Bobo de camarao este o reteta tipica afro-braziliana, care combina crevetii proaspeti cu un delicios sos pe baza de manioc, legume si lapte de cocos. Aromele sunt "trezite" de note proaspete de citrice (se foloseste suc de lime) . Sosul matasos de cocos si manioc implesteste delicat condimentele si invaluie crevetii cu o aroma fina.
Daca va doriti o excursie culinara prin Rio de Janeiro, atunci o reteta perfecta pentru a va apropia de valurile oceanului ar fi "bobo de camarao", pregatita numai cu ingrediente proaspete si pline de savoare.
Ingrediente:
-800 gr creveti proaspeti (daca nu aveti proaspeti, merg si congelati. este ideal sa fie cat mai mari, decorticati si cu codita)
-o cutie mare (400 gr) de lapte de cocos
-o radacina de manioc de aprox. 500 gr
-o ceapa alba si o ceapa verde
-3 rosii
-un ardei gras colorat
-o legatura mare de patrunjel (sau coriandru)
-cativa catei de usturoi
-2 lamai sau limette
-ulei de palmier rosu( daca nu aveti, merge si cel de masline)
-sare, piper
-curcuma (optional)
In primul rand, sa facem cunostinta cu maniocul (sau "cassava" , "yuca", "tapioca") , faimosul tubercul tropical, nativ in America de Sud si raspandit in toata bucataria exotica:
Acest tubercul contine o cantitate impresionanta de amidon (folosit ca sursa de energie), de aceea este folosit ca baza pentru mancaruri, conferind consistenta sosurilor. Pe langa aportul substantial de carbohidrati, maniocul aduce si un aport de vit. C, calciu si fosfor, imbogatind valoarea nutritiva a mancarurilor in care este folosit.
Nu va temeti de produsele exotice, deoarece se prepara foarte simplu si rapid. Spre exemplu, maniocul se curata de coaja ( ca un cartof) si se spala, se taie bucati mici si se fierbe in apa fierbinte cu sare (exact ca si cum ati prepara un piure).
Cand furculita intra usor e semn ca maniocul e bine fiert (cam in 20 de minute). Scurgeti excesul de apa, puneti bucatile de manioc fierte intr-un vas si adaugati jumatate din cantitatea de lapte de cocos (inainte sa desfaceti cutia de cocos , agitati bine ca sa se omogenizeze bine). Mixati bine.
Veti obtine un piure foarte cremos si consistent.
Acum e gata pireul de manioc si cocos, nu ne ramane decat sa pregatim mancarea de creveti.
Crevetii se curata de cochilie si de venele de sange, se spala si se scurg bine. Cel mai simplu este sa-i cumparati gata curatati.
Tocati ceapa marunt si caliti-o impreuna cu usturoiul macinat.
Daca aveti ulei de palmier rosu, atunci e indicat sa il folositi, deoarece este foarte sanatos si va da o culoare si aroma deosebita mancarii braziliene. Daca nu aveti (nici eu n-am avut :) ), vom folosi un alt ulei foarte sanatos, cel de masline.
Cand ceapa e sticloasa, adaugati crevetii.
Presarati sare si piper, amestecati continuu 1-2 minute, pana cand crevetii devin roz-portocalii.
Adaugati ceapa verde si ardeiul ,tocate marunt.
Lasati sa fiarba putin cu ardeiul.
Apoi adaugati rosiile tocate marunt (cel mai bine e sa adaugati doar pulpa).
Lasati sa fiarba putin in sosul lasat de rosii.
Rectificati gustul, adaugand condimente dupa preferinte.
Adaugati piureul de cocos.
Amestecati pana la omogenizare, la foc foarte mic. Adaugati si restul de lapte de cocos, daca sosul e prea gros.
Pentru ca reteta este afro-braziliana, curcuma nu lipseste din aceasta combinatie si vine exact spre final pentru un plus de culoare si parfum:
Daca nu aveti curcuma, puteti sa nu puneti.
La final se adauga verdeata tocata marunt (coriandru e in reteta originala, dar, daca nu aveti merge si patrunjelul) si sucul de la o limetta. Amestecati bine.
Se serveste cu orez basmati fiert la aburi si felii de lime.
Sau, pentru o experienta si mai exotica, cu garnitura de orez cu mango.
Deliciosi acesti creveti, sosul matasos cu note aromatice fine este un rasfat total!