Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  „Dragoste in exil" - Ducele si ducesa de Windsor
383 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Eduard Einstein fiului bolnav abandonat de marele savant
740 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fratii Grimm
1.992 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ludwig Feuerbach
999 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Victoria a Regatului Unit
1.082 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  The Pleiadian Connection - Full Documentary 1988
1.216 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Turnul care inghite copii
544 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  "Dinastia Tudor"
739 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata lui Tudor Vladimirescu. Ep. 1
420 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Florence Aubenas
1.031 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Ludwig Eduard Boltzmann

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.05.2013  Adauga la favorite 968 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ludwig Eduard Boltzmann (n. 20 februarie 1844 la Viena - d. 5 septembrie 1906 la Istria) a fost un fizician si matematician austriac, membru al Academiei de Stiinte din Viena, faimos pentru inventarea mecanicii statistice, ca metoda generala de studiere a gazelor.
Marea sa realizare o constituie aplicarea matematicii in studiul fenomenelor fizicii. Astfel, a generalizat legile teoriei cinetice a gazelor cu ajutorul metodelor statistice.

In 1877 a completat studiul termodinamicii, luand in considerare structura corpusculara a sistemelor fizice si miscarea dezordonata a moleculelor si astfel a fundamentat pe cale cinetico-moleculara principiul al doilea al termodinamicii.

S-a ocupat cu teoriile lui Maxwell si cu teoriile dialecticii.

A stabilit constanta universala in fizica K (numita ulterior Constanta Boltzmann), egala cu constanta gazelor perfecte raportata la numarul de atomi/molecule dintr-un mol (nr. lui Avogadro NA).

De asemenea, Boltzmann este cunoscut pentru lucrarile sale asupra corpurilor solide cristaline, asupra radiatiei, in care pentru prima data a aplicat ipoteza presiunii luminii a lui Maxwell. A confirmat miscarea de rotatie a particulelor, preconizata de Lomonosov.

S-a ocupat si de principiile analitice ale mecanicii.
Acesta a avut ghinionul sa se nasca un geniu in vremuri total neprielnice pentru cineva ca el. Secolul al XIX-lea a fost dominat de discutii asupra naturii materiei. Bolzmann nu numai ca a avut indrazneala sa presupuna existenta atomilor, cand acest model era socotit o „aiureala" in cercurile stiintifice, dar si-a construit teoriile geniale ca si cum n-ar fi existat nicio dezbatere. Intre altele, a initiat studierea termodinamicii statistice, o ramura a fizicii care ofera cadrul pentru evaluarea modului cum se vor comporta in sistem un mare numar de particule.






Ludwig Boltzmann, atacat pentru incapatanarea cu care-si apara teoriile



Cu alte cuvinte, daca faci un foc de tabara, Boltzmann va incerca sa afle ce se intampla la nivel molecular cu bustenii aceia si cum este posibil sa arda. In cele din urma, teoriile sale au deschis calea mecanicii cuantice. Pe vremea sa, Boltzmann a fost nevoit sa-si apere teoriile fata de acuzatiile cercurilor stiintifice, iar toti cei care au fost initial de acord cu modelul sau atomic, au inceput sa-l puna la indoiala, pentru ca ideile sale subminau teorii „solide".

Boltzmann a fost atacat si pentru incapatanarea cu care-si apara teoriile. In cele din urma, a fost ca si cum l-ar fi condamnat la moarte prin ardere pe rug. Supus unor presiuni mult prea mari, Bolzmann si-a pus capat zilelor la 5 septembrie 1906. Intre timp, teoriile sale au fost mai mult decat confirmate: au deschis calea unei noi ramuri ale stiintei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.