cereri de a detine cursurile sale procurate prin intermediul copiilor realizate de studenti.

Viata lui Kant se confunda cu viata profesionala si cu doctrina sa. Nu a fost casatorit si nu a parasit niciodata granitele tarii. Traiul sau este unul tihnit, sanatos si regulat: trezit la 5, isi incepe ziua fumandu-si pipa si luand ceaiul; lucreaza apoi pana la 7, ora primului curs. La intoarcere, lucreaza pana la orele 13. E timpul pranzului, singurul sau moment de repaus din zi. Nu mananca niciodata singur. Invitatii sai, in numar de trei pana la noua, pentru ca ansamblul convivilor sa nu fie inferior numarului Gratiilor nici superior celui al Muzelor, nu sunt preveniti decat in dimineata respectiva, pentru a nu trebui sa renunte la o alta invitatie: nu vin astfel decat aceia care sunt liberi. Este foarte ingrijit asupra aparentelor persoanei sale, motiv pentru care va inventa pentru folosul propriu o centura mecanica (cf. portretul ironic al lui Thomas de Quincey, Ultimele zile ale lui Immanuel Kant). Conviv apreciat, amator de vinuri bune, Kant nu incurajeaza niciodata discutiile privitoare la opera sa. Pranzul se prelungeste dupa orele dupa-amiezii, moment in care Kant se va duce sa-si faca plimbarea zilnica (totdeauna la aceeasi ora, cu exceptia, se pare, a zilei in care avea sa soseasca curierul anuntand Revolutia Franceza; dupa unii, exceptiile care i-au tulburat faimoasa plimbare rituala au fost doua: publicarea Contractului social al lui Rousseau, in 1762, pe care-l citeste complet absorbit si pierde sirul timpului, si anuntul victoriei franceze de la Valmy, in 1792). Intors acasa, Kant lucreaza pana la orele 22.

In 1797, slabit de varsta, renunta la invatamant si isi petrece ultimii ani din viata intr-o retragere studioasa dar solitara. Moare la 12 februarie 1804, dupa o lunga perioada de slabiciune fizica si intelectuala, in varsta de 79 de ani. Ultimele sale cuvinte au fost "Es ist gut" ("[Totul] e bine").


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.