Trebuie sa fii autentificat
pentru a salva filmele favorite
Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric in urma caruia toate provinciile istorice locuite de romani s-au unit in anul 1918 in cuprinsul aceluiasi stat national, Romania. Etape preliminare au fost Mica Unire din 1859 a Tarii Moldovei cu Tara Romaneasca si dobandirea independentei in urma razboiului din 1877-1878, pe fondul renasterii nationale a romanilor in parcursul secolului al XIX-lea.
Unirea Basarabiei, a Bucovinei si, in cele din urma, a Transilvaniei cu Regatul Romaniei (asa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea Romaniei Mari. Ea a fost scopul intrarii Romaniei in Primul Razboi Mondial de partea Antantei si a fost favorizata de mai multi factori istorici:
Printre personalitatile care au avut contributii importante la participarea Romaniei la razboi si la realizarea Marii Uniri a fost regele Ferdinand, care a achiesat la improprietarirea taranilor romani si la introducerea votului universal. Regele a refuzat sa promulge Pacea de la Buftea, ceea ce a facut posibila participarea Romaniei pe picior de egalitate cu statele victorioase la tratativele de pace de dupa Primul Razboi Mondial. Regina Maria a animat munca de ajutorare a ranitilor, fiind nelipsita din focarele de epidemie si din transee. Dupa razboi a calatorit la Paris, unde a intervenit pe langa personalitatile politice occidentale pentru recunoasterea unirii. Chiar si in momentele in care nu a fost la guvernare, liderul liberal Ionel Bratianu a influentat decisiv desfasurarile politice.
Incheiata de facto la 1 decembrie 1918, odata cu unirea Transilvaniei, recunoasterea diplomatica a Marii Uniri a solicitat eforturi pe parcursul urmatorilor ani. In ciuda constituirii ei intr-un scop esential al politicii externe in urmatoarele doua decenii, recunoasterea din partea Uniunii Sovietice nu a venit niciodata, iar dinspre ea avea sa vina in iunie 1940 ultimatumul declarat, in coniventa cu Germania nazista, care a pus in actiune dezmembrarea Romaniei Mari in profitul Uniunii Sovietice, Ungariei, precum si Bulgariei.
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.