Ingredients
dovlecei - 1 bucata
vinete - 1 bucata
gogosari - 3 bucati
morcovi - 2 bucati
fasole pastai - 1/2 kg
conopida - 1 bucata
rosii - 1 kg
ceapa - 3 bucati
ulei de masline - 70 ml
patrunjel - 1/2 legatura
piper - dupa gust
boia dulce - 1 lingurita
foi de dafin - 2 bucati
usturoi - 2 catei
sare - 1 lingurita
Ceapa se toaca marunt, vanata se toaca cubulete cu tot cu coaja, la fel si dovleceii si gogosarii, morcovii se taie in jumatate si apoi in rondele mai mari, conopida se spala si se desface in bucatetele micute. Legumele se pun fiecare intr-un bol separat pentru ca le punem la calit in momente diferite.
Cuburile de vanata se presara bine cu sare si se pun intr-o strecuratoare si se lasa sa-si lase zeama amara pe care o contin.
Intr-o cratita cu baza groasa se incinge uleiul de masline (merge la fel de bine si cu ulei de floarea soarelui) si se caleste ceapa tocata marunt pentru 10 minute. Toate legumele trebuie calite foarte bine astfe incat ghiveciul sa nu fiarba peste iarna.
Se adauga vinetele scurse de zeama si presate intre maini, se lasa sa se caleasca timp de 15 minute.
Peste ce in tigaie se adauga conopida, gogosarii, dovleceii, fasolea si morcovii. Le lasam sa se caleasca timp de 15 minute, apoi adaugam un pahar de apa, foile de dafin si lasam legumele sa fiarba la foc mic timp de 45 minute
Rosiile se cresteaza de jur imprejur si se scufunda pentru 30 de secunde in apa clocotita. Se scot rapid intr-un bol cu apa rece si gheata. Se curata de coaja si se toaca marunt.
Peste legumele din cratita se adauga rosiile (sau bulion/suc de rosii), se amesteca bine si se mai lasa pe foc 20 de minute.
Se condimenteaza cu piper, sare, zahar, boia dulce si usturoi trecut prin presa. Se amesteca ghiveciul foarte bine si se mai lasa pe foc 10 minute. Se gusta pentru a va asigura ca este pe placul vostru, se opreste focul si se adauga patrunjelul toacat marunt.
Borcanele se spala cu apa si detergent, apoi se pun in tava de la cuptor si se introduc in cuptorul rece. Se porneste cuptorul la cea mai mare temperatura si se lasa borcanele timp de 30 de minute sau pana cand apa se va evapora din ele. Borcanele se lasa apoi sa se raceasca atat cat sa puteti sa puneti mana pe ele.
Ghiveciul se pune in borcane si se strang capacele bine. Borcanele se lasa sa se raceasca complet cu capacul in sus.
Dupa ce s-au racit se pun intr-o cratita la baza careia se aranjeaza un prosop de bucatarie. Se umple cratita cu apa pana sub nivelul capacelor si se pune la foc mic. Se lasa sa fiarba pentru o ora din momentul in care apa da in clocot. Dupa ce trece timpul borcanele se lasa sa se raceasca in apa din cratita si apoi se pot pune in camara.