Insuficienta cardiaca este o boala care afecteaza functia de pompare a inimii. Muschiul inimii fiind foarte slabit, sau rigid, nu mai este antrenat astfel incat sa incarce camerele inimii cu sange si sa il scoata afara. Astfel, rezulta o miscare redusa de sange oxigenat de la inima spre tesuturile corpului. Inima nemaifiind capabila sa pompeze corect, se acumuleaza lichid in plamani, abdomen si picioare. Lichidul din plamani cauzeaza dificultatile de respiratie asociate cu insuficienta cardiaca.
Cauzele sunt multiple precum: arteroscleroza (blocarea arterelor), infarct miocardic, tensiune arteriala crescuta, cauze genetice precum valve defecte, boli cronice precum diabet, lupus, ritm cardiac anormal, disfunctii tiroidiene, obezitate, sedentarism, infectii sau virusuri, consum excesiv de alcool sau droguri.
Planul de alimentatie pentru un pacient cu insuficienta cardiaca trebuie sa respecte cateva principii de baza: limitarea sodiului la 2 g de sare pe zi, cat mai putine grasimi saturate si trans, asa numitele grasimi nesanatoase sau rele, tinzand spre eliminearea completa a lor si orientarea catre o dieta bagata in legume, fructe, cereale si surse de proteine slabe in grasimi.
Simptomele includ: asa numita respiratie taiata, sau lipsa de aer, atunci cand fie practicati diverse activitati, fie pur si simplu stati culcat, oboseala, umflarea picioarelor si a gleznelor, puls accelerat sau neregulat, tuse, retentie de lichide.
Sfaturi pentru a reduce simtomele insuficientei cardiace:
Limitati aportul de sare la maximum 2 g de sare. In unele cazuri se recomanda si limitarea lichidelor la 2l pe zi.
Monitorizati-va greutatea, iar in cazul in care luati mai mult de 2kg in 1-3 zile, sa contactati medicul cardiolog.
Urmati o alimentatie sanatoasa pentru inima dumneavoastra. Mai putine alimente procesate, chiar daca sunt slabe in grasimi si bogate in fibre.
In cazul in care sunteti supraponderal, incercati sa va reduceti greutatea corporala spre a a ajunge in limite normale.
Fiti activ in fiecare zi, macar 30 de min de activitate fizicaa zilnica. Mersul pe jos face intr-adevar piciorul frumos, iar in plus aduce beneficii si inimii dumneavoastra.
De asemenea, este foarte important sa limitati consumul de alcool si renuntati la fumat!
Stiati ca intre produsele cele mai bogate in sodiu se enumera chips-urile, pizza, maslinele, muraturile, specialitatile din branza sarata si mezelurile?
Daca aveti acesta disfunctie a inimii, este extrem de important sa cititi eticheta alimentelor pe care le achizitionati. Acest aspect nu este important numai daca aveti o problema acum. Puteti fi o persoana perfect sanatoasa astazi, insa prin expunere la factori de risc si obiceiuri nefavorabile sanatatii dumneavoastra, pentru ziua de maine s-ar putea sa nu mai fie valida afirmatia.
Daca incepeti din acest moment sa acordati atentie alimentatiei, sa va corectati obiceiurile alimentare si sa fiti mai activ, va veti proteja inima si nu veti ajunge sa va “familiarizati" cu limbajul medical de specialitate, spre bucuria dumneavoastra si a familiei dumneavoastra.
Medic cardiolog Dr. Stefan Busnatu