Ambrozia e o planta care produce mari cantitati de polen incepand de la mijlocul lunii iulie si pana la finalul lunii septembrie. Pe perioada verii, polenul este raspandit de vant la distante foarte mari.
Este un polen de dimensiuni mate, niste particule de polen care au capacitatea de a stimula sistemul imunitar si pentru ca au dimensiuni relativ mari se opresc la nivelul mucoaselor respiratorii: nas, ochi, gat si atunci manifestarile clinice sunt de rinita, rinosinuzita si rinoconjunctivita sezoniera. Durata simptomelor este de o luna, doua. Acum este varful de sezon al ambroziei.
In perioada de sfarsit de vara si inceput de toamna, cele mai frecvente sunt alergiile respiratorii produse de polenul de ambrozie. Este de departe inamicul cel mai important si din pacate ne inconjoara peste tot. Numarul pacientilor este din ce in ce mai mare.
Alergiile nu reprezinta o patologie insignifianta, alergiile respiratorii produse de ambrozia se pot complica. Rinita se poate complica cu tulburari respiratorii importante, infectii sau astm alergic. Astmul este o boala care poate fi controlata, dar care poate avea si manifestari severe, crize severe de astm inclusiv cu risc de deces.
De cele mai multe ori majoritatea pacientilor considera ca sunt raciti. In primul moment este mai greu de diferentiat, insa alergia dureaza mai mult, raceala dureaza doar o saptamana si poate fi insotita de febra. Ceea ce sugereaza alergia la ambrozia este repetarea in aceeasi perioada a anului, pacientii se prezinta in al doilea sau al treilea an cand simt ca au mai trait acest film. In prima instanta putem lua medicamente si fara reteta, insa daca simptomele continua trebuie sa mergem la specialist pentru un tratament.