Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria rock-ului romanesc in comunism
284 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MARI TRADARI CARE AU SCHIMBAT ISTORIA ROMANILOR
72 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine conduce lumea ? Caracatita mafiei mondiale
1.183 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mormantul lui Isus
356 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rusia - Istoria unui Imperiu
536 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cazul curios al mumiilor europene
173 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dumnezeul absent
604 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dumnezeu care nu a fost acolo
726 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Deportatii: Un tren in necunoscut (
237 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria complicata a aurului | Puterea Aurului
156 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Istoria whisky-ului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.12.2021  Adauga la favorite 162 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Legendele irlandeze spun ca Sfantul Patrick, ocrotitorul Irlandei, este cel care a adus in aceasta insula verde alambicul si tehnica distilarii.
Sfantul calugar nu doar ca i-a crestinat pe irlandezi, dar le-a daruit si posibilitatea de a face „uisce beatha" pentru prima data, asa cum s-a numit aceasta bautura alcoolica initial, in limba gaelica, in secolul 5. Din acel secol incepand, calugarii irlandezi s-au specializat in distilarea whisky-ului sau a alcoolului obtinut din orz si apa simpla.

Scotienii au invatat repede acest mestesug de la „vecinii" lor si s-au indragostit de noua inventie. In 1170, supusii lui Henry al II-lea al Angliei, ducele de Normandia, au descoperit aceasta bautura. L-au gasit la fel de excelent pe cat de greu de pronuntat, asa ca au decis sa-l numeasca whisky, o adaptare a sintagmei uisce beatha.

Cea mai veche distilerie de whisky cunoscuta, inca in functiune, onoreaza locul in care s-a nascut bautura: Irlanda, si dateaza din anul 1276. Este Old Bushmill.

Din nordul Irlandei au invatat sa fabrice aceasta bautura cei care ulterior au devenit cei mai buni in domeniu: scotienii. Acestia au dus bautura in Scotia, odata cu mestesugul distilarii, in secolul 15. Si aici a fost tot un calugar, John Cor, cel care a preparat pentru prima data aceasta bautura.



Acest calugar a fost primul care a distilat alcoolul pe baza de malt (orz germinat si uscat in cuptoare de turba), in regiunea Highlands din Scotia, unde abunda cursuri de ape limpezi si putin mineralizate.

Documentul in care este amintit acest lucru apartine Registrului Tezaurului Public, este datat 1 iunie 1494 si mentioneaza aqua vitae, numita asa deoarece a fost fabricata in manastiri in scopuri medicinale.

Initial, in Scotia, Casa Regala a preluat monopolul pe whisky, acesta fiind interzis spre vanzare cu exceptia frizerilor, care, ca chirurgi ai vremii, l-au folosit ca anestezic. Evident, frizerii nu s-au limitat la aceasta utilizare, astfel ca a inflorit comertul „la negru".

Fabricarea acestei bauturi era interzisa scotienilor de rand, doar lorzii avand voie sa o prepare. Asa se face ca, pana in secolul 19, distilarea s-a facut in mare parte clandestin.

Razboaiele religioase, rivalitatile nobile, tulburarile dinastice din Scotia au produs fabricarea secreta a whisky-ului, o situatie care a durat pana in 1823 cand un anume John Smith a infiintat o distilerie in valea scotiana Glenlivet.

De atunci si pana in prezent, exista numeroase distilerii in lume care fac acest produs cu o aroma greu de definit.

Americanii l-au transformat in jurul anului 1789 in faimosul lor bourbon, un var indepartat al whisky-ului, lucrare a duhovnicului protestant Elijah Craig, din Kentucky, din comitatul Bourbon, din care isi trage numele.

Acest whisky american a dat nastere mai tarziu unui alt produs care distila nu numai orz, ci si boabe de porumb.

In general, whisky-urile din XIX si prima jumatate a secolului XX, foarte puternice, au fost „imblanzite" cu amestecuri pentru a le reduce taria, operatie anterioara imbutelierii: era whisky-ul blended.

Diferenta de arome si gusturi depindea in mare masura de apa folosita si de fermentatiile secundare la care erau supuse amestecurile.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.