Dovleacul, dincolo de gustul minunat si de aroma miresmata pe care le are, poate oferi organismului nostru numeroase beneficii nutritionale. Coaja groasa si de culoare galben-portocalie este principalul indiciu al cantitatii mari de antioxidanti si beta-caroten pe care le contine.
Dovleacul a inceput sa fie folosit inca de acum cateva milenii drept remediu impotriva unor afectiuni precum abcesul pulmonar, bronsectazia si dependenta de opiu. Medicina traditionala chineza a fost cea care a demonstrat proprietatiile curative ale dovleacului acum mult timp.
Continutul bogat de vitamina A previne cancerul
Pulpa de dovleac contine vitamina A, vitaminele E, C, saruri minerale, hidrati de carbon si protide. Astfel, 100 de grame de dovleac asigura aproximativ 70% din aportul zilnic necesar de vitamina A. Vitamina A, la fel ca si celelalte substante are rol esential in mentinerea sanatatii organismului. Vitamina A, de exemplu, are un rol esential in prevenirea cancerului, cataractei, aterosclerozei si ofera organismului o protectie antioxidanta extraordinara. Un studiu realizat la Kansas State University demonstreaza faptul ca vitamina A reduce considerabil riscul aparitiei emfizemului pulmonar, mai ales la fumatorii pasivi.
Beta-carotenul regleaza glicemia
Beta-carotenul are efecte antiinflamatoare si antioxidante, diminuand posibilitatea aparitiei diabetului si regland valoarea glicemiei in sange. Consumul de carotenoizi scade riscul aparitiei hiperglicemiei dar si al cancerului pulmonar.
Semintele de dovleac, sursa de sanatate la indemana
Semintele de dovleac au cele mai puternice efecte terapeutice. Astfel, semintele de dovleac ajuta la eliminarea parizitilor intestinali, desfunda vasele de sange, stimuleaza activitatea rinichilor si regleza colesterolul. Semintele de dovleac sunt de mare ajutor si in tratamentele adjuvante ale leucemiei, sclerozei in placi sau alte boli de acest gen, greu vindecabile.
Alte beneficii curative ale dovleacului
Dovleacul incetineste procesul de imbatranire si impiedica aparitia bolilor cardiovasculare, datorita continutului mare de antioxidanti. Poti apela la consumul de dovleac atunci cand ai suferi de afectiuni digestive precum constipatia sau diareea, deoarece pulpa de dovleac are efecte laxative. Acest produs mai este indicat in cazul tulburarilor hormonale, impotriva hiperexcitabilitatii sau pentru femeile care depasesc perioada tulburarilor de menopauza. Se spune ca dovleacul face minuni si in cazul proaspetelor mamici care nu au suficient lapte matern pentru micutii lor. Poti folosi dovleacul si pentru uz extern, atunci cand incerci sa tratezi arsuri, inflamatii sau abcese. Mastile pentru ten care contin piure de dovleac sunt extrem de eficiente. Foarte multe creme si tratamente cosmetice includ dovleacul in compozitia lor.
Cum poate fi consumat dovleacul?
Poti alege sa consumi dovleacul in stare cruda, fiind foarte sarac in grasimi si calorii. Il poti prepara si sub forma de piureuri innabusite. Dovleacul este excelent si in placinte, salate sau in supe. Sucul de dovleac este la fel de recomandat, avand un rol foarte important in tratarea cancerului si a maladiilor cardiovasculare.