Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  ZAHARUL HRANESTE CANCERUL ?
285 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cancerul fatalitate sau vina personala
821 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cancer de san metastatic-Un nou tratament
726 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  NU IGNORA NICIODATA ACESTE 10 SEMNE ALARMANTE ALE CANCER
272 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Beneficiile usturoiului negru
825 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mamografie
1.203 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ciuperca medicinala ce previne/combate cancerul si afect
252 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  4 simptome timpurii ale cancerului ovarian
1.049 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  12 semne ale prezentei cancerului in organismul femeie
1.170 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alimente care scad colesterolul | Dieta anti-colesterol
341 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Testarea genetica in cancerul de san

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.07.2017  Adauga la favorite 969 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Unele forme ale afectiunilor neoplazice precum cancerul mamar si cancerul ovarian apar cu frecvente mai crescute in unele familii. Testarea genetica poate fi utila aprecierii riscului unei persoane de a dezvolta cancer mamar sau cancer ovarian.

Femeile care au antecedente familiale semnificative de cancer mamar sau cancer ovarian sunt expuse unui risc crescut de dobandire a acestor afectiuni neoplazice. Istoricum medical familial nu reprezinta conditia certa ca o femeie sa dezvolte cancer mamar sau cancer ovarian.

Unele femei care au antecedente familiale consistente de cancer mamar, insa care nu dezvolta aceste afectiuni in timpul vietii. Factorii precum varsta, conditiile de mediu, alimentatia sau alti factori de mediu ori individual pot spori riscul de dezvoltare a cancerului.

Genele reprezinta portiuni de ADN care transmit caractere la descendenti si determina modalitatea in care organismul functioneaza si se dezvolta, acestea determinand culoarea parului sau a ochilor.

Unele gene pot sa nu mai functioneza in mod normal pentru ca in structura lor apare o modificare. Aceste erori poarta denumirea de mutatii, iar genele afectate sunt alterate. Ulterior, genele sunt transmise similar celor normale de la o generatie la alta.

Unele modificari genetice pot predispune persoanele purtatoare unei serii de afectiuni precum cancerul. Cercetatorii au descoperit multiple mutatii genetice in familii cu antecedente de cancer mamar, in unele cazuri transmise si la descendenti. Mutatiile care sunt responsabile de transmiterea cancerului mamar sunt frecvent descoperite in gene precum BRCA 1 si BRCA 2 ( Breast Cancer Gene ). Atat persoanele de sex feminin, cat si persoanele de sex masculin pot sa posede astfel de gene, deci defectele genetice pot fi transmise de oricare dintre parinti.

Femeile care poarta in genom genele BRCA 1 si BRCA 2 cu mutatii, prezinta riscul de a dezvolta cancer mamar, cancer ovarian si alte tipuri de cancer, spre deosebire de persoanele de sex feminin cu gene normale. Nu toate femeile cu aceste defecte genetice dezvolta afectiuni neoplazice deoarece genele nu sunt singurele care pot influenta riscul de dezvoltare a afectiunilor neoplazice. Majoritatea cazurilor de cancer mamar nu implica, de altfel, mostenirea acestor doua gene alterate. 1 din 10 cazuri de cancer mamar se poate explica prin modificarile genetice descrise.

Cancerul mamar este rareori inregistrat la persoanele de sex masculin, insa riscul la care sunt expusi barbatii purtatori de gene BRCA modificate este crescut spre deosebire de cei care nu au aceste mutatii in genom. Persoanele purtatoare ale acestor doua gene sunt susceptibile de a dezvolta diverse forme de cancer. Desi exista posibilitatea ca acesti barbati sa nu dezvolte patologii neoplazice, acestia transmit aceste gene modificate copiilor lui, iar in conditiile in care factorii de risc sunt regasiti in profilul persoanei purtatoare, genele modificare de mutatii pot sa declanseze o afectiune neoplazica.

Testele genetice care pot evalua riscul de dezvoltare al cancerului mamar reprezinta analize capabile sa depisteze modificari genetice transmise pe cale genetica. Testul identifica posibilitatea ca riscul pentru dezvoltarea cancerului mamar sa fie transmis in cadrul familiei prin intermediul genelor cu mutatii. Testarea este limitata din punct de vedere al prognosticului oferit pentru ca nu poate stabili daca persoana testata va dezvolta sau nu in viitor cancer, ci doar evidentiaza riscul crescut la care este expus individul in ceea ce priveste aceasta afectiune. Obtinerea unui resultat negativ, in conditiile absentei mutatiilor genetice, nu reprezinta garantia faptului ca o afectiune neoplazica nu ar putea fi dezvoltata ulterior pe parcursul vietii..

DE CE SE FACE TESTUL?

Circumstantele in care este recomandata efectuarea testarii genetice pentru depistarea cancerului mamar sunt urmatoarele:

Existenta uneia sau a doua rude de sange afectate de cancer mamar, care pot fi mama, matusa, sora, fiica sau verisoara, diagnosticate cu cancer mamar inaintea ajungerii la menopauza.
In cazul in care pacientei i s-a stabilit diagnosticul de cancer mamar, in special in situatia in care stabilirea diagnosticului a avut loc inaintea atingerii varstei menopauzei si are rude de sange afectate de aceasta forma de cancer.
In cazul in care pacienta are rude care au mutatiile BRCA 1 sau BRCA 2.
PREGATIRE PACIENT

Pentru efectuarea acestui test genetic nu sunt necesare pregatiri speciale premergatoare investigatiei.

CUM SE FACE TESTUL?

Medicul specialist recolteaza o proba de sange dupa cum urmeaza:

In regiunea bratului se aplica un garou sau o banda elastica cu scopul impiedicarii fluxului sanguin la acest nivel pentru determinarea dilatarii venelor si facilitarea insertiei acului intravenos.
Dezinfectarea zonei de electie la locul unde se va realiza punctia.
Insertia acului intravenos o singura data sau din mai multe incercari.
Atasarea unei eprubete la nivelul acului cu scopul colectarii probei de sange.
In urma recoltarii sangelui se indeparteaza garoul sau banda elastica aplicata.
Pe masura ce se elimina acul din vena, la locul de electie se aplica un plasture.
La nivelul locului de electie se aplica presiune.
CUM SE SIMTE TESTUL?

Proba de sange recoltate de la nivelul unui vas venos periferic de la nivelul bratului. Garoul sau banda elastica se strange in regiunea bratului. Pacientii pot resimti o senzatie de presiune la nivelul bratului, insa in momentul insertiei acului intravenos unii pacienti pot sa nu resimta nimic, iar altii sa resimta o senzatie usoara de intepatura sau de piscatura.

RISCURI

In cazul recoltarii probei de sange nu exista riscuri majore pentru pacienti:

La locul de electie al punctiei pot aparea mici vanatai, insa acest lucru se poate preveni aplicand presiune la nivelul zonei respective timp de cateva minute.
In unele situatii, vena din care se recolteaza proba de sange se poate sparge, la acest nivel formandu-se un hematom, caz in care se recomanda aplicarea unor comprese umede si reci de cateva ori zilnic.
In cazul in care apar sangerarila locul de electiei, acest lucru se poate datora tulburarilor de coagulare. Drept urmare, este recomandata informarea medicului specialist cu privire la administrarea tratamentelor cu medicamente cu proprietati anticoagulante sau cu privire la prezenta unor tulburari de coagulare.
REZULTATE

Obtinerea unui rezultat negativ indica faptul ca nu au fost inregistrate mutatii. In cazul in care un test genetic anterior a identificat mutatii in familia persoanei testate, obtinerea unui rezultat negativ nu indica faptul cert ca persoana testata nu este purtatoare a mutatiilor, desi sunt expusi riscului in aceeasi proportie ca si populatia generala. In cazul in care mutatia BRCA 1 sau BRCA 2 nu sunt detectate anterior in cadrului familiei, obtinerea unui rezultat negativ nu trebuie privita cu suspiciune deoarece inca exista riscul de a se dezvolta un cancer mamar.

Obtinerea unui rezultat pozitiv indica identificarea unei mutatii care sporeste riscul de dezvoltare a cancerului mamar sau ovarian.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Inaintea si in urma efectuarii testarii genetice, se recomanda consultarea unui medic specialist.

ALTE INFORMATII

Obtinerea unui rezultat pozitiv in urma efectuarii testului genetic permite evaluarea riscului de dobandire a cancerului si faciliteaza luarea de decizii cu privire la scaderea acestuia. Persoanele cu mutatii ale genelor BRCA trebuie sa fie constiente ca sunt mai susceptibile sa dezvolte aceasta afectiune si sa fie mai motivate sa efectueze controale periodice. Mai presus de atat, testul poate determina modificari in stilul de viata precum si analizarea optiunilor chirurgicale cu obiectivul de scadere a riscului. Astfel de optiuni medicale, denumite variante de chirurgie profilactica, presupun indepartarea pe cale chirurgicala a glandelor mamare sau a ovarelor cu scopul scaderii sau anularii riscului dezvoltarii unor afectiuni neoplazice. Procedura se recomanda in cazul persoanelor care au antecedente familiale de afectiuni neoplazice sau antecedente persoanale de afectiuni precanceroase sau canceroase.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.