Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Sangeorzul de la Cetea
608 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Motoare de dominatie
342 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mumiile uriase din China
833 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai mari cladiri sacre din lume
127 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Armenia tara lui Noah
455 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Armenia, Tara lui Noe"
443 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele 7 minuni ale lumii
208 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  POVESTEA MINORITATILOR DIN ROMANIA
522 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul Ierusalimului: Templul lui Solomon |
149 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Incalzirea Planetei
1.586 vizite - 0 comentarii
adaugat de alina
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Sase milenii de continuitate

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.01.2016  Adauga la favorite 546 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Apele si muntii Romaniei pastreaza in taina, peste milenii, povestea oamenilor care au trai candva aici. In urma cu peste 6.000 de ani, oamenii acestor locuri au creat culturi semnificative.

Au iubit si au suferit, si-au cautat un loc intr-o lume care, cu siguranta, li se parea misterioasa . De la ei ne-au ramas suficiente lucruri care sa ne permita sa intelegem, macar intr-o anumita masura, cine au fost...

Alaturi de cultura Cucuteni, Cultura Gumelnita reprezinta apogeul dezvoltarii umane in Europa, acum peste 6.000 de ani. Oamenii acestei culturi, o populatie sedentara cu activitati complexe, au reusit sa lase in urma capodopere artistice care ii uimesc pe specialisti. Printre lucrurile cele mai iesite din comun se disting podoabele din aur si vasele ceramice pictate cu AUR, precum si statuetele unicat, cum ar fi Zeita de la Sultana si Vasul cu indragostiti.

Potrivit specialistilor, “studiile paleogenetice efectuate pe un lot reprezentativ de schelete provenite din necropole apartinand comunitatilor Boian si Gumelnita au relevat faptul ca aceste populatii sunt foarte apropiate genetic de populatia contemporana din Romania, comparativ cu alte populatii din Europa sau Asia."
Mai mult decat atat, conform ziarului Evenimentul Zilei, la deschiderea expozitiei “Radiografia unei lumi disparute", directorul Muzeului National de Istorie a Romaniei, Ernest Oberlander Tarnoveanu, a spus: „Prin venele multora dintre dumneavoastra curge sangele acelor oameni".

Tocmai de aceea, cu gandul la uriasul patrimoniu cultural pe care il are Romania, ne intrebam in mod firesc de ce cartile de istorie nu le spun mai multe copiilor nostri despre istoria straveche a acestor meleaguri? (Un spatiu numit de reputati savanti straini Vatra Vechii Europe)
***
Acest scurt metraj pe care il lansez astazi isi propune sa umple un mare gol de informatie pentru publicul larg in legatura cu una dintre cele mai importante culturi care a existat pe teritoriul Romaniei de astazi: Cultura Gumelnita.

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.