Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ideea geniala a lui Einstein - Documentar 89 minute
872 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Totul despre codul secret al lui Albert Einstein
1.336 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Conacul milionarului luxemburghez abandonat
301 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Eminescu si Einstein
105 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Disney abandonat complet mobilat din Franta
281 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce se dilata timpul?
96 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marele Zid Chinezesc
145 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marele Zid Chinezesc
1.418 vizite - 0 comentarii
adaugat de Iulia Andrei
 
  Marele Canion (SUA) - The Grand Canyon HD
1.363 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Izolati in Apuseni, in satul cu cinci locuitori
501 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Eduard Einstein fiului bolnav abandonat de marele savant

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.12.2018  Adauga la favorite 640 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Albert Einstein este unul dintre cei mai celebri savanti din istorie, iar numele sau a devenit sinonim cu genialitatea. Insa, desi aproape toata lumea a auzit de fizician si de munca sa remarcabila, putini cunosc soarta tragica a fiului sau, Eduard Einstein.

Suferind de schizofrenie, Eduard Einstein a petrecut trei decenii intr-o clinica psihiatrica si a reprezentat pentru tatal sau „o problema de nerezolvat".

Copilaria lui Eduard Einstein

Cei doi fii ai lui Albert Einstein, Eduard si Hans Albert, in iulie 1917

Mama lui Eduard Einstein, Mileva Maric, a fost prima sotie a lui Albert. Maric era singura femeie care studia fizica la Institutul Politehnic din Zurich, ale carui cursuri le-a frecventat si Albert in 1896.

In curand, fizicianul s-a indragostit de ea, desi Maric era cu patru ani mai in varsta. Cei doi s-au casatorit in 1903 si au avut trei copii, Lieserl (care a disparut din istorie si este posibil sa fi fost oferita spre adoptie), Hans Albert si Eduard. Acesta din urma era mezinul familiei, fiind nascut in Zurich, pe 28 iulie 1910.



Einstein s-a despartit de Maric in 1914, insa a corespondat frecvent cu fiii sai. Ulterior, Maric avea sa se planga ca fizicianul a pus stiinta inaintea familiei.

Insa Hans Albert isi amintea ca, atunci cand el si Eduard Einstein erau tineri, „tata isi lasa munca si ne supraveghea ore intregi". Asta in timp ce Maric „era ocupata cu treburile casei".

Dilema unui tata

Mama lui Eduard Einstein, Mileva Maric, a fost prima sotie a lui Einstein

Micul Eduard Einstein a fost un copil bolnavicios. Primii sai ani au fost marcati de accese de boala. Acestea l-au slabit atat de mult incat nu putea participa la calatoriile familiei. Albert Einstein a fost exasperat din cauza starii fiului sau chiar si dupa s-a despartit de Maric.

„Boala fiului meu mai mic ma ingrijoreaza foarte tare. Este imposibil sa devina o persoana pe deplin dezvoltata", ii scria Einstein cu teama unui coleg, in 1917.



Latura stiintifica si cerebrala a fizicianului se intreba daca „nu ar fi mai bine pentru el daca ar pleca dintre noi inainte sa cunoasca viata pe deplin." Insa, in cele din urma, dragostea paterna a triumfat.

Albert Einstein a jurat sa faca orice ii statea in putere ca sa-si ajute fiul bolnavicios, platind tratamentul si chiar insotindu-l pe Eduard in diferite sanatorii.

Eduard Einstein a fost diagnosticat cu schizofrenie


Pe masura ce inainta in varsta, Eduard (pe care tatal sau il numea cu afectiune „tete", din frantuzescul „petit") a devenit interesat de poezie, de pian si, in cele din urma, de psihiatrie.

Il venera pe Sigmund Freud. Desi dorea sa devina psihiatru, a urmat calea tatalui sau, inscriindu-se la Universitatea din Zurich. La acea vreme, Albert Einstein castigase o reputatie internationala.

Intr-o clipa revelatoare de autoanaliza, Eduard Einstein a scris:

„Este uneori dificil sa am un tata atat de important, fiindca ma face sa ma simt atat de lipsit de importanta…"



Psihiatrul aspirant a urmat din nou calea deschisa de tatal sau, indragostindu-se de o colega mai in varsta. Insa relatia celor doi a avut un final dezastruos. Se pare ca in aceasta perioada sanatatea mintala a lui Eduard Einstein s-a inrautatit grav.

Lucrurile au mers din rau in mai rau si a urmat o tentativa de sinucidere, in 1930. Tanarul a fost diagnosticat cu schizofrenie si s-a speculat ca, paradoxal, tratamentele i-au inrautatit starea. A ajuns sa aiba dificultati de vorbire si cognitive.

Familia Einstein emigreaza in Statele Unite fara Eduard

Albert Einstein cu fiul sau Hans Albert, care s-a refugiat alaturi de el in America, unde mai tarziu a devenit profesor universitar

Albert credea ca boala fiului sau era ereditara, mostenita pe linie materna. Totusi, aceasta observatie stiintifica nu i-a usurat durerea si sentimentul de vina. Cea de-a doua sotie a sa, Elsa, a remarcat ca „acest necaz il macina pe Albert".

In curand, pentru fizician au aparut si alte probleme, in afara de Eduard. La inceputul anilor ’30, partidul nazist si-a inceput ascensiunea. Dupa ce Adolf Hitler a preluat puterea, in 1933, Einstein nu a mai putut sa se intoarca la Academia Prusaca de Stiinte din Berlin, unde lucra din 1914.



Chiar daca era unul dintre cei mai celebri savanti din lume, Einstein era si evreu, fapt pe care concetatenii sai nu-l puteau accepta. De aceea, in 1933, fizicianul a fost fortat sa fuga in SUA.

Albert sperase ca Eduard Einstein va putea sa i se alature in America, insa starea sa mintala nu i-a permis acest lucru. Inainte sa emigreze, Albert si-a vizitat fiul pentru ultima data, la azilul in care era ingrijit.

Albert a continuat corespondenta si a trimis bani pentru ingrijirea fiului sau, insa cei doi nu mai aveau sa se reintalneasca. Eduard Einstein si-a petrecut restul vietii intr-un azil din Elvetia. A murit in urma unui accident vascular, in octombrie 1965, la varsta de 55 de ani.

A fost ingropat in cimitirul Honggerberg, din Zurich. Petrecuse peste trei decenii in spitalul psihiatric Burgholzli.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.