Faringita streptococica este o boala acuta care debuteaza cu dureri de gat, febra (temperatura >38.5°C), stare de rau general, frison, mialgii (dureri musculare), cefalee(dureri de cap) si greata. Copiii pot prezenta dureri abdominale si varsaturi.
Cum se transmite?
Streptococul beta-hemolitic grup A se transmite prin contact direct intre persoane, prin intermediul picaturilor Pfluge ( picaturi care se elimina in timpul stranutului, vorbitului etc) sau al secretiilor nazale, de aceea riscul de imbolnavire este mai mare in colectivitati si familie. Perioada de incubatie a bolii variaza intre doua pana la cinci zile.
Perioada de contagiozitate
Pacientii cu faringita streptococica sunt considerati contagiosi in primele 24h dupa administrarea antibioticului. In cazul copiilor este recomandat sa nu se intoarca in colectivitate/scoala pana in momentul in care temperatura nu scade la normal si nu au trecut cel putin 24h de la inceperea tratamentului antibiotic.
Care este atitudinea medicului curant?
La examenul clinic se constata ca semne obiective: palat moale hiperemic (rosu in gat), eritem (roseata) lingual si faringian, exsudat faringian si adenopatii cervicale (ganglioni inflamati). Oricum, tabloul clinic variaza de la un pacient la altul destul de mult. Medicul curant trebuie sa recomande investigatiile specifice in vederea stabilirii agentului etiologic al faringitei.
Se poate amana administrarea antibioticului pana la cunoasterea rezultatului investigatiilor de laborator cu exceptia urmatoarelor situatii:
* lipsa accesului pacientului catre un laborator
* stare toxico-septica.