Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Originea sapunului
598 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria sapunului
780 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Malawi
1.021 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Israelului. Cum a schimbat lumea
655 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rafael, minunea Renasterii
371 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Panait Istrate
619 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Limousin-Franta
913 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumea in 2050, adevaratul viitor al Pamantului
377 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mafia - Episodul 4
1.319 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Qutb Minar-Qutb Minar
1.047 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Sapunul

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.06.2012  Adauga la favorite 1.155 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Sapunul, avand rol de agent de curatare corporala, a fost inventat de catre fenicieni in anul 600 i.Hr.; era obtinut prin amestecarea grasimii de capra cu cenusa de lemn. Fenicienii, negustori mediteraneeni inveterati, au adus sapunul grecilor si romanilor si, potrivit scriitorului latin Pliniu cel Batran, l-au vandut galilor pe post de leac, posibil cu rol de laxativ.



Cuvantul provine de la planta de sapunarita (Saponaria officinalis), a carei seva constituia un agent primitiv de curatare si a carei cenusa era amestecata cu grasime animala pentru fabricarea sapunului.

In prezent, sapunul nu mai este considerat un medicament, insa asa era privit de Galenus, medicul grec din secolul al II-lea. Acesta il folosea pentru igienizarea ranilor in principal, si a corpului in general, recomandandu-l calduros tuturor grecilor.

Romanii, proprietari ai unor bai superbe, au primit entuziasmati noul produs. Sapunul nu a fost bine primit in toate tarile. Normal. Nici acum nu este foarte agreat in toate mediile.

In perioada evului mediu, multi se temeau ca imbaierea corpului prea des – mai mult decat o data pe luna sau, in unele religii, mai mult decat o data pe an – ar fi periculoasa pentru sanatate, daca nu chiar fatala!

Chiar si dupa ce, in secolul al XI-lea, producerea sapunului devenise o afacere infloritoare in Marsilia, Genova si Venetia, iar in secolul al XII-lea in Anglia, locuitorii Europei Centrale se opuneau cu inversunare folosirii acestui produs. Aceasta teama nu a disparut pe deplin nici acum.

Cand ducesei de Julich din Germania i s-a oferit in dar o cutie cu sapun in anul 1549, aceasta s-a simtit profund jignita si, intr-un acces de furie, l-a dat afara pe cel care-i adusese cadoul. Chiar si in anul 1672, cand un nobil german ce vizita Italia i-a trimis un colet de sapun venetian doamnei Von Schleinitz, s-a vazut nevoit sa includa si instructiuni de folosire a produsului misterios, subliniind ca este vandut ca o noutate.

In secolul al XIX-lea, lucrurile se mai schimbasera. In Franta si Anglia taxele pentru sapun din perioada imediat urmatoare razboaielor napoleoniene erau atat de ridicate, incat populatia se vedea nevoita sa-si produca propriul sapun.

Baronul Justus von Liebig, un chimist german, a mers pana acolo incat a afirmat ca averea unui popor si gradul sau de civilizatie pot fi judecate in functie de cantitatea de sapun consumata!


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.