Piersica, recunoascuta inca de pe vremea vechilor asiatici datorita proprietatilor sale curative, si-a pastrat pana in prezent postura de „aliment-minune". Chiar daca in nenumarate diete regasim ideea ca un trai sanatos presupune renuntarea la multe delicii, in ceea ce priveste piersica nu exista replica in acest sens.
Piersicile sunt considerate adevarate comori ale naturii atat datorita faptului ca sunt extrem de savuroase cat si pentru ca aduc nenumarate beneficii sanatatii.
Istoric
Piersicul in floare era sarbatorit in Japonia si China prin diverse ritualuri. Pentru japonezi el semnifica fecunditatea, iar pentru chinezi constituia un simbol al longevitatii. In ambele natiuni se slavea vitalitatea acestui pom miraculos.
Remarcat si in India si Persia, piersicul, odata ajuns pe meleagurile romanesti, a fost preluat imediat in traditia gastronomica si medicala. Popularitatea piersicului s-a extins incepand cu secolul XV si pe taramurile din Franta. Doamnele de la curte comandau gradinarilor sa foloseasca acest pom fructifer in aranjamentele lor.
Compozitia piersicii
Piersica aduna laolalta elemente esentiale pentru sanatate, care se reflecta la exterior prin buna dispozitie, atat fizica cat si psihica.
Datorita continutului mare de zahar si hidrati de carbon, acest fruct furnineaza cantitati semnificative de energie organismului nostru. Fosforul din compozitia piersicii are un beneficiu incontestabil in tratarea afectiunilor nevrotice. Fructul abunda in vitaminele A, B1, B2, E.
Indicatiile terapeutice ale piersicii
Deoarece constituie o sursa sigura si naturala de energie, specialistii in nutritie recomanda piersica celor ce trebuie sa se refaca dupa o boala sau o perioada critica, celor afectati de stari depresive, stresati, obositi sau care au pur si simplu nevoie de un repaus.
Totodata, fosforul din compozitia piersicii are rol protector pentru celulele nervoase. Cura de piersici este extrem de indicata persoanelor afectate de nevroze sau alte afectiuni psihice.
Datorita continutului mare de vitamine, piersica contribuie la echilibrarea sistemului nervos, cresterea sistemului imunitar si usureaza sinteza hemoglobinei.
De asemenea, piersicile sunt considerate laxative usoare, fapt pentru care sunt recomandate in curele de slabire si tratarea constipatiei atat de suparatoare.
Cura de piersici
Cura presupune consumarea a 4 piersici dimineata (in loc de micul dejun) pe durata a doua saptamani.
Rezultatele nu vor intarzia sa apara. Piersicile ajuta la reglarea functiile intestinale si hepatice, imbunatateste procesul de asimilatie si mentin starea alcalina a sangelui.
Spre a nu se pierde nici o calitate, este indicat sa consumam piersicile nedecojite. Sucul preparat din fructele stoarse este ideal, deoarece pastreaza proprietatile curative ale acestora.