Frigiderul, sau mai exact, posibilitatea de a pastra la temperaturi scazute gheata necesara racirii alimentelor, a constituit o preocupare straveche a oamenilor.
Primele camere de pastrare a ghetii erau reprezentate de niste gauri sapate in pamant, captusite cu lemn si umplute cu gheata sau zapada. Acestea au fost pentru mult timp primele frigidere din istorie.
In secolul al XVIII lea omul de stiinta Michael Faraday a descoperit ca amoniacul lichid produce inghet. Frigiderul functioneaza si astazi pe acest principiu : comprima un gaz intr-un lichid, lichidul devine din nou gaz, gazul din nou lichid si tot asa.
Gazele lichefiate au temperaturi foarte scazute si toate gazele se lichefiaza la presiuni mari. Inclusiv lichidul din brichetele din zilele noastre este un gaz lichefiat, si este foarte rece.
Primul frigider pentru acasa a fost produs de fabrica General Electric iar modelul dupa care a fost produs a fost inventat de un calugar francez. Acest model folosea un compresor pentru comprimarea gazului in lichid, compresor care se punea la subsolul casei sau intr-o camera alaturata.
In anul 1918 s-a adaugat la frigider un dispozitiv de control al temperaturii si o rotita prin care se alegea temperatura de inghetare dorita. La inceput, frigiderul arata ca o cabina din lemn, abia pe parcurs introducandu-se cabinele de portelan si otel.