Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria sapunului
751 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Humano: Renasterea omenirii
379 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sapunul
1.125 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Blestemul Triunghiului Bermudelor
281 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scurta istorie a timpului Stephen Hawking
52 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  STRAINII ANTICI: ORIGINEA UMANITII
244 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul – Imperiul pierdut
1.290 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Originea Craciunului
739 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Originea sistemului solar -
354 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul – Imperiul pierdut-Cerul coborat pe pamant
1.291 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Originea sapunului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.05.2018  Adauga la favorite 571 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
V-ati intrebat vreodata cine a inventat sapunul ? .Legenda spune ca sapunul a fost descoperit pentru prima data pe muntele Sappo Hill din Roma, cand un grup de femei romane si-au spalat hainele in raul Tibru, la baza unui deal, sub care grasimile animale jertfite au plutit in jos pe rau si au creat un amestec de lut. Ele au descoperit curand ca folosind aceeasta substanta de curatare, spalatul hainelor a devenit clar mai usor.

Cu toate acestea, babilonienii au fost cei care au inventat sapunul si sunt dovezi pentru acest lucru pe recipientele babiloniene de lut care dateaza de la 2800 i.Hr. inscriptionarile de pe recipientele , au cunoscut reteta sapunului si ca produsul a fost facuta din grasimi combinate cu cenusa de frasin si apa . Aceste referinte timpurii pentru sapun au fost pentru utilizarea sapunului sa spele lana si bumbacul in pregatirea pentru tesutul in panza, sapunul nu a fost utilizat in mod necesar pentru spalarea corpului.

Papyrus Ebers (Egipt, 1550 i.Hr.) arata ca vechii egipteni au combinat atat uleiuri animale si vegetale cu saruri alcaline pentru a produce o substanta. Ei au folosit acest amestec pentru tratarea ranilor, bolilor de piele precum si pentru spalare.

Potrivit stramosilor, fenicienii au facut sapun din seu de capra si cenusa de lemn in 600 i.Hr..

Grecii antici au spus ca trebuie sa aiba lesie combinata si cenusa, ca o lotiune de curatare pentru vase si statuile zeilor .

Romani au folosit urina ca substanta pentru a face sapun in primul secol d.Hr. Mai tarziu, au combinat seu de capra si de cenusa de lemn de fag pentru a face sapun, atat solid cat si fin. Descoperirea unei intregi fabrici de sapun in ruinele din Pompei, unul dintre orasele distruse de eruptia vulcanica din Mt. Vezuviu in 79 d.Hr. sugereaza ca industria a fost stabilita si ca sapunul a fost cunoscut de Imperiul Roman. In timpul inceputulului de secol al erei noastre, romanii sunt bine cunoscuti pentru baile publice, in general, sapun nu a fost folosit pentru curatarea personala, acesta a fost folosit de catre medici in tratamentul unor boli. Sapunul pentru curatenie si igiena personala a devenit popular in secolele ulterioare ale epocii romane.

Celtii, care a folosit grasimi animale si cenusa de plante pentru a face sapun , numit saipo, din care este derivat cuvantul sapun.

Arabii au produs sapun din ulei vegetal, ca uleiul de masline sau uleiuri aromatice, cum ar fi uleiul de cimbru. Soda caustica a fost folosita pentru prima data pentru fabricarea sapunului si nu sa schimbat de la sapunul curent care se gasete in magazine.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.