Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Identificarea diferitelor limbi si alfabete
235 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alfabetul latin
201 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alfabetul grec
301 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alfabetul gotic
480 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O istorie a alfabetului
57 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Burj al Arab Dubai
772 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fratii Chiril si Metodiu si alfabetul chirilic
1.129 vizite - 0 comentarii
adaugat de dobre
 
  Alfabetul Braille
1.541 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine sunt evreii?
390 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ierusalim, o poarta catre istorie si credinta
394 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Alfabetul arab

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.03.2022  Adauga la favorite 232 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Alfabetul arab (in araba: الأَبْجَدِيَّة العَرَبِيَّة, numele arab transliterat cu alfabetul latin: al-abjadīyah al-ʻarabīyah) este un abjad utilizat de numeroase limbi din Asia si Africa, printre care araba, urdu, persana. Ca numar de utilizatori, este al doilea alfabet din lume, dupa cel latin.[1]

Alfabetul arab este derivat dintr-o forma cursiva a alfabetului nabatean (la randul lui o varianta a alfabetului aramaic), fiind creatia crestinilor din Hirah secolelor IV-V e.n.[2]

Odata cu expansiunea islamului, acest alfabet a fost adoptat de numeroase alte limbi, chiar si nesemitice, printre care: persana, urdu, pastuna, malaeza, hausa, mande, swahili, brahui, punjabi, kasmiriana, sindhi, uigura, kazaha, kirghiza, azerbaidjana, kurda.[3] Limba turca a folosit acest alfabet pana la reformele lui Kemal Ataturk.

Alfabetul arab are douazeci si opt de litere care noteaza consoanele si vocalele lungi. Comparativ cu alfabetul latin, alfabetul arab nu cunoaste litere mari (majuscule) sau mici (minuscule). De asemenea, nu exista litere specific de tipar ori specific de mana, ci doar stiluri de scriere diferite. In schimb, deoarece literele se leaga intre ele, in cea mai mare parte a cazurilor, au forme diferite in functie de relatia lor cu celelalte litere din cuvant.

Scrierea araba este o scriere legata si cursiva. Literele au forme diferite in functie de context (in functie de pozitia lor in cuvant: forma izolata, forma initiala, mediana, finala). Consoanele dublate sunt marcate de un semn special, numit shadda (ar. شدة), asemanator literei „w".

Caligrafia araba este considerata o arta cu drepturi depline. De vreme ce islamul sunnit interzice reprezentarea fiintelor vii, moscheile sunt decorate cu versete din Coran, scrise delicat. Un exemplu este palatul Alhambra de Granada.

SATTS (Standard Arabic Technical Transliteration System - Sistem de transliterare tehnica a arabei standard) este un standard pe care il foloseste armata Statelor Unite pentru a transcrie alfabetul arab cu litere din alfabetul latin.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.