Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Tulburari de mers la copil
880 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Boala lui Biermer
901 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un ghid complet al inimii tale - discutat cu Dr. Stefan
54 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Crema de Rostopasca
715 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gastrita cronica
73 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Factor de protectie solar -
352 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sunt alergica. Ce pot sa fac?
1.602 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum stii SIGUR ca ai NEUROPATIE diabetica
155 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Testarea genetica in cancerul de san
901 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Neuromul acustic
653 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Testarea factorului reumatoid

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.12.2022  Adauga la favorite 145 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Testarea factorului reumatoid se realizeaza pentru stabilirea concentratiei de anticorpi ai acestuia in plasma sangvina. Anticorpii sunt produsi de sistemul imunitar cu scopul de a distruge si elimina bacteriile si virusurile din organism, precum si alte microoorganisme straine care pot provoca diverse boli. Exista insa situatii cand anticorpii de factor reumatoid se alipesc tesuturilor din organism, provocand leziuni ale acestora. Nivelul ridicat al concentratiei de anticorpi de factor reumatoid pot fi provocate de anumite boli autoimune (artrita reumatoida) precum si de anumite infectii.

Nivelul anticorpilor de factor reumatoid poate fi masurat prin doua tipuri de teste:

Testul de aglutinare

Acest test este efectuat prin adaugarea unui antiser cu anticorpi umani. Daca in organism sunt prezenti anitcorpi de factor reumatoid, acestia vor provoca aglutinarea anticorpilor din antiser. Aceasta analiza poate fi efectuat ca prima metoda a screening testelor realizate pentru diagnosticarea artritei reumatoide. O alta metoda de efectuare a acestui test presupune amestecul sangelui uman cu celule rosii de oaie in combinatie cu anticorpi de iepure. Si de data aceasta procesul de aglutinare va avea loc doar in prezenta anticorpilor de factor reumatoid.

Nefelometria

Acest test este efectuat prin amestecul unei mostre de sange cu anticorpi care produc coagularea sangelui in cazul in care factorul reumatoid este prezent. Dupa aceea o raza laser este trecuta prin tubul in care este depozitat amestecul. Cu cat numarul factorilor reumatoizi este mai mare cu atat mai putina lumina va trece prin tub.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru stabilirea concentratiei de factor reumatoid din sange este efectuat pentru confirmarea diagnosticului de artrita reumatoida.

PREGATIRE PACIENT

Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra. Acesta este singurul si cel mai important pas in pregatirea pentru test. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente, si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
Se bandajeaza dupa caz.
CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemenea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru depistarea nivelului de factor reumatoid din sange necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective a€“ acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.
REZULTATE

Cel mai adesea, rezultatele acestui test sunt stabilite in titruri. Un titru reprezinta cantitatea de substanta, masurata in grame, care se dizolva intr-un mililitru de substanta salina. De exemplu, un titru de 1 la 20(1:20) semnifica faptul ca anticorpii de factor reumatoid pot fi depistati atunci cand o parte a mostrei de sange este dizolvata in 20 parti de solutie salina. Cu cat a doua cifra a acestui rezultat este mai mare, cu atat gradul de prezenta al anticorpilor antinucleari creste (de ex., un titru de 1 la 80, este mult mai mare decat un titru de 1 la 40).

In cazul nefelometriei rezulatele sunt masurate in unitati. Unitatile de nefelometrie masoara cata lumina este blocata de mostra de sange din tubul in care este depozitat amestecul. Nivelul ridicat al factorului reumatoid provoaca opacizarea amestecului de sange cu anticorpi, blocand trecere fasciculului laser. Prin urmare un rezultat de 100 de unitati este mai mare decat un rezultat de 40 de unitati.

Valorile normale ale factorului reumatoid din sange au fost stabilite intre urmatorii normali dupa cum urmeaza:
-1:20-1:80de titruri;
-14-60 unitati/mL.

Valorile crescute ale nivelului de factor reumatoid pot fi datorate unor boli si afectiuni precum artrita reumatoida, hepatita C, lupus sistemic eritematos (LSE), scleroderma, sindromul SjA¶gren, vasculita, tuberculoza, mononucleoza, sifilis, malaria, ciroza, hepatita cronica activa, endocardita si leucemia.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezulatele testului pot fi influentate de nerespectarea conditiilor de prelevare a mostrei de sange, sau de analizarea unei mostre mult prea bogata in grasimi. Varsta este un alt factor care poate duce la rezulate fals-pozitive. Studiile statistice au relevat faptul ca intre 5 si 10 % dintre oamenii cu varste peste 65 de ani prezinta un nivel ridicat de factor reumatoid.

ALTE INFORMATII

Pentru confirmarea rezulatelor oferite de testul pentru factorul reumatoid se poate apela si la testul pentru stabilirea concentratiei de anticorpi peptide citrulinate ciclic (PCC). Acest tip de anticorpi este prezent in mai bine de jumatate din pacientii diagnosticati cu artrita reumatoida


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.