Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Michel Foucault
1.157 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Michel de Montaigne
976 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marguerite Yourcenar
1.180 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Frederic Mistral
832 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vanatori de planete | Odiseea interstelara
96 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nostradamus
1.232 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria dirijabilului
125 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ludovic Spiess
1.327 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele astrologiei
449 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Ana, Principesa de Bourbon-Parma
1.194 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Michel Houellebecq

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.04.2021  Adauga la favorite 301 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Michel Houellebecq (pronuntie: [miʃɛl wɛlˈbɛk]) s-a nascut cu numele Michel Thomas in 1958 (dupa unele surse, in 1956), la Reunion, teritoriu francez "de dincolo de mari" in care mama sa, medic anestezist, a fost detasata cu serviciul vreme de cativa ani. Mama si tatal sau (ghid montan) se dezintereseaza repede de baiatul lor, trimitandu-l mai intai in Algeria, la bunicii materni, unde ramane pana la varsta de 6 ani. Este incredintat apoi bunicii paterne, Henriette Houellebecq, al carei nume avea sa-l adopte ca pseudonim literar. Urmeaza liceul si apoi cursurile institutului agronomic Paris-Grignon, devenind mai apoi elev la colegiul de cinematografie "Ecole nationale superieure Louis Lumiere". Incepe o perioada dificila a vietii sale, in care va cunoaste somajul, casatoria, nasterea unui copil si divortul de prima sotie, iar apoi o depresie nervoasa urmata de cateva scurte internari in sanatorii de odihna. Publicate in 1991, primele lui poeme trec neobservate. Ansamblul tematic al cartilor sale este insa deja conturat: singuratatea existentiala, iubirea, declinul civilizatiei occidentale, necesitatea schimbarii omului.
Primul sau roman, Extinderea domeniului luptei, este remarcat in revistele literare, transformandu-l pe Houellebecq in capul de fila al unei generatii literare axata tematic pe descrierea mizeriei sufletesti a omului contemporan. Cu romanul urmator, Particulele elementare (1998), scriitorul cunoaste o celebritate imediata, urmand ca la aparitia romanului "Platforma" (2001) faima sa mondiala sa fie una fara precedent in ultimele decenii pentru un scriitor francez, aducandu-i oferte de traducere din peste treizeci de tari.

In urma unui interviu acordat in 2001 revistei Lire (vezi "Legaturi externe"), in care afirma ca "religia cea mai tampita este totusi islamul", scriitorul este actionat in judecata de liderii comunitatii musulmane din Franta. Procesul provoaca un imens scandal, in favoarea lui Houellebecq venind sa depuna marturie, printre altii, Philippe Sollers si Fernando Arrabal. Scriitorul este achitat, in sentinta specificandu-se faptul ca o critica a doctrinelor religioase este un drept, si ca nu este vorba de un "rasism anti-musulman" in afirmatiile sale, asa cum pretinsese acuzarea. Dupa aceasta, Houellebecq se retrage pentru cativa ani in Irlanda pentru a-si scrie in liniste cartile. Actualmente, dupa un sejur prelungit in Spania, Michel Houellebecq locuieste Irlanda, manifestandu-si insa, intr-un interviu recent, intentia de a reveni in Franta.

"Transferul" lui Michel Houellebecq, in vara lui 2005, de la editura Flammarion la Fayard, pe un contract care s-ar ridica la o suma exorbitanta (intr-un recent interviu radiofonic cu realizatorul Marc-Olivier Fogiel, Houellebecq a confirmat ca aceasta a fost de 1 milion de euro), si apoi aparitia la aceasta din urma editura a romanului Posibilitatea unei insule (31 august 2005) a adus numai in Franta, in prima saptamana, vanzari de 200.000 de exemplare. Romanul, lansat simultan in Franta, Germania, Italia si Spania, s-a aflat pe lista finala de nominalizari a premiului Goncourt si a fost recompensat cu premiul Interallie pe anul 2005.

Alaturi de Bernard-Henri Levy, Michel Houellebecq publica in octombrie 2008 un volum de corespondenta, Ennemis publics ("Inamici publici"), aparut la editurile Flammarion si Grasset, reunind un schimb de scrisori, pe teme variate, derulat pe parcursul a sase luni. Volumul are un prim tiraj de 130.000 de exemplare si este considerat in Franta revelatia toamnei editoriale.

Considerat de unii cel mai mare scriitor francez in viata, Michel Houellebecq este astazi unul dintre cei mai cititi autori din intreaga lume. Presarata cu numeroase elemente de scandal, opera lui Houellebecq apare ca o reflectie critica lucida asupra destinului umanitatii, reprezentativa pentru sentimentul de solitudine si deruta al omului contemporan dupa moartea ideologiilor si aparitia noilor provocari ale stiintei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.