Unirea Dobrogei cu Romania a avut loc in urma razboiului de independenta din 1877-1878 si consfintita prin Tratatul de la Berlin de la 13 iulie (1 iulie stil vechi) 1878. In schimbul Dobrogei Romania a trebuit sa cedeze Rusiei Basarabia de Sud (judetele Cahul, Bolgrad si Ismail), pe care o obtinuse in urma Razboiului Crimeei (1856)
In toamna anului 1878 autoritatile romane s-au retras din cele trei judete Ismail, Cahul si Bolgrad, iar la 1 octombrie 1878, Rusia a ocupat Basarabia de Sud, conform dispozitiilor Tratatului de la Berlin. In acelasi timp partea romana a inceput pregatirile pentru unirea Dobrogei cu Romania. La 15 octombrie s-au alocat fondurile necesare reorganizarii iar in paralel s-a stabilit o delegatie romana pe langa comisia europeana insarcinata cu fixarea frontierei romano-bulgare. Impreuna cu reprezentantii armatei, Domnitorul a stabilit strategia de ocupare militara. Astfel, la 14 noiembrie Carol I dadea urmatoarea proclamatie catre dobrogeni:
„Locuitori de orice nationalitate si religie, Dobrogea – vechea posesiune a lui Mircea cel Batran – de astazi face parte din Romania. Voi de acum atarnati de un Stat unde nu vointa arbitrara, ci numai legea dezbatuta si incuviintata de natiune hotaraste si ocarmuieste. Cele mai sfinte si mai scumpe bunuri ale omenirii: viata, onoarea si proprietatea sunt puse sub scutul unei Constitutii pe care ne-o ravnesc multe tari straine. Religiunea voastra, familia voastra, pragul casei voastre vor fi aparate de legile noastre si nimeni nu le va putea lovi, fara a-si primi legitima pedeapsa… Armata romana, care intra in Dobrogea, nu are alta chemare decat a mentine ordinea si, model de disciplina, de a ocroti pasnica voastra vietuire. Salutati dar cu iubire drapelul roman, care va fi pentru voi drapelul libertatii, drapelul dreptatii si al pacii. In curand provincia voastra, pe cale constitutionala, va primi o organizatie definitiva, care va tine seama de trebuintele si moravurile voastre, care va aseza pe temelii statornicite pozitia voastra cetateneasca. Iubiti tara la a carei soarta este lipita de acum si soarta voastra."
({{{2}}})
Armatei Domnitorul ii ordona:
„Soldati! Puterile Mari europene, prin Tratatul de la Berlin, au unit cu Romania Dobrogea, aceasta veche posesiune a parintilor nostri de mai inainte. Azi veti pune piciorul pe acest pamant care devine din nou romanesc! Insa acum veti merge in Dobrogea, nu in calitate de cuceritori, ci de amici, ca frati ai locuitorilor, care de azi inainte sunt concetatenii nostri. Soldati! In aceasta noua Romanie veti gasi o populatie care in cea mai mare parte este deja romaneasca. Insa veti gasi si locuitori de alt neam si alte credinte. Toti acestia, care devin membri ai Statului roman, au aceleasi drepturi la protectiunea ti dragostea voastra...Asadar, drum bun soldati si Dumnezeu sa va aiba in paza. Gandul meu va insoteste neintrerupt. Traiasca Romania!"