Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  5 exercitii eficiente pentru neuromul lui Morton
236 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chirurgia Neuromului Morton
177 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hirudoterapia-terapia cu lipitori
1.167 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Apa cu scortisoara
912 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Calculii renali - Incidenta si cauze
1.596 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce sunt grasimile mononesaturate?
644 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Remedii natural pentru o piele sanatoasa
1.163 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Afectiunile genunchiului
1.418 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bautura pentru slabit
299 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7 lucruri care se intampla in organismul tau atunci ..
1.229 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Neuromul acustic

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.06.2019  Adauga la favorite 769 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ce este neuromul acustic?

Neuromul acustic este o tumoare benigna (necanceroasa) a creierului ce se dezvolta pe nervul vestibular care se intinde intre urechea interna si trunchiul cerebral. Este una dintre cele mai comune tipuri de tumori benigne ale creierului. Primul semn al acesteia este de obicei pierderea auzului.
Nervul vestibular(denumit de asemenea si al optulea nerv cerebral) este alcatuit din trei nervi ce conecteaza urechea interna si creierul. Unul dintre ei -nervul cohlear- ce se ocupa de partea acustica iar ceilalti doi –nervul inferior si superior al vestibulului- au drept scop transmiterea informatiilor catre creier. Acesti nervi sunt inveliti de celule specializate numite si celule Schwann. Neuromul acustic – denumit de asemenea si schwannom- este de fapt o tumoare a acestor celule (ce mai poarta numele si de teaca de mielina). Daca aceasta nu este diagnosticata si tratata la timp, se poate mari suficient de mult in cat sa apese asupra altor structuri importante ce apartin trunchiului cerebral si sa cauzeze probleme de o importanta majora, ce ar putea pune in pericol viata pacientului.
S-a facut o legatura intre aceste tumori si o mutatie in proteina merlin care se ocupa cu reprimarea tumorii. In majoritatea cazurilor, tumora se dezvolta doar intr-o anumita parte a capului si este descoperita intre varstele de 30 si 50 de ani. Neuromele acustice sunt foarte rare la copii. Persoanele ce sufera de neurofibromatoza de tip 2, o boala ce se transmite pe cale ereditara, prezinta un risc mai mare de dezvoltarea al neuromei acustice bilaterale datorita lipsei proteinei merlin. Aproximativ 10% din toate cazurile de neurom acustic sunt intalnite la pacientii cu neurofibromatoza.

Simptome

In general neuromul acustic se dezvolta incet astfel incat simptomele isi fac simtite prezenta in mod gradat si sunt destul de confuze sau greu de interpretat. Cele mai timpurii si cele mai comune simptome ale unui neurom acustic sunt:
• Pierderea auzului la una dintre urechi — Acest simptom isi face simtita prezenta treptat, dar debuteaza brusc in aproximativ 10% din cazuri.
• Tiuituri, ecouri sau sunete deranjante in interiorul urechii atunci cand nu exista alte sunete care sa disturbe auzul.

Simptomele mai putin comune presupun:

• Ameteala si pierderea echilibrului
• Amorteala la nivelul fetei
• Dureri de cap
• Slabiciune faciala
• Confuzie mentala

Diagnostic

Datorita faptului ca simptomele neuromei acustice sunt adesea foarte subtile si se dezvolta greu, ele pot fi usor scapate din vedere in cadrul etapelor initiale ale bolii. Pierderea treptata a auzului, care de obicei isi face simtita prezenta doar in cazul unei singuri urechi, este un simptom ce ar trebui intotdeauna verificat de catre un medic specialist.
Daca medicul tau te suspecteaza de neurom acustic, el te va examina de asemenea si pentru descoperirea unor alte afectiuni ce ar putea cauza simptome similare cu cele ale neuromului. De obicei acest control presupune:

• Examinarea urechilor cu ajutorul unor lentile de marire
• Testarea auzului cu ajutorul unor instrumente speciale
• Examinarea nasului si a gatului.
• Testarea nervilor de la nivelul fetei.
• Verificarea echilibrului.

De asemenea, medicul va recomanda efectuarea unei audiograme pentru determinarea tipului de lipsa al auzului si gradul de intensitate al acestuia.
In unele cazuri pacientul este supus unui test de inregistrare a potentialelor evocate. Acest test presupune plasarea electrozilor deasupra scalpului pentru a masura raspunsurile electrice ale creierului la anumite sunete sau zgomote. Testul masoara viteza cu care sunetul este transmis catre creier. Acesta va iesi anormal si va arata o intarziere de transmisie in cazul in care o tumoare preseaza nervul ce transmite semnale auditive de la ureche la creier (nervul cohlear).
Daca examinarea generala si testul auditiv indica un posibil neurom acustic, atunci doctorul ar putea cere efectuarea unor teste suplimentare pentru confirmarea diagnosticului. De obicei, acesta va recomanda pacientului realizarea unei imagistici prin rezonananta magnetica(IRM sau RMN). RMN-ul se foloseste de unde magnetice pentru a crea imagini structurale din interiorul corpului. Aceste imagini pot arata daca pacientul sufera de neurom acustic, ce dimensiune are tumoarea, si unde este aceasta localizata mai exact. Un examen RMN poate detecta tumori de pana la 2 milimetri grosime.

Preventie

La momentul actual nu este cunoscuta nicio modalitate prin care neuromul acustic poate fi prevenit.

Tratament

Exista trei modalitati de tratare a neuromului acustic- observarea, iradierea si operatia.
Cel putin 10% din cazurile de neurom acustic nu prezinta semne de crestere dupa descoperirea tumorii. Daca aceasta este o tumoare ce se dezvolta incet si este benigna, un RMN si o audiograma intr-o perioada de 6-12 luni este o alternativa mai sigura decat o interventie imediata. Daca nu sunt descoperite schimbari tumorale in cadrul examenelor periodice, iar daca aceasta nu prezinta semne de crestere dimensionala, atunci nu este necesara un alt fel de interventie. Riscul acestei tactici consta in faptul ca o pierdere permanenta a auzului ar putea surveni in urma acestei perioade de observatie.
Daca tumoarea se mareste sau preseaza asupra trunchiului cerebral, radioterapia si interventia chirurgicala sunt necesare. Alegerea uneia dintre acestea doua depinde de o multitudine de factori, care ar trebui discutati impreuna cu doctorul chirurg si cu oncologistul radioterapeut. Factori precum localizarea tumorii, varsta, pierderea permanenta a auzului sau alte riscuri ce pot surveni ulterior operatiei, cu totii trebuie luati in considerare.
Daca este necesara o interventie chirurgicala, aceasta este de obicei realizata de catre o echipa formata dintr-un chirurg neurolog si un medic O.R.L. Chirurgul neurolog indeparteaza tumoarea din jurul creierului iar medicul O.R.L. indeparteaza tesutul tumoral de la nivelul urechii. Spitalizarea de dupa operatie dureaza intre 4 si 7 zile. Posibile complicatii ce pot surveni dupa operatie sunt pierderea permanenta a auzului sau distrugerea nervului facial.
Radioterapia este o alternativa pentru interventia chirurgicala. Aceasta nu indeparteaza tumoarea, dar de cele mai multe ori poate micsora sau opri dezvoltarea tumorala. Radioterapia poate fi realizata in diferite moduri- gamma knife, radioterapia stereotactica, operatia stereotactica fractionata. Alegerea este facuta dupa o discutite cu medicul oncolog terapeut. Posibile complicatii ale tratamentului radioterapeut includ: pierderea auzului, distrugerea nervului facial si continuarea cresterii tumorii.

Cand sa apelezi de urgenta la un medic?

Consulta un specialist daca nu mai auzi bine cu o ureche sau daca auzi zgomote in interiorul urechii, in lipsa altor factori perturbatori.

Pronostic

Neuromul acustic nu este canceros (malign) si nu se raspandeste spre alte parti ale corpului. Un tratament timpuriu si un tratament adecvat pot minimaliza eventualele riscuri.

Continutul articolului de mai sus este strict informativ. Daca manifestati simptomele mentionate, va rugam sa va adresati unui medic specialist.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.