Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Foloseste corect hartia de copt - 10 trucuri utile!|
757 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aluatul pentru paine
1.075 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum alegeti pepenii galbeni
1.813 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  23 de sfaturi utile cu hartie de copt
361 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ingrijirea saltelei pentru o viata mai lunga
305 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum stim daca pepenele e copt
486 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum stim daca un ananas e copt!
4.189 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa alegem garantat un pepene verde dulce si copt
1.110 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prajituri reusite
292 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Frecati ASTA pe mobila dvs.
198 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Cum se foloseste praful de copt?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.05.2018  Adauga la favorite 783 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
raful de copt este un produs chimic uscat, folosit ca agent de crestere in aluaturi. Este o alternativa pentru drojdie si este folosit in produse in care gustul de fermentare al drojdiei nu este dorit.
Din ce este facut praful de copt?
Praful de copt nu contine altceva decat bicarbonat de sodiu, amestecat cu alte cateva substante acide si cu amidon de porumb sau cartofi.
Cum actioneaza praful de copt?
Praful de copt actioneaza prin eliberarea dioxidului de carbon intr-un mediu umed, cum este aluatul. In acest fel in interiorul compozitiei se formeaza bule care ridica aluatul.
Cum pastram praful de copt?
Praful de copt trebuie pastrat intr-un loc uscat. Umezeala poate sa deterioreze si sa inactiveze praful de copt. In consecinta nu va mai avea efect cand il punem in prajituri. De asemenea, este important sa verificam si termenul de garantie.
Il puteti testa. Punand o picatura de otet in putin praf de copt. Daca fece spuma este bun.
De asemnea, daca praful de copt este vechi, veti gasi in el gogoloase. In acest caz nu mai este bun.
Care praf de copt este bun?
Pe piata se gasesc o gramada de feluri de prafuri de copt, de la diferiti producatori. Din experienta, va pot spune ca difera calitativ. Eu prefer sa folosesc un praf de copt romanesc. Nu fac reclama, dar va spun pentru ca este praful de copt pe care il folosesc in mai toate retetele. Este vorba de praful de copt „Cosmin“. De ce nu folosesc DR. Oetker Pentru ca nu imi place gustul! Unele prafuri de copt sunt mai tari decat altele si pot da prajiturii un gust iute, intepator, in functie de cantitatea pe care o pui in prajitura. Mai am un fel de praf de copt, pe care l-am primit de la bunica-mea…e ceva nemtesc. Este atat de tare incat este suficient sa pun la o prajitura un varf de cutit. (la o prajitura la care in mod normal as pune un pliculet intreg de Cosmin).
Nu spun ca unele sunt mai bune decat altele, v-am spus doar ce folosesc eu. La nevoie folosesc orice am la indemana.
Cum si de ce stingem praful de copt?
Desi pe unele pliculete scrie ca praful de copt se adauga direct in faina, eu prefer sa il sting inainte de al adauga. Asta pentru a elimina un posibil gust intepator pe care il poate da prajiturii. Se poate stinge cu putin otet, lapte, iaurt sau zeama de lamaie. Adica: punem praful de copt intr-o cana; punem deasupra putina zeama de lamaie (sau orice alt acid din cele enumerate mai sus) si amestecam putin, pentru a dizolva tot praful. Turnam imediat in compozitia pe care dorim sa o preparam.
Se intampla sa-mi fie lene sa mai sting praful de copt, caz in care il adaug exact asa cum e, direct in faina. Se intampla de obicei sa fac chestia asta in compozitiile in care pun si elemente acide, cum ar fi laptele, iaurtul sau zeama de lamaie.
Cu ce inlocuim praful de copt?
Cand nu avem praf de copt, putem sa folosim banalul bicarbonat de sodiu alimentar. Procedam la fel ca si cu praful de copt. Pentru un pliculet de praf de copt, putem folosi o lingurita rasa de bicarbonat de sodiu. Il stingem la fel ca si pe praful de copt.
Prea mult sau prea putin praf de copt intr-o prajitura…
Este bine sa respectam cantitatile de praf de copt dintr-o reteta. De ce? Pentru ca prea mult praf de copt, va genera prea multe bule de dioxid de carbon, care se vor uni si in final se vor sparge., Acest lucru va face ca prajitura sa se lase. Ati vazut prajituri frumos crescute care apoi se lasa chiar in centru! Este din cauza ca au avut prea mult praf de copt.
prea putin praf de copt, iarasi nu este bine. Aluatul nu va creste destul si va ramane foarte dens, cu o textura umeda si „necoapta“.
De ce in unele retete trebuie sa punem si praf de copt si bicarbonat de sodiu?
Am observat si eu ca este mai bine sa pui din ambele. Prajitura iese mai pufoasa. De obicei adaug nu mai mult de jumatate de lingurita rasa la un pliculet de praf de copt. Nu stiu daca este de vina doar usoara crestere a cantitatii de bicarbonat, sau se intampla acolo o reactie chimica (dupa cum va spuneam praful de copt mai contine si alte substante), dar mi-au iesit prajiturile mai bine.
Nu stiam de ce, dar am dat o raita pe google si am aflat cateva pareri. Se pare ca bicarbonatul de sodiu, are efect cam in primele 30 de minute de la adaugare si tinde sa devina instabil la expunerea indelungata la temperaturi inalte, iar praful de copt actioneaza cu mult mai mult timp dupa aceea, din cauza celorlalte saruri pe care le contine. De aceea, pentru unele retete in care timpul de coacere este mai lung, este bine sa se adauge ambele. Alta explicatie n-am gasit.
Cert este ca se pot face prajituri doar cu bicarbonat de sodiu sau doar cu praf de copt.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.