Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Crevete cu whisky
1.323 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se face cidru fiert
922 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Salam crud uscat si afumat.
323 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muschiulet "intesat" cu usturoi si rozmarin
2.077 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Porc cu sos de brandy si trufe
2.401 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orez stir fry cu creveti
2.222 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lichior de oua
27 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cocktail Margarita
1.501 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Negresa cu ganache de ciocolata alba
973 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Sandwich-ului
3.022 vizite - 0 comentarii
adaugat de alin
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Retete culinare
 

 

Istoria whisky-ului scotian

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.06.2012  Adauga la favorite 2.064 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Istoria producerii whisky-ului este in stransa legatura cu istoria scotienilor. Desi nu exista o data certa a momentului in care whisky-ul s-a produs pentru prima data, istoricii afirma ca, inca din antichitate, celtii practicau distilarea acestei bauturi, numind-o "Uisge beatha" – "Apa vietii". De-a lungul anilor, perfectionandu-si aceasta arta, scotienii s-au afirmat printre liderii mondiali in materie de producere a whisky-ului.

Documentele atesta faptul ca distilarea era o procedura cunoscuta si intalnita inca din 1494 – 8 boluri de malt fiind suficiente pentru a produce 1500 de sticle, ceea ce demonstreaza faptul ca exista inca de-atunci o forma clara de "productie de masa".

Totusi, datorita cunostintelor tehnice deficitare si instrumentelor precare, rezultatele distilarii erau destul de rar aceleasi. Cateodata produsul final era prea slab, cateodata era prea puternic, iar cateodata avea chiar o influenta daunatoare asupra sanatatii consumatorilor, putand cauza nu numai banalele dureri de cap, dar chiar si orbirea acestora. In secolele al XVI-lea si al XVII-lea procesul distilarii a fost perfectionat, ajungandu-se la varianta care se utilizeaza si in ziua de astazi.

In secolul al XVI-lea, whisky-ul a devenit extrem de popular printre scotieni. La inceputul secolului al XVII-lea, popularitatea in crestere a whisky-ului a determinat Parlamentul scotian sa introduca taxe atat pe malt, cat si pe produsul final, acestea fortand producatorii care nu isi puteau perminte sa plateasca taxele sa isi continue activitatea in secret – incepe deci perioada misterioasa a producerii ilicite a whisky-ului.

Istoria whisky-ului scotianPentru a impiedica continuarea activitatii ilegale a acestor producatori, consiliul a angajat colectori de taxe. Acestia ii cautau pe cei care produceau in secret whisky si care nu plateau impozitele obligatorii si deseori interveneau conflicte. Nu mult dupa aceasta, contrabanda cu whisky a avansat mult, fiind folosite toate tehnicile posibile pentru a ascunde producerea acestei bauturi si pentru a o transporta in secret. S-a dezvoltat chiar si o retea informationala pentru a-i avertiza pe oameni de apropierea colectorilor. Contrabanda a durat aproximativ 150 de ani.

De-abia in 1823 Ducele de Gordon a propus Camerei Lorzilor ca Guvernul sa legalizeze producerea whisky-ului, pentru a obtine mai mult profit. Astfel, a fost introdusa o noua lege, care a stabilit ca producatorii acestei bauturi sa plateasca o taxa fixa pentru licenta de numai 10 lire sterline pentru fiecare galon de whisky. Aproape instantaneu contrabanda a incetat, iar pana in ziua de astazi whisky-ul scotian a avut si are fani in intreaga lume.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.