Ingrediente
patrunjel
leustean
marar
sau telina, tarhon
Alegem verdeturile de pe tije, le curatam bine si le spalam. Le lasam pe un servet, sa se usuce foarte bine, nu trebuie sa aiba.
Taiem toate verdeturile, mai mici sau mai mari, dupa preferinte.
Verdeturile pentru iarna pot fi conservate in mai multe feluri:
Verdeturi in otet
Leusteanul poate fi pus in borcan, la otet. Indesam leusteanul in borcan si turnam deasupra otet, cat sa acopere verdeata. Putem pune putin sare deasupra. Punem capacul, etichetam si punem borcanul in camara.
In otet putem conserva verdeturile pe care le punem la ciorbe: leustean, telina, marar, patrunjel, tarhon.
Se adauga in ciorbe la final.
Verdeata pentru iarna - marar, leustean, patrunjel
Verdeata pentru iarna – marar, leustean, patrunjel
2. Verdeturi cuburi la congelator
Putem pune verdeturile la congelator, in pungi, ideal in cele cu zip, care se pot desface foarte usor. Insa, puteti folosi si forme pentru cuburi de gheata sau suporturile pentru oua.
Punem verdeata in forme si o punem la congelator. Fara apa sau altceva. Eventual, puteti adauga foarte putin ulei deasupra, cat sa lege verdeturile. Dupa ce se congeleaza bine, a doua zi, apasati bine cu degetele si mai puneti in forme inca un rand de verdeata, in completare.
Cand vreti sa folositi, scoateti cateva cuburi si le puneti in mancare, fara sa le decongelati.
Verdeata pentru iarna – marar, leustean, patrunjel
3. Verdeata la sare
O alta metoda este sa punem verdeata la sare. Intotdeauna folosim sare grunjoasa, sarea de muraturi.
Pregatim recipientul in care vom pune verdeata, puteti folosi caserole, borcane, galetuse. Punem un strat de sare la fundul recipientului. Punem un rand de verdeata, apoi punem sare din nou, mai punem un rand de verdeata, apoi iar sare si tot asa. La final inchidem capacul recipientului si il lasam asa. Mai verificam in fiecare zi, apasam verdeata, mai adaugam sare, daca este nevoie.
O alta varianta cu sare este saramura.
Preparati saramura: fierbeti apa cu sare, cat sa pluteasca oul deasupra, apoi turnati peste verdeata.
4. Verdeata uscata
O alta metoda este verdeata uscata. Asezam verdeata spalata, taiata pe un servet sau pe fata de masa, rasfiram totul si lasam sa se usuce. Trebuie sa fie un loc uscat, aerisit, umbrit. Zilnic rasucim verdeata, pana cand se usuca bine.
Nu trebuie sa fie la soare, dar sa fie lumina si sa fie loc uscat si aerisit. Se pot usca pe o masa, langa geam.
Puteti usca verdeturile si folosind cuptorul: le puneti in tava, rasfirate, la o temperatura de 40 de grade Celsius, cu usa cuptorului intredeschisa.
Cand s-a uscat, sfaramam putin, mai alegem din bete, daca este nevoie. Punem toata verdeata in borcan, ii punem capacul, etichetam si asta este totul.