13 ianuarie 1601. Mihai Viteazul intra in Viena cu numai 30 de insotitori si 16 trasuri. Nu mai are bani. Le-a dat drumul celor aproximativ o mie de osteni cu care pornise in pribegia apuseana. Este gazduit la hanul Cerbul de Aur. Intr-o odaie de drumet simplu, isi aminteste ca, intr-un hrisov emis cu aproape un an in urma, la 27 mai 1600, se intitula Voievod si domn al Tarii Romanesti, al Ardealului si a toata Tara Moldovei. Si, pentru cateva luni, chiar a fost…
Istoricii, Ioan Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, Marius Diaconescu, Sergiu Iosipescu, Augustin Tarau, Sorin Iftimi, Manuela Cernat, critic si istoric de film, Kazimierz Jurczak, istoric si filolog la Universitatea Jagiellona din Cracovia, raspund intrebarilor legitime pe care noi, in 2018, le adresam trecutului: era pregatita societatea romaneasca a vremurilor acelea sa desavarseasca, in sens unificator, actiunea politica si militara a lui Mihai Viteazul?; erau dispuse Puterile Crestine din zona sa accepte un stat romanesc consolidat capabil sa modifice vechile raporturi de forta?; de ce Mihai Viteazul a fost „descoperit" in postura de erou national abia dupa doua secole si jumatate, de catre pasoptisti?; de ce regimul comunist l-a folosit ca „personaj" de propaganda in filme, eludand de multe ori adevarul istoric?
Realizat de TVR si dedicat Centenarului Marii Uniri, serialul documentar Unirile Romanilor cuprinde sase episoade a cate 48 de minute fiecare, despre biografii si evenimente de tinut minte care au insotit pas cu pas unirile romanilor cu Tara Mama.
Realizatorii seriei de documentare Unirile Romanilor au filmat „memoria" locurilor unde ni s-a infaptuit istoria: visul ambitios din Bania Craiovei si inscaunarea de la Bucuresti, inclestarea de la Calugareni, atacurile anti-otomane peste Dunare de la Vidin si Nicopole, izbanda de la Selimbar si triumful de la Alba Iulia, targuielile diplomaticesti cu Puterile europene din acel timp la Istanbul, Viena, Praga si Cracovia, victoria de la Guruslau si sfarsitul tragic al unui destin pe Campia Turzii