INGREDIENTE:
cam 600 g de file de somon
2 linguri cu ulei de masline sau unt topit
zeama de la o jumatate de lamaie
5-6 catei mici de usturoi
o lingura cu mustar
o jumatate de legatura de marar tocat
sare
piper proaspat macinat
SFATURI:
1. Puteti sa faceti orice file de peste la cuptor, in loc de somon: crap, salau, cod, stiuca, somn sau pastrav, macrou sau hering. Daca nu gasiti file, si medalioanele de somon sunt o optiune buna si au putine oase.
2. Alegeti un peste proaspat care are inca miros de apa iar, daca il apasati usor, carnea revine imediat inapoi. Somonul proaspat nu ar trebui sa aiba niciun fel de miros de peste. File-urile de peste nu trebuie sa fie decolorate sau patate, carnea trebuie sa fie lucioasa si cu o culoare stralucitoare.
3. Bine e sa cititi eticheta atunci cand cumparati peste si sa incercati sa il evitati pe cel pe care vedeti o lista cu multe ingrediente.
4. Pentru a va bucura din plin de prospetimea pestelui, cel mai bine este sa curatati si sa pregatiti pestele cat mai repede, dupa ce il cumparati. Daca nu puteti face acest lucru, depozitati-l la frigider, dar nu mai mult de doua zile, sau in congelator.
5. Daca aveti peste congelat, acesta trebuie lasat sa se dezghete lent, peste noapte in frigider.
6. In cazul in care aveti un peste cu solzi, cel mai simplu se curata cu un decojitor de legume, in sensul invers de asezare al solzilor.
7. Marinada pentru somon sau orice alt peste trebuie sa contina grasimi, adica ulei sau unt, acid adica zeama de citrice: lamaie, lime, grapefruit sau portocale si arome, adica usturoi, ghimbir, ierburi aromatice, mustar, boia, fulgi de chilli, piper, coaja de lamaie sau mustar cu boabe, toate fac fileul de somon gatit la cuptor sa fie fraged, suculent si gustos. Pe toate le puteti adapta gusturilor voastre.
8. Sarea, piperul si usturoiul nu trebuie sa lipseasca. La fel si ierburile aromatice: mararul poate fi inlocuit cu oregano, cimbru, busuioc, salvie, rozmarin, menta, patrunjel, cimbrisor, toate se potrivesc.
9. Daca nu aveti verdeturi proaspete, sigur ca puteti pune uscate, insa intr-o cantitate mai mica pentru ca acestea sunt mai aromate. O lingura cu ierburi proaspete poate fi inlocuita cu o lingurita cu ierburi uscate.
10. Marinada pentru somon bine condimentata este cea in care se va coace pestele, asa ca fiti generosi cu condimentele.
MOD DE PREPARARE:
1. Pregatire file de somon.
Trecem cu degetul peste bucatile de peste si, daca simtim oase, le scoatem cu o penseta, tragand de ele in aceeasi directie in care sunt orientate.
Stergem bine bucatile de somon cu servetele din hartie.
2. Pregatire sos de lamaie, usturoi si mustar pentru peste.
Peste uleiul de masline sau unt topit, turnam zeama de lamaie, punem sare, piper proaspat macinat, zdrobim usturoiul, adaugam mararul tocat si mustarul si amestecam bine.
Asezam fileurile de somon intr-o tava, lasand putin spatiu intre ele. Sigur ca puteti hartie de copt la baza, ceea ce va recomand daca aveti file de peste fara piele.
3. Pregatire somon marinat.
Peste fiecare bucata de somon punem o lingura buna din marinada.
Apoi rasucim fiecare bucata de peste prin sos, astfel incat sa se acopere complet. In acest fel, somonul nu se usuca in cuptor, va fi fraged si suculent.
Lasam somonul la marinat, cu pielea in jos (daca are), acoperit, timp de 30 de minute la temperatura camerei sau pana la 12 ore (de seara pana dimineata) la frigider.
4. Temperatura si timp de gatire somon la cuptor.
Incalzim cuptorul la 200 de grade. Daca ati marinat somonul la frigider, nu uitati sa-l scoateti cu macar 30 de minute inainte de a-l pune la cuptor.
Punem tava cu peste in cuptorul incalzit la 200 de grade, fara ventilatie, pentru 12-15 minute, neacoperita, pana cand somonul incepe sa se rumeneasca usor (depinde de grosimea bucatilor de file).
5. Servire si pastrare.
Somonul se serveste imediat, presarat cu verdeturi si stropit cu sosul din tava si zeama de lamaie, un sos de iaurt si marar, legume trase la tigaie in putin unt, salata, cartofi fierti sau la cuptor, legume fierte (fasole verde, broccoli, mazare), la cuptor sau la gratar (ardei, morcovi, dovlecei), orez sau couscous.
Daca mai ramane, se pastreaza la frigider, intr-un recipient inchis ermetic, 2-3 zile. Este de preferat sa-l reincalziti la cuptor sau intr-o tigaie pe aragaz cateva minute, la foc mic, adaugand un strop de apa ca sa nu se usuce.
SFATURI:
1. Daca folositi somon cu piele, il asezati cu pielea in jos. Eu il prefer pe cel cu piele pentru ca aceasta este ca o bariera naturala intre somon si sursa de caldura si ajuta la mentinerea umiditatii in peste.
2. Daca va place, puteti adauga in tava o frunza de dafin, rondele de ardei iute sau fulgi de chilli.
3. Cat timp pestele se marineaza, incepe sa se gateasca , pentru ca zeama de lamaie denatureaza proteinele.
4. Cat se coace, somonul isi schimba culoarea de la rosu si devine roz. Daca aveti un termometru pentru carne, cand este gata, temperatura interna, masurata in partea cea mai groasa a bucatii de peste, ar trebui sa fie de cam 60 de grade.
5. Atunci cand incep sa apara mici pete albe de grasime la suprafata fileului de peste, ca un albus de ou, e semn ca s-a ajuns la timpul ideal de gatire. Acele pete sunt proteinele care incep sa se coaguleze.
6. Puteti gati somonul la air fryer, dar timpul trebuie ajustat in functie de recomandarile fiecarui aparat (7-9 minute, depinde).
7. Somonul gatit la o temperatura prea ridicata sau prea scazuta sau mult timp se va usca, va deveni ferm si sfaramicios si chiar e pacat pentru ca nu e un peste tocmai ieftin.