Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cura de detoxifiere!
1.730 vizite - 0 comentarii
adaugat de matusa
 
  Cura cu zer de lapte
786 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cura de urzici
990 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa faci o detoxifiere de toamna folosind struguri!
970 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cura cu struguri
1.702 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Detoxifierea de toamna folosind struguri!
1.074 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ridichile, cel mai bun medicament de primavara
1.175 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Borrelia-muscatura de capuse
1.961 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Propolisul face minuni pentru organism
1.316 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  La ce sunt bune coacazele negre!
709 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Cura cu mure

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.07.2023  Adauga la favorite 289 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Denumirea sa stiintifica este Ribes nigrum (o spunem ca sa-i sporeasca stima!) si creste din zonele de campie si pana in cele montane, fiind un adevarat alpinist de elita. Oriunde este o palma de loc umed, cu sol fertil, rugii de mur isi infig "pioletii" in pamant, intinzandu-se cu o vite¬za nemaivazuta. Intalnite de obicei in padurile de stejar sau fag, tufele de mure cresc si in crapaturile stancilor sau chiar ale zidurilor. Vitalitatea plantei este atat de ma¬re, incat in multe ierni, frunzele nu-i cad, ramanand verzi sub zapa¬da, chiar si la temperaturi de -20 de grade Celsius. Apoi, este printre putinii arbusti care rezista la inun¬datii, supravietuind zile in sir aco¬periti de apa. In primul an, lujerii de mur cresc in lungime si dez¬volta doar frunze, pentru ca in urmatorul an sa infloreasca bogat, cu flori albe si delicate, care se transforma, apoi, in bine stiutele fructe dulci-acrisoare, cu o putere terapeutica pierduta, adesea, dato¬rita transformarii lor in delicii pre¬cum siropuri, dulceturi si gem. In cele ce urmeaza vom vorbi despre murele proaspete.

O farmacie intr-un bob

Curele cu mure, repetate an de an, ne pot salva viata. Nu este o exagerare. In compozitia lor exista substante care previn si trateaza cele mai periculoase boli ale timpului in care traim. Murele contin nu mai putin de sapte vitamine, in cea mai mare parte din complexul B (aproape tot complexul), dar si vita¬mi¬nele E si C, la ultima dintre ele murul numarandu-se printre campioni din punctul de vedere al concen¬tratiei. Murele contin si multe minerale constitutive si oligoelemente, intre care cupru, fier, seleniu, zinc, magneziu, potasiu si fosfor, dar si acid salicilic (mu¬rele fiind o adevarata "aspirina de padure"), poli¬fenoli, care au efecte antitumorale si antivirale extrem de puternice. De departe, insa, cele mai puternice "medicamente" din mure sunt pigmentii care la dau culoarea specifica si care au rolul de a proteja murele de radiatiile ultraviolete si de eventualele mutatii pe care acestea le-ar putea induce. Ajunsi in organismul uman, acesti pigmenti fac adevarate minuni nu doar in prevenirea mutatiilor, ci si in stoparea proceselor de imbatranire, in blocarea actiunii virusurilor si a unor substante toxice.

Ce fel de mure folosim?

Raspunsul e unul singur, mura care creste in area¬lul natural (paduri, lunci) si in gradinile in care nu sunt folosite pesticide. Vor fi evitate, categoric, mu¬rele cultivate la scara industriala, stropite cu conser¬vanti si ambalate in caserole de plastic. Mura chi¬mizata este mare si aratoasa, se pastreaza proaspata vreme indelungata (in timp ce mura din flora spon¬tana tine maximum 48 de ore), dar gustul si aroma sa sunt doar o reflexie palida a fructului pe care il cu¬legem de la marginea padurii. Aceasta "mura de expozitie" este din soiuri selectionate, foarte produc¬tive, si a fost hranita cu fertilizatori si recoltata ceva mai repede, asa incat sa se coaca in cutie. In piete si chiar la marginile drumurilor de tara sau forestiere, gasim insa altfel de mure: dimensiunile lor sunt mici, au o culoare ceva mai inchisa (ceea ce arata prezenta unor pigmenti cu actiune terapeutica foarte intensa), precum si un parfum discret, pe care surorile indus¬trializate si l-au pierdut de mult. Si gustul lor este de regula o surpriza, putand varia extrem de mult, chiar si la doua mure culese de pe aceeasi tulpina, de la dulce discret la un acru puternic. Dar, retineti, murele naturale nu sunt niciodata fade. Apoi, putine fructe se mai pot lauda cu o asemenea valoare terapeutica precum murele salbatice. Mai intai, putem fi siguri ca sunt "curate", fara niciun fel de ingrasamant chimic, pesticid sau stimulator de fructificatie. Pe urma, mu¬rele acestea au maximum de calitati terapeutice, in¬trucat s-au copt natural, au sintetizat substante active pentru a se apara prin forte proprii de daunatori, nu au fost depozitate mult timp si nu a fost stimulata cresterea lor, in detrimentul continutului de substante nutritive.

Cura cu mure

Pe parcursul sau, se vor consuma, inainte de fiecare masa, cate 100-150 grame de fructe, pe stomacul gol. Durata curei este de minimum 12 zile, maximul fiind de 30 de zile. Dupa ad¬ministrarea murelor, nu se mananca niciun aliment, vreme de 15 minute, dupa care ar fi bine sa mancam, pen¬tru ca murele, mai ales cele nu foarte coapte (care au un gust acru pronun¬tat) sunt un stimulent digestiv remar¬cabil. Asocierea murelor cu mierea diminueaza partial efectul lor tonic digestiv si de stimulare a apetitului alimentar, in schimb, asocierea cu zaharul le elimina potentialul antidiabetic si de reglare a greutatii.



Se obtine in mixer (blender), in care se pun 200 de grame de fructe bine spalate si fara codite, precum si 1-3 lingurite de miere, eventual si un pic de menta, pentru o aroma mai placuta si un efect tonic psihic mai puternic. Sucul se bea imediat dupa preparare, avand efect mai ales vitaminizant si diuretic. Unul-doua pahare de suc baute zil¬nic completeaza cura cu mure, fiind usor si rapid de administrat.

Cura cu mure si cancerul

Pigmentii si unii acizi organici din mure au un efect anticancerigen remar¬ca¬bil, potentat si de vitami¬nele si mineralele cu pro¬prietati puternic antioxi¬dan¬te pe care le contin, cum ar fi vitaminele C si E sau se¬leniul natural. Apoi, fibrele pe care le contin din belsug murele protejeaza impotriva cancerului cu localizare di¬ges¬tiva, in timp ce poli¬fe¬nolii protejeaza contra cancerelor cu determinare hormonala, dar si a celor induse prin iradiere. Cele mai bune efecte ale curei cu mure se inregistreaza in urmatoarele cazuri:
Cancerul la san si de col uterin - datorita continutului ridicat de substante naturale cu efect hor¬monal, aceasta cura este in mod special recomandata in afectiunile tumorale cauzate de dezechilibrele endocrine. Anumite substante din compozitia murelor se fixeaza efectiv de receptorii hormonilor estrogeni din organism, dand un semnal corect organismului si prevenind astfel proliferarea si recidiva cancerului cu aceste localizari.
* Cancer al cavitatii bucale - studiile stiinti¬fice au aratat faptul ca o anumita categorie de sub¬stante continute in mure (polifenolii) au efecte antitu¬morale asupra celulelor canceroase din cavitatea bu¬cala. In cadrul testelor facute pe culturi de celule, extractul de mure a redus cu peste 40% dezvoltarea tumorilor maligne de origine bucala.
* Cancer de colon si rect - mai intai de toate, trebuie spus ca murele sunt un excelent profilactic pentru cancerul cu aceasta localizare. Un studiu facut in China arata ca administrarea murelor reduce con¬siderabil riscul de a dezvolta cancer de colon. Me¬ritul pentru acest efect il au substantele fenolice din acest fruct, despre care vorbeam anterior, care previn ma¬lignizarea celulelor normale si inhiba cresterea tumo¬rilor deja existente. Si fibrele alimentare, in care mu¬rele sunt foarte bogate, care curata sistematic tubul digestiv, sunt un factor activ in prevenirea cancerului de colon si de rect.
Administrarea acestor fructe, cate 150-300 de grame pe zi, incetineste evolutia bolii, ajuta la norma¬lizarea tranzitului intestinal, precum si la mentinerea tonusului fizic si psihic al bolnavului de cancer.

Cura cu mure si detoxifierea colonului

Alaturi de zmeura, murele sunt fructele cele mai bogate in fibre alimentare naturale, care actioneaza ca un piston, impingand materiile reziduale din intes¬tin. Apoi, acizii organici si zaharurile complexe din aceste fructe ajuta la normalizarea florei intestinale. Ca atare, cura cu mure este unul din cele mai simple si mai eficiente mijloace pentru a scapa de consti¬patie, dar si de candidoza digestiva sau alte dezechi¬libre la nivelul florei intestinale. Se consuma cu 30 de minute inaintea micului dejun si a cinei, cate o portie consistenta (de minimum 100 de grame) de mure, eventual amestecate cu putina miere lichida si cateva linguri de iaurt Bifidus. Tratamentul dureaza cel putin 12 zile si poate fi reluat, dupa o pauza de 4 zile, daca simtim nevoia.

Cura cu mure si diabetul

Desi contin un procent destul de ridicat de za¬haruri, administrarea murelor, in doze de 150-200 de grame zilnic, nu duce la cresteri notabile ale glice¬miei. Dimpotriva, murele stabilizeaza glicemia, sti¬muleaza pancreasul, stimuleaza diureza si norma¬lizeaza valorile colesterolului. Cura cu mure este si mai eficienta (mai ales pentru prevenirea complica¬tiilor cardiovasculare ale diabetului) daca se renunta la consumul de paine alba, la zahar si alte dulciuri, consu¬mandu-se, preponderent, legume, zarzavaturi si fructe cu indice glice¬mic scazut. In afara sezo¬nu¬lui, se poate consuma si cea¬iul de mure, care are efecte no¬tabile de scadere a glicemiei, colesterolului si tri¬gliceridelor din sange.


Pigmentii care dau culoarea specifica murelor (antocianii) sunt un adevarat cosmar pentru virusii care produc raceli si gripa. Pe langa ca stimuleaza imunitatea, aceste principii active ataca virusii, impie¬dicand multiplicarea lor si infectarea celulelor sana¬toase. Prin continutul lor bogat in compusi ai acidului salicilic, adica exact substanta activa regasita in aspirina, murele produc un efect de scadere a febrei, de diminuare a durerilor de cap si musculare, extrem de binevenit la persoanele bolnave de gripa. La fel ca si ruda lor apropiata, zmeura, mura este un stimulator exceptional al imunitatii. Se consuma cate 150-300 de grame pe zi, in cure de minimum 12 zile. Copiii bolnaviciosi, care racesc usor si au o sensibilitate mare la infectii si un apetit alimentar capricios, ar trebui neaparat sa faca o cura cu mure, foarte bogate si in vitamina C. Pentru intarirea imunitatii, ideal ar fi ca murele sa fie consumate direct la sursa, adica direct din padure sau din gradina, unde sunt proaspete cu adevarat si au maximum de efecte imunosti¬mu¬lente. Chiar demersul de a merge toamna in padure, pentru a le culege, are un efect extrem de tonic asupra capacitatii naturale de aparare a organismului.

Cura cu mure, alergia si bolile autoimune

Pe buna dreptate, in practicile naturiste, mura este numita doctor al imunitatii. Nu doar ca ea stimuleaza capacitatea de aparare a organismului, dar si ajuta la protejarea organismului de "derapajele" celulelor cu rol in imunitate, derapaje traduse prin alergii, cola¬genoze, psoriazis etc. Acest efect de reglare a imuni¬tatii apare datorita continutului ridicat de quercitina din aceste fructe, o substanta care diminueaza reactia alergica, avand efect antihistaminic si imunomo¬du¬lator. In plus, dupa cum deja am aratat, murele contin cantitati foarte mari de vitamina C, trei-patru sute de grame din acest fruct, administrate o data, aducand un aport masiv din aceasta vitamina, care reduce intensitatea alergiei si a reactiilor autoimune.

Cura cu mure si creierul

Mai multe studii medicale au aratat ca murele sunt extrem de bogate in substante cu efect antioxidant, fiind - se pare - printre cele mai puternice fructe in acest sens. Antioxidantii din mure protejeaza orga¬nismul de asa-numitii radicali liberi, care produc im¬batranirea accelerata a sistemului nervos, inclusiv a creierului, degenerarea ADN-ului si aparitia diferi¬telor afectiuni specifice varstei a treia. Pentru a be¬neficia de efectul antioxidant al murelor, trebuie consumate zilnic 250 de grame din aceste fructe, in cure de cel putin 21 de zile. In prelungirea curei cu mure, se pot consuma si fructe uscate, sau sub forma de macerat, cum ar fi coacazele negre, afinele sau catina.





Femeile gravide nu vor consuma mai mult de o suta de grame de mure pe zi. Persoanele care sufera de colita de fermentatie sau de sindromul colonului iritabil vor consuma cu prudenta aceste fructe, in doze mici la inceput, pentru a preveni eventualele deranjamente intestinale. Daca apar probleme diges¬tive, se va consuma ceaiul de frunze si fructe de mur, cate 2-3 cani pe zi.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.