Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Brancusi sau scoala de a privi
1.039 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gabriel Liiceanu
922 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aurel Vlaicu zburand la Bucuresti (1910) si Blaj (1911)
1.147 vizite - 0 comentarii
adaugat de husein
 
  Judetul Constanta
1.019 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfintii Constantin si Elena
411 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Imagini rare cu Constantin Brancusi filmat la lucru
1.183 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constantin: Misterul imparatului crestin al Romei
249 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele crestinismului
217 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De vorba cu nepoata maresalului Constantin Prezan
264 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mari romani: Mircea Eliade
1.201 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Constantin Noica-singura filmare cu marele filozof roman

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.02.2015  Adauga la favorite 982 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Constantin Noica s-a nascut in casa familiei de aromani Grigore si Clementa Noica din satul Vitanesti, resedinta comunei omonime din judetul Teleorman. A urmat gimnaziul la liceul „Dimitrie Cantemir", iar clasele liceale la liceul „Spiru Haret" din Bucuresti. In timpul studiilor a locuit la casa din Capitala a familiei.

A debutat in 1927 in revista liceului, Vlastarul, cu eseuri care au fost publicate in 1934 in volumul Mathesis sau bucuriile simple. In timpul anilor de liceu l-a avut ca profesor de matematica pe poetul Ion Barbu, o autoritate certa in domeniul literar.

Dupa terminarea liceului, Constantin Noica s-a inscris la Facultatea de Filosofie si Litere din Bucuresti, pe care a absolvit-o in 1931 cu teza de licenta Problema lucrului in sine la Kant. La facultate l-a intalnit pe profesorul Nae Ionescu care a adunat in jurul sau si a elevat o pleiada de membri ai tinerei generatii interbelice a literaturii si gandirii romanesti ca Mircea Eliade, Mircea Vulcanescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran.

Dupa facultate, intre 1931 si 1932, s-a inrolat si a satisfacut stagiul militar la Batalionul de Vanatori de Munte din Sinaia, apoi s-a angajat ca bibliotecar si a infiintat societatea culturala „Criterion", la ale carei intruniri a participat timp de aproape doi ani.

A urmat timp de un an cursurile Facultatii de Matematica pe care mai apoi le-a intrerupt la sugestia profesorului sau de matematica din liceu, Ion Barbu, care i-a spus ca nu este construit pentru asta.

In 1934 s-a casatorit cu Wendy Muston, o englezoaica pe care a cunoscut-o intamplator intr-o excursie, dand astfel peste cap planurile tatalui sau, care dorea sa-l insoare cu tanara Cesianu, care provenea dintr-o familie buna. S-a mutat la Sinaia unde a inceput sa traduca romanele politiste ale lui Edgar Wallace pentru editura Hertz. In anul urmator s-a imbolnavit de tuberculoza, a fost operat si a ramas cu un singur rinichi. In primavara anului 1938 a plecat la Paris cu o bursa pe un an din partea statului francez.

Printr-o scrisoare trimisa de la Paris, Noica si-a anuntat adeziunea la miscarea legionara, determinat fiind de asasinatul lui CorneliuZelea Codreanu. In 1940 si-a sustinut la Bucuresti lucrarea de doctorat si a participat si la alte actiuni legionare, in presa prin revista „Adsum", pe care a scris-o toata singur si a publicat-o din bani proprii. Tot in acest an, Noica s-a dezis de miscarea legionara ca urmare a asasinatului lui Nicolae Iorga si a plecat la Berlin in calitate de referent de filosofie la Institutul Romano-German, unde i s-a cerut sa scrie o istorie a filosofiei romanesti. Ramane aici pana in 1944, timp in care participa de mai multe ori la seminarul de filosofie a renumitului profesor Martin Heidegger. In perioada 1949 – 1958, are domiciliu obligatoriu la Campulung-Muscel, iar in 1958 Constantin Noica este arestat, anchetat si condamnat la 25 de ani de munca silnica cu confiscarea intregii averi. Executa la Jilava 6 din cei 25 de ani de inchisoare, fiind eliberat in august 1964.

Din 1965 se stabileste in Bucuresti, unde va lucra ca cercetator la Centrul de Logica. Din aceasta perioada, Constantin Noica incepe sa organizeze seminarii private de filosofie la care participa o serie de colegi cercetatori mai tineri, precum Sorin Vieru, Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu. Din 1975, se retrage la Paltinis, in judetul Sibiu, unde continua dezbaterile in cercuri filosofice atragandu-si o serie de discipoli cunoscuti sub denumirea de „Scoala de la Paltinis". Se stinge din viata la 4 decembrie 1987, la varsta de 78 de ani. Constantin Noica a fost inmormantat doua zile mai tarziu la Schitul Paltinis, dupa dorinta sa, slujba fiind oficiata de un sobor de preoti in frunte cu I.P.S. Mitropolitul Antonie al Ardealului.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.