Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Sarea grabeste vindecarea in caz de raceala
718 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum stii ca ai coronavirus, gripa, raceala sau alergie
688 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa previi raceala sau gripa
748 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Diferenta dintre raceala si gripa
1.367 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum tratam raceala - sfatul medicului
1.695 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Diferenta intre gripa si raceala
861 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gastrita - cauze, simptome, tratament
1.995 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ne ferim de raceala si gripa
219 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ghimpe beneficii
694 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce ascund ganglionii mariti
1.109 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Raceala comuna (guturaiul)

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.01.2019  Adauga la favorite 749 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Raceala este o infectie virala a tractului respirator superior – nasul si gatul. O raceala comuna este de obicei inofensiva, desi nu se poate simti la un moment anume.

In cazul in care nu aveti nasul infundat, durerile de gat si tusea, lacrimarea ochilor, stranutul sau congestia pot fi cauzele unei raceli comune. De fapt, din cauza unor diferiti virusi, semnele si simptomele tind sa varieze foarte mult.

Copiii prescolari au cel mai mare risc de a dezvolta raceli frecvente, dar chiar si adultii sanatosi se pot astepta la cateva raceli in fiecare an. Cei mai multi oameni se pot recupera de la o raceala comuna in aproximativ o saptamana sau doua. Daca simptomele nu se imbunatatesc, consultati parerea unui medic.

Simptomele guturaiuluiSus
Simptomele unei raceli comune apar de obicei in aproximativ trei zile de la expunerea dumneavoastra la un virus. Semnele si siptomele unei raceli comune pot include:

1. Nas infundat sau curgerea nasului;
2. Mancarime sau durere la nivelul gatului;
3. Tuse;
4. Congestie;
5. Dureri usoare de corp si de cap;
6. Stranut;
7. Ochi umezi;
8. Oboseala usoara.

Mucusul poate deveni mai gros si galben sau verde la o raceala comuna. Ce face aceasta raceala comuna diferita de celelalte este faptul ca nu veti avea febra. Sunteti foarte putin predispus de a experimenta oboseala de la o raceala comuna.

Cand trebuie sa mergeti la medic:

1. Pentru adulti – solicitati asistenta medicala daca aveti:
a. Febra de 39 de grade Celsius sau mai mare;
b. Febra insotita de transpiratie, frisoane si o tuse cu flegma colorata;
c. Glande umflate in mod semnificativ;
d. Durere severa a sinusurilor.

2. Pentru copii – in general, copiii sunt mai predispusi la o raceala comuna decat un adult si, adesea, dezvolta complicatii, cum ar fi infectii ale urechilor. Copilul dumneavoastra nu are nevoie de asistenta medicala in cazul unei raceli comune de rutina. Dar solicitati serviciile unui medic imediat daca copilul dumneavoastra are oricare dintre urmatoarele semne sau simptome:

a. Febra mai mare de 38 de grade Celsius, la nou-nascutii pana in 12 saptamani;
b. Febra care se ridica in mod repetat mai sus de 40 de grade Celsius pentru copiii de orice varsta;
c. Semne de deshidratare, cum ar fi urinat mai des decat de obicei;
d. Nu bea lichide adecvate;
e. Febra care dureaza mai mult de 24 de ore, pentru un copil mai mic de 2 ani;
f. Febra care dureaza mai mult de 3 zile, pentru un copil mai mare de 2 ani;
g. Varsaturi sau dureri abdominale;
h. Somnolenta neobisnuita;
i. Dureri severe de cap;
j. Plans persistent;
k. Dureri de urechi;
l. Tuse persistenta.

Desi mai mult de 100 de virusi pot provoca o raceala comuna, rhinovirus este cel mai vinovat de acest lucru, fiind si foarte contagios. Un virus patrunde in corpul dumneavoastra prin gura, ochi sau nas. Virusul se poate raspandi prin vapori in aer, atunci cand cineva care este bolnav tuseste, stranuta sau pur si simplu vorbeste.

Astfel, acest virus se poate raspandi si prin contactul dintre mana si corp de la cineva care are o raceala sau prin schimbul de obiecte contaminate, cum ar fi ustensile, prosoape, jucarii sau telefoane. Daca va atingeti ochii, nasul sau gura dupa un astfel de contact, sunteti expus la o raceala comuna.

Virusurile sunt aproape intotdeauna prezente in mediul inconjurator.

Factori care pot creste sansele de a avea o raceala comunaSus
1. Varsta – sugarii si prescolarii sunt deosebit de sensibili la racelile comune, deoarece acestia inca nu au dezvoltat o rezistenta la cei mai multi virusi care determina raceala. Dar un sistem imunitar imatur nu este singurul lucru care face copiii vulnerabili. De asemenea, acestia au tendinta de a petrece foarte mult timp cu alti copii si in mod frecvent nu sunt atenti cu privire la spalatul pe maini sau la acoperirea gurii si a nasului atunci cand stranuta sau tusesc. Racelile la nou-nascuti pot fi problematice in cazul in care interfereaza cu respiratia pe nas.

2. Imunitatea – pe masura ce imbatraniti, veti dezvolta imunitate la mai multe virusuri care cauzeaza raceala comuna. Veti avea raceli mai rare decat are un copil. Cu toate acestea, puteti dobandi raceala atunci cand sunteti expus la virusurile din anotimpul rece sau cand aveti un sistemul imunitar slabit. Toti acesti factori cresc riscul de a dezvolta o raceala comuna.

3. Momentul anului – copiii si adultii sunt mai sensibili la raceli toamna si iarna. Fiind la scoala in acest sezon, copiii isi petrec mai mult timp in interior. In cazul climatului calduros, in care vremea rece nu tine oamenii in interior, racelile sunt mai frecvente in sezonul ploios.

In cazul unei raceli comune, pot aparea si diverse complicatii. Infectia acuta a urechii (otita medie) apare atunci cand bacteriile sau virusurile se infiltreaza in spatiul din spatele timpanului. Este o complicatie frecventa a racelii comune la copii. Semnele si simptomele tipice includ o culoare a mucusului verde sau galbena. Copiii sunt prea mici pentru a verbaliza problemele lor si pur si simplu plang sau au un somn nelinistit.

Stranutul se poate declansa la copiii cu astm. La unii adulti ori copii, o raceala comuna care nu este vindecata rapid poate duce la sinuzita – o inflamatie si infectie a sinusurilor. Alte infectii secundare ce pot aparea sunt: o faringita streptococica, pneumonia sau bronsiolita in cazul copiilor. Aceste infectii trebuie sa fie intotdeauna raportate medicului


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.