In cazul in care nu stiai ca esti alergica si ai intrat in contact cu o pisica, moment in care ai dezvoltat o alergie, masura imediata este tratarea cu antihistaminice fie pe cale orala, fie pe cale intravenoasa. Exista, de asemenea, spray-uri nazale si picaturi pentru ochi, care iti pot fi de folos in functie de simptomele care apar.
In caz ca este nevoie, poti apela chiar la medicamente pentru probleme respiratorii mai grave, cum ar fi atacul de astm. Totodata, poti lua in considerare si imunoterapia, adica injectii care desensibilizeaza pacientul la un anumit alergen.
Partea cea mai importanta a tratamentului este sa nu mai pastrezi pisica, deoarece aceasta alergie poate cauza daune pe termen lung - probleme cu respiratia si dezvoltarea imunitatii la medicamente specifice acestei probleme.
Daca vrei, totusi, sa pastrezi pisica, in cazul unei alergii mai putin grave, atunci este foarte important sa pastrezi casa curata. Spala-te pe maini de fiecare data cand atingi felina, evita covoarele si mobilierul care nu pot fi spalate in mod regulat, foloseste un aspirator de calitate care sa ajunga in colturile greu accesibile.
Spala si curata pisica in mod regulat, nu o lasa sa stea in camera ta sau in pat si, pe cat posibil, tine litiera in afara casei, eventual pe balcon. Castreaza-ti pisica, asa incat sa nu mai naparleasca atat de mult.
Animalele de companie ocupa un loc special in casele si in inimile noastre, dar uneori ele pot provoca si disconfort. Alergia la pisici poate fi un obstacol in mentinerea sanatatii, asa ca daca observi ca ai, in prezenta animalutului, vreunul dintre simptomele descrise mai sus, ar fi bine sa iei masurile potrivite de protectie si de igiena. In cazul in care mergi in vizita la prieteni care au pisici, pune-ti in geanta cateva antihistaminice si spala-te des pe maini.