Diabetul, boala cronica, boala care nu se vindeca, boala care nu ea in sine este grava ci complicatiile pe care le da daca lasi glicemiile sa se dea de-a dura: cand sus, cand jos, cand jos, cand sus. Cum e si in casnicie: nu-i grav ca te-ai insurat, ghinion e sa ai un mariaj complicat. Cea mai grava si mai frecventa complicatie in diabet (si de tip 1 si de tip 2) este neuropatia, o afectare a nervilor care se produce lent, pe parcursul anilor. Mai exact este vorba despre o distrugere a tecii de mielina a nervilor care intirzie conducerea nervoasa. Si daca o gramada de lucruri despre neuropatie am aflat (ca, na, nimeni nu s-a nascut invatat!), este pentru ca AM INTREBAT. L-am intrebat pe domnul dr. Dorel Filip de la Clinica de Podiatrie.
Cum a ajuns amaratul de Bula la amputatie, ce-a facut, ce-a dres, nu stiu, n-am inteles. Dar cum te duce neuropatia la asa mare necaz, am priceput perfect cand domnul doctor m-a luat ca exemplu intr-un ipotetic caz.
Asa de bine mi-a explicat domnul doctor, ca am patit ca actorii aia care isi intra in rol de nu-i mai scoate nimeni prea curand si mai traiesc o vreme in pielea personajului. Bai, si unde n-am inceput sa cred ca eu chiar sunt ala cu diabet, sa imi pun intrebari, sa ma vad sprijinind usi de cabinet. Pai si ce sa fac, si cine-o sa tie, ca eu - tocmai eu! - am neuropatie?! Zic in sinea mea: daca tot sunt aici si pot sa fac rost de informatii din sursa sigura, daca mi le da direct medicul, ia stai ca il intreb si cum se pune diagnosticul.
Stai-stai-stai-stai asa, ca acum devine interesant si palpitant! Ce afla baiatul si-o sa afle-acum tot satul? Ca un test din asta de mare precizie se poate face foarte simplu si foarte rapid cu un dispozitiv medical numit Sudoscan si afli imediat daca ai sau nu neuropatie. Iar daca ai, medicul va afla si daca este intr-un stadiu incipient sau unul mai avansat. Foarte interesant si mai cu seama important este ca acest aparat are si-un program care arata daca o persoana are un risc de a dezvolta diabet. Lucru util pentru cei care au in familie cazuri de diabet dar si pentru persoanele supraponderale, carora diabetul abia asteapta sa le-o traga la gioale.
Testarea nu e cu intepaturi, dureaza numai 3 minute si nu doare, pentru ca – asa cum arata si denumirea – este ceva ca o scanare.